Člani legendarne švedske skupine si želijo, da bi si jih ljudje zapomnili kot
Člani legendarne švedske skupine si želijo, da bi si jih ljudje zapomnili kot "mlade, živahne in polne ambicij". Foto: EPA/Ruters

Legendarna skupina je nastala leta 1972, ko je Agnetha Faltskog spoznala svojega poznejšega moža, kitarista in pisca pesmi Björna Ulvaeusa, Bennyja Anderssona in Anni-Frid Lyngstad.

Njihov vzpon med zvezde se je začel leta 1974, ko so v Brightonu zmagali s pesmijo Waterloo, kar še danes velja za največji uspeh kakšnega evrovizijskega zmagovalca.

S svojimi glamuroznimi opravami in videi je zasedba dosegla do takrat nepreseženo število uspešnic, kot so Mamma Mia, Dancing Queen in Super Trouper. S prodajo več kot 380 milijonov plošč po svetu so postali ena najuspešnejših popskupin.

Skupina se sicer nikoli ni uradno razšla, a njihov zadnji album The Visitors je izšel leta 1982. Faltskogova in Lyngstadova sta se potem preizkusili v solokarierah. Andersson in Ulvaeus sta napisala muzikal Chess, 24 skladb zasedbe pa spremenila v muzikal Mamma Mia (1999).

Načrti obstajajo, vendar ...
Doslej so vsi štirje člani vztrajno zanikali možnost ponovne združitve, saj si, kot je Ulvaeus dejal na švedski premieri Mamma Mie leta 2008, želijo, da bi si jih ljudje zapomnili takšne, kot so bili - "mlade, živahne in polne ambicij". Zdaj pa je Agnetha Faltskog v pogovoru za nemški časnik Welt am Sonntag razkrila, da obstajajo načrti za priložnostno združitev: "V tem trenutku ne morem napovedati, kaj se bo z njimi zgodilo."

V pogovoru je Faltskogova še dejala, da ne želi preveč razmišljati o tem, ali naj se skupina ponovno združi ali ne, a posvarila, da se jim čas izteka: "Staramo se. Ne predstavljam si, da bi se na odru pojavila s palico."

Spodaj lahko znova prisluhnete nekaterim njihovim največjim uspešnicam.