Zasedba Abba ima v Stockholmu tudi svoj muzej, pred leti pa so po njihovih uspešnicah posneli tudi muzikal Mamma Mia! Foto: Reuters
Zasedba Abba ima v Stockholmu tudi svoj muzej, pred leti pa so po njihovih uspešnicah posneli tudi muzikal Mamma Mia! Foto: Reuters

Agnetha Faltskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson in Anni-Frid Lyngstad bodo namreč sodelovali pri novem projektu, v okviru katerega nameravajo - s pomočjo virtualne resničnosti in umetne inteligence - oboževalcem ponuditi "novo izkušnjo zabave", poroča BBC. Za kakšen projekt gre, za zdaj še ni jasno, saj bodo podrobnosti razkrili šele prihodnje leto, člani zasedbe pa že zdaj napovedujejo, da bodo "za ta prelomen projekt izkoristili najnovejša odkritja v svetu digitalnih tehnologij in virtualne resničnosti".

Pri projektu sicer sodeluje znani britanski glasbeni producent in menedžer Simon Fuller (ta je stal tudi za resničnostno oddajo Idol in najuspešnejšo britansko žensko zasedbo vseh časov, Spice Girls), ki pa ni veliko bolj zgovoren. V sporočilu za javnost, ki ga povzema BBC, je zapisal: "Raziskujemo nov svet, svet tehnologije, ki nam bo omogočil razvijanje novih oblik zabave in zabavnih vsebin, takšnih, kot si jih do zdaj še nismo mogli predstavljati."

"Časovni stroj"
Lyngstadova je ob tem dejala, da jih oboževalci že leta prosijo za vnovično združitev (člani zasedbe pa jo kategorično zavračajo), zato upa, da se bodo prihajajočega projekta razveselili tako močno, kot se ga veseli sama. "Navdihnile so nas neomejene možnosti, ki jih prinaša prihodnost, in veseli smo, da lahko sodelujemo pri nastajanju nečesa tako novega in prelomnega. Časovnega stroja, ki bo ujel bistvo tega, kar smo bili in kar smo danes," pa je dodal Andresson.

S projektom ABBA seveda meri predvsem na mlajše občinstvo in mu obljublja, da bo na ta način lahko videlo, slišalo in celo občutilo zasedbo tako, kot da bi v resnici nastopali.

Desetletje uspešnic
ABBA sicer velja za eno najuspešnejših švedskih glasbenih zgodb - v dobrem desetletju je četverica nanizala številne uspešnice (Waterloo, Dancing Queen, Mamma Mia, Super Trouper ...), nato pa leta 1982 dokončno razpadla in se zaobljubila, da jih ne bomo nikoli več videli skupaj na odru. Junija so vsi štirje sicer znova nastopili skupaj ob praznovanju 50. obletnice trenutka, ko sta začela Ulvaeus in Andersson sodelovati.