Lubenica - blagodejna za srce in krvni, pa tudi za imunski sistem. Da povečanja spolne sle niti ne omenjamo ... Foto: EPA
Lubenica - blagodejna za srce in krvni, pa tudi za imunski sistem. Da povečanja spolne sle niti ne omenjamo ... Foto: EPA

Lubenica vsebuje sestavino citrulin, ki pomaga širiti krvne žile, vendar v nasprotju z viagro, ki se koncentrira na določen del moškega telesa, vpliva na celotno telo, sporočajo raziskovalci s teksaške Univerze A & M. Postransko korist lubenice so v univerzitetnem centru za izboljšanje sadja in zelenjave odkrili med raziskavo, ki jo je plačalo ameriško ministrstvo za kmetijstvo, sicer ne za iskanje naravnega sredstva proti impotenci.

Citrulin menda sprošča aminokislino arginin, ki je blagodejna za srce in krvni sistem, prav tako pa je dobra za imunski sistem. Težava pa (za zdaj) tiči v tem, da je treba zaužiti veliko lubenice, ki je naravni diuretik, kar pomeni, da s povečanjem posteljnega veselja ne bo nič, saj so potrebni pogosti obiski stranišča.

Lubenice pa vsebujejo precej sladkorja in citrulina je največ v skorji. Ameriških raziskovalcev to ni spravilo v obup in razmišljajo o tem, kako bi spremenili lubenice, da bi vsebovale manj sladkorja in več citrulina v notranjosti sadeža, in ne v skorji.