Glasbo ustvarjajo od leta 2011. Foto: Žana E. Čeh
Glasbo ustvarjajo od leta 2011. Foto: Žana E. Čeh
Španski kvartet. Foto: Žana E. Čeh
Španski kvartet. Foto: Žana E. Čeh

Na petkov večer so ljubljansko Areno Stožice v okviru turneje Take My Hand preplavili zvoki avstralske zasedbe 5 Seconds of Summer (5SOS). A preden so se pevec Luke Hemmings, basist Calum Hood, kitarist Michael Clifford in bobnar Ashton Irwin na slovenski oder podali prvič, so množico prve preizkusile štiri Španke, ki nastopajo pod imenom Hinds. Energične rokerke, ki naj sicer še ne bi igrale pred tako veliko množico, so v dobre pol ure svojo ogrevalno vlogo izpeljale z odliko – zbrane poslušalce so pripravile do navdušenih vzklikov. Dekleta iz kvarteta so v enem izmed vmesnih govorov poudarile, da ne marajo patriarhije, in svoj del zaključile z eksplozijo bobnov in kitar, na koncu so se jim pri refrenu pridružile tudi cele Stožice.

Energijo so jim poslušalci vrnili. Foto: Žana E. Čeh
Energijo so jim poslušalci vrnili. Foto: Žana E. Čeh

Štiri člane skupine 5SOS so sproti sicer napovedovali tudi krajši humoristični videi, ki so jih sami posneli pred časom, Avstralci naj bi bili sicer po besedah španske skupine pred koncertom nervozni, a navdušeni, ker še nikoli niso nastopali v Sloveniji, tako pa niso vedeli, kaj pričakovati. Po nenadni zatemnitvi in napetem basovskem uvodu so se zvrstili za rešetkami na odru in svoj krst na slovenskem odru otvorili s pesmijo No Shame, ki pa ji je že sledila uspešnica Easier – obe z albuma CALM, ki je izšel leta 2020. Z minimalnimi premori, če so ti sploh obstajali, so se tako gladko prebili še čez dve pesmi iz albuma Youngblood – zaigrali so udarno pesem More, katere ritem je, podobno kot druge, pospremila hvalevredna osvetlitev, in Want You Back.

Sorodna novica Skupina 5 Seconds of Summer bo kmalu zasijala na ljubljanskem odru

Po seriji izdaj zadnjih nekaj let, ki jo je prekinila skladba Disconnected iz leta 2014, ki jo je spremljala vizualizacija počenega ledu, je ljubljansko občinstvo končno prejelo tudi uradno dobrodošlico. “Ljubljana, dobrodošli na turnejo Take My Hand, naj vas slišim!” je zaklical pevec avstralske zasedbe. Četverec je šov nadaljeval v ritmih ene izmed najbolj svežih izdaj, po kateri se tudi imenuje turneja – Take My Hand. Mirnejše vzdušje so zbrani navdušenci dopolnili z valovanjem morja telefonskih lučk.

Complete Mess zasijala v nešteto pisanih lučkah

Zasijale lučke vseh barv. Foto: Žana E. Čeh
Zasijale lučke vseh barv. Foto: Žana E. Čeh

Preobrat na močnejši tempo je naznanil 27-letni bobnar Ashton, ki je s svojimi udarci ustvaril uvod v Red Desert. Krajši različici pesmi je sledila pesem Talk Fast, o hitri romanci, obsojeni na propad, katere naslov se je večkrat izrisal tudi na zaslonu. Z Beside You in Waste the Night, ki so ju pospremili vijoličasto-modri odtenki in laserske krasitve, s katerimi je začelo postajati jasno, zakaj naj bi odrsko opremo s seboj pripeljali v kar osmih vlačilcih in petih avtobusih, so se znova vrnili na glasbo s svojih začetnih albumov

Ne morem verjeti, da smo prišli sem. Na to smo čakali 10 let,” je dejal Hemmings in še “uradno” predstavil preostale člane skupine, ki so en za drugim zatrdili, da se počutijo neverjetno dobro. Svoj glasbeni pohod so nadaljevali za najnovejšo skladbo Complete Mess, ki pa so se jo oboževalci odločili narediti še dodatno čarobno – v množici so že pred koncertom razdelili papirčke različnih barv, ki so jih med pesmijo namestili pred bliskavice telefonov, tako pa so se Stožice obarvale v pisanih barvah. “Lepo izgledate,” je med pesmijo navdušeno komentiral frontmen.

“Ljubljana je zagotovo mesto, ki ga je najtežje črkovati in izgovoriti,”

Koncert, ki se je zdel, da se odvija pod taktirko bobnarja – ta je bil nedvomno vezni člen med pesmimi in premori, ki so bili sicer redki – se je nadaljeval s pesmijo Lover of Mine, tej pa je sledilo spraševanje v pesmi Who Do You Love. Zatem so se na zaslonih izrisale rože, kar je pomenilo samo eno – odvila se je posrečena pesem Wildflower. Cvetnemu vzdušju je sledila še njena sodobnica Best Years, katere refren “Dal ti bom najboljša leta,” se je iz grl, zbranih v en glas, razlegal po prizorišču.

Šov so popestrili tudi laserji. Foto: Žana E. Čeh
Šov so popestrili tudi laserji. Foto: Žana E. Čeh

“Ljubljana je zagotovo mesto, ki ga je najtežje črkovati in izgovoriti,” je med premorom šaljivo začel Clifford in dodal, da jim je v veliko čast biti v glavnem mestu Slovenije. “Ne vem, če kdo to ve, ampak očitno naj bi bil 25 odstotkov Slovan, nekdo mi je rekel, da tako izgledam. Glede na lepe ljudi v občinstvu se ne bom pritoževal,” je še pripomnil in naznanil, da je polovica koncerta že za njimi. Nekateri poslušalci so ob tem negodovali, kitarist pa je namesto k igrivemu izžvižgavanju pozval k vzklikom “Hočemo še!” in v razigranosti to pospremil z delčkom pesmi Jasona Mraza I’m Yours.

Pojasnil je sicer, da so v zadnjih dveh letih ustvarili veliko nove glasbe, ker pa pri izvajanju neizdanih pesmi še niso čisto sproščeni, je poprosil, da jim pri tem pomaga občinstvo. Tako so predstavili še neslišano glasbeno delo – nostalgično balado, ki jo je občinstvo sprejelo odprtih rok.

“Želimo biti najboljša glasbena skupina v Sloveniji"

Da zidovi ne bi povedali ničesar, četudi bi lahko govorili, so zapeli v pesmi If Walls Could Talk, ki ga je popestril svetlobni šov. Razvneta množica v ljubljanski dvorani je pesem tako prevzela, da si niso mogli pomagati in so v njenem ritmu začeli tudi skakati. Vzdušje se je nadaljevalo tudi pri skladbi Old Me, ki je vse spomnila, da se vedno učimo iz izkušenj, zaradi preteklosti pa smo taki, kot smo v sedanjosti.

Wildflower. Foto: Žana E. Čeh
Wildflower. Foto: Žana E. Čeh

Če še ne veste, smo 5SOS iz Sydneyja v Avstraliji in smo daleč od doma, a se zaradi vas počutimo tako dobrodošle,” je priznal Hood in zagotovil, da se bodo vsako leto po tem koncertu vračali. “Želimo biti najboljša glasbena skupina v Sloveniji,” je hudomušno zaklical Clifford. “Sami sebi zaploskajte, ker ste bili tako potrpežljivi in čakali tako dolgo,” je še dejal Calum, preden so se štirje prijatelji odločili, da bodo zveste poslušalce popeljali v “davno” preteklost z njihovo slavno balado Amnesia. Ta je brez dvoma orosila marsikatero oko in posledično razmazala tudi ličila nekaterih.

She Looks So Perfect množico odlepila od tal

Otožnost, ki se ji je občinstvo prepustilo, je kmalu prekinilo “pet minut pop punka”. Skladbi 2011, ki je bila izdana leta 2021 ob desetletnici obstoja, je sledila še starejša Castaway. Aranžma se je zaključil z eno izmed največjih uspešnic avstralske štirice, ki jo je izstrelila med zvezde – po odru je zadonela She Looks So Perfect. Spretni prsti kitaristov in vokali vseh članov ter bobnarski udarci, ki so zatresli srce, so bili razlog, da se je ljubljanska množica znova odlepila od tal in poskakovala v živahnih ritmih.

Vsak koncert je poseben, ampak vas imam še posebej rad, ker z nami žurate,” je dejal 27-letni bobnar, ko je dobil besedo in se zahvalil za topel sprejem. “Najboljši je*** koncert, ki smo ga imeli po dolgem času,” je še poudaril in vse pozval, naj si med seboj pošljejo poljubček in si rečejo, da se imajo radi.

Youngblood končal repete

Da pa se občinstvo ne bi ohladilo, so hitro postregli še z udarno in malo mračno pesmijo Teeth, “neverjetni koncert” pa so zaključili s pesmijo Jet Black Heart izpred sedmih let, pri katerem so seveda aktivno sodelovali tudi vsi glasbeni navdušenci. A ker je za te dejstvo, da naj bi se koncert tako končal, ni bilo sprejemljivo, se je po areni razlegalo vzklikanje: “Hočemo še,” kmalu pa je s tribun zabobnel tudi močan topot nog.

Dvorana se je tresla zaradi spretnih rok na bobnih in kitarah. Foto: Žana E. Čeh
Dvorana se je tresla zaradi spretnih rok na bobnih in kitarah. Foto: Žana E. Čeh

Za repete so se, zopet za rešetkami, vrnili z bolj žalostno pesmijo Ghost Of You, med katero jih je navidezno zasnežilo, a mirnost ni trajala dolgo. “Imate v sebi še eno pesem?” je Hemmings, ki je rekel, da so se dan poprej sprehodili po čudoviti Ljubljani, naznanil dokončno pesem – udarna Youngblood, ki je iz vseh prisotnih, vključno s skupino, iztisnila še zadnje kapljice znoja in atome energije.

Obljubili so, da se bodo vrnili. Foto: Žana E. Čeh
Obljubili so, da se bodo vrnili. Foto: Žana E. Čeh

Njihova predkoncertna nervoza je bila zaman

Bilo je boljše, kot sem mislila, da bo. Nikoli še nisem bila na koncertu. Fenomenalno je, ko obenem čutiš srce in bas,” je po koncertu dejala obiskovalka Nika, ki bi izkušnjo z veseljem ponovila. Z njo se je strinja tudi študentka Tinkara, ki jih sicer posluša že od 15 leta, tako pa ji skupina veliko pomeni. “Ne znam izraziti svojih občutkov. Dve leti smo čakali na koncert, karte smo imeli že kupljene, ampak sploh nismo vedeli, ali dejansko bo. Vse bilo vredno,” je zagotovila Klara, ena izmed oboževalk.

Koncert 5 Seconds of Summer je bil za marsikoga prvi koncert po pandemiji covida-19, nekateri so nanj čakali več let. Tako so po dolgem času v en glas iz srca prepevali z drugimi glasbenimi navdušenci. Štirje glasbeniki iz Avstralije so v Stožicah s čarovnijo glasbe združili raznolike poslušalce, ki so tako za slabi dve uri postali eno. Očitno je, da so bili fantje, ki so na ljubljanskem odru pustili svoje srce, pred nastopom živčni povsem zaman – uspelo jim je ustvariti neverjetno popotovanje čez svoja glasbena obdobja, vzdušje pa je bilo divje.