Revijo Playboy je leta 1953 ustanovil znameniti plejboj Hugh Hefner, ki je nato na njenih temeljih postavil pravi medijski imperij. Foto: i.playboy.com
Revijo Playboy je leta 1953 ustanovil znameniti plejboj Hugh Hefner, ki je nato na njenih temeljih postavil pravi medijski imperij. Foto: i.playboy.com

Playboy - slovenska različica revije letos praznuje 10. rojstni dan - je namreč zagnal spletno storitev i.Playboy.com, ki omogoča "listanje" revije na spletu od prve številke pred skoraj 60 leti pa vse do novejših izdaj.

Zdaj ne bo več treba skrivati Playboyevih izdaj pod odejo, je zatrdil Jimmy Jellinek, ki je pri Playboyu odgovoren za vsebino. Na spletu bodo tako dostopne strani 682 Playboyevih številk, ki so izšle v zadnjih 57 letih. Brali jih bodo lahko tudi lastniki iPadov.

Kultna revija za moške, ki ima sedež v Chicagu, je v zadnjih letih doživela velik upad naklade, s 3,15 milijona leta 2006 na 1,5 milijona do danes, zato so se pri Playboyu v minulih letih s številnimi triki trudili pritegniti bralce, na primer s priloženimi 3D-očali.

Pravite, da Playboy berete zaradi intervjujev?
Če je bil njihov namen pritegniti zlasti mlajše občinstvo, pa želi revija s tokratno potezo pritegniti tudi generacijo "baby boom" in celo njihove starše, ki se morda še spominjajo intervjujev z Johnom Lennonom, Martinom Luthrom Kingom in nekdanjim ameriškim predsednikom Jimmyjem Carterjem.

Tistim, ki so revijo kupovali zaradi člankov, nova spletna storitev ponuja možnost prebiranja del Johna Updika, Jacka Kerouaca, Kurta Vonneguta, Hunterja S. Thompsona in Normana Mailerja.

Za dostop do spletnih strani bo sicer treba plačati 8 dolarjev na mesec oziroma 60 dolarjev na leto. A Jellinek, ki je Playboyevo spletno stran označil za "najbolj seksi časovni stroj na svetu", je optimističen, da bodo ljudje pripravljeni odšteti nekaj drobiža za omenjene storitve, s katerimi bodo lahko potešili svoje spomine in nostalgijo.