Foto: Matjaž Ambrožič
Foto: Matjaž Ambrožič
Pohištvo je, čeprav podobno preprostim lesenim igračam, izdelano lasersko natančno. Foto: Matjaž Ambrožič
Obisk oblikovalskega tedna je prava paša za oči. Foto: Matjaž Ambrožič

Londonski oblikovalski festival vsako leto v britansko prestolnico privabi številne oblikovalce, predvsem pa navduši Londončane, lačne novosti ter estetskih in tehnoloških napredkov.

Konec tedna se v Londonu končuje 13. oblikovalski festival (London Design Festival). Dvotedenski dogodek je mozaik več kot 300 razstav, ki so po vsebini in obsegu, pa tudi po tradiciji, zelo različne.

Nekatere razstavne predstavitve ali instalacije so posebej urejene v klasičnih galerijah, veliko je takih, ki so le umeščene v prodajne galerije ali muzeje (ter tako predstavljajo še zanimivejšo dopolnitev siceršnje ponudbe), nekatere pa pripravijo v pop-up maniri, kar pomeni, da razstave (tudi take zelo obširne), svoj dom najdejo v zapuščenih prostorih ali stavbah, ki se v razstavišča prelevijo samo za to priložnost. Nekatere izmed razstav v okviru LDF-ja so tudi starejše od 13 let. London Fashion Week ali Londonski teden mode in Graphic Weekend ali Grafični vikend pa sta le dela celotnega programa.

Ta vsako leto v britansko prestolnico privabi številne goste, razstavljavce, kritike, arhitekte in druge oblikovalce, predvsem pa navduši Londončane, ki so lačni novosti ali estetskih in tehnoloških napredkov, pa najsi gre za pohištvene elemente, kopalniško opremo, svetila ali za drugo opremo za dom. Lani je vse dogodke v okviru LDF-ja (London Design Festival) obiskalo več kot 400.000 obiskovalcev.

Med pohištveno ponudbo tokrat zelo izstopa množica enostavnih oblik, a zelo natančnih izdelav. Večina pohištva spominja na obdobje art decoja. Še več pa je elementov ali predmetov, ki budijo vizualnega duha, značilnega za petdeseta in šestdeseta leta preteklega stoletja. Pri čemer je pohištvo, pa čeprav podobno preprostim lesenim igračam, izdelano lasersko natančno.

V resnici gre za minimalističen slog, ki nemalokrat navdušuje z robustnostjo detajlov, vsekakor deluje zelo uporabno in obenem še kako igrivo. Stara šola za novi vek ali ekovidez na laboratorijski vizualni ravni. Naravni barvi lesa pa se pogosto pridružujejo kar neonske barve ali drugi vpadljivi odtenki (pastelnih) barv, ki razvijajo zanimive kontraste. Kot da je nova smernica oblik notranje opreme po okusu hipsterjev?

Za drugi del poročila z Londonskega oblikovalskega festivala sem izbral nekaj zelo zanimivih tehnoloških inovacij, ki naj bi v prihodnjih letih zelo zaznamovale razvoj pohištva in notranje opreme. O skoraj lebdeči postelji, dolgotrajnih in neverjetno trajnih svetilih ter še o marsičem - v objavi v sredo.