Tom Jones leta 1968 na nastopu v Münchnu. Foto: AP
Tom Jones leta 1968 na nastopu v Münchnu. Foto: AP

"Moj glas je še vedno tu in do takrat, dokler bo tako, želim vstati in peti v živo ljudem," je povedal za BBC-jev radio, s čimer je potrdil, da nikakor ne razmišlja o glasbeni upokojitvi. Njegova kariera je polna čudovitih spominov, ob jubileju pa se je zahvalil tudi občinstvu, ki je ves čas ob njem. "Ne bi se mogel izraziti, kot bi želel, če ne bi bilo ljudi, ki bi me poslušali." Njegovih oboževalcev je res veliko, poslušajo ga vse generacije.

Leta 1980 na svojem domu v Los Angelesu. Foto: AP
Leta 1980 na svojem domu v Los Angelesu. Foto: AP

Glasbi predan od 15. leta
Sir Thomas Jones Woodward se je 7. junija 1940 rodil v valižanskem mestu Pontypridd. Njegov oče je družino preživljal z delom v rudniku. Pri 15 letih je pustil šolo in začel nastopati v nočnih klubih, čez dan pa je opravljal razna priložnostna dela.

Glasbeno kariero je začel kot bobnar v zasedbah The Senators in The Playboys. Nase je prvič opozoril leta 1965 s pesmijo It's Not Unusual, kmalu zatem pa s skladbo What's New Pussycat z istoimenskega filma.

V naslednjih letih je postal mednarodno poznan predvsem zaradi čustvene interpretacije melodij, kot so Green, Green Grass of Home, Thunderball, Deliah in She's A Lady. Pozneje je njegova priljubljenost usahnila, zato je nastopal v Las Vegasu, kjer je s svojimi nastopi navdušil Elvisa Presleyja in Franka Sinatro. Vrnil se je leta 1987 z uspešnico A Boy From Nowhere.

Poseben uspeh je dosegel z albumom Reload iz leta 1999, na katerem sta skladbi Sex Bomb in Mama Told Me Not to Come, ki je s petimi milijoni izvodov postal najbolje prodajani album v pevčevi karieri.

Leta 1974 na rojstnodnevni zabavi v Las Vegasu. Z njim so praznovali Joan Rivers, Sonny Bono, Debbie Reynolds in Liberace. Foto: AP
Leta 1974 na rojstnodnevni zabavi v Las Vegasu. Z njim so praznovali Joan Rivers, Sonny Bono, Debbie Reynolds in Liberace. Foto: AP

Že od začetka kariere so ga zanimali različni žanri, od popa in rocka do countryja, njegova prva ljubezen pa je bil vselej pristni soul. Kot piše na glasbenikovi spletni strani, so kljub njegovi več kot pol stoletja dolgi karieri glasbene kritike, tako produkcijsko kot izvedbeno, posebej navdušili njegovi zadnji trije albumi: Long Lost Suitcase (2015), Spirit in The Room (2012) in Praise & Blame (2010).

Številne nagrade za Toma Jonesa
V dolgi karieri je izdal več kot 40 albumov, 20 videoalbumov ter 16 kompilacij, v karieri pa je prodal več kot 100 milijonov albumov. Sodeloval je tudi s številnimi glasbeniki, kot so Paula Anka, Elvis Presley, Van Morrison in Robbie Williams.

Foto: AP
Foto: AP

Prejel je tudi številne nagrade, med njimi brita za prispevek h glasbi, nagrado silver clef za življenjsko delo, nagrado hitmaker ter nagrado music industry trust award. Za prispevek k umetnosti in promociji Združenega kraljestva v svetu pa mu je kraljica Elizabeta II. podelila viteški naziv.

Prvič v Ljubljani
Lani se je v okviru svetovne turneje ustavil tudi v Ljubljani. Med prvim nastopom na slovenskih tleh je ob svojih največjih uspešnicah izvedel tudi vrsto klasik popularne glasbe, dokazal pa je, da je kljub letom v dobri pevski formi.

Februarja letos na podelitvi največjih glasbenih nagrad na Otoku. Foto: EPA
Februarja letos na podelitvi največjih glasbenih nagrad na Otoku. Foto: EPA