Zmagovalec s pokalom, ki tehta kar pet kilogramov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zmagovalec s pokalom, ki tehta kar pet kilogramov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Anja Kotar
Anjo Kotar boste imeli priložnost slišati tudi na letošnji Emi, kjer se bo predstavila s skladbo Too Cool. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Voranc Boh
Voranc Boh se je z nastopom predstavil še kot glasbenik, sicer pa je Sloveniji že znan kot igralec zaradi vloge v Razrednem sovražniku. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Josip Brass
Josip Brass so izstopali z zanimivo obutvijo. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ana Maria Mitić
"Čeprav je bil to zelo naporen festival, sem v voditeljski vlogi uživala." Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zmagovalna pesem festivala Poprock

Alex je v pogovoru po nastopu izpostavil tudi pomembnost tovrstnih festivalov, kjer ima mlajša generacija glasbenikov priložnost predstaviti svojo glasbo. Glede na to, da z generalko ni bil ravno zadovoljen, je bil nad samim nastopom prijetno presenečen in predvsem vesel, da se je zgodilo tako, kot se je. "Stari glasbeniki, pazite se, saj prihaja mlada kri," je dejal.

Po zmagi poln vtisov
"Raztreščen sem kot atomska bomba. Trenutno sem popolnoma 'zblojen', ampak do začetka novega tedna se bom postavil na noge in delal naprej. Končujem novo ploščo in ni časa za počitek. To je bila nekakšna potrditev, da nekaj delam prav," je dodal. Na vprašanje, ali je zmagovalna Pesem in poljub namenjena komu posebnemu, pa je odgovoril: "Menim, da ima vsako dekle svojo pesem. Kombinacija pesmi in poljuba pa naredi popolno romantiko, s katero lahko v trenutku očaraš neko dekle, fanta, kogar koli. Če je prava pesem in če je poljub pristen, je to to. S tem je rešena vsaka težava."

Eno izmed modnih presenečenj na odru je bila gotovo skupina Josip Brass z živorumenimi gumijastimi škornji. "Bili so koncept naše kostumografinje Mateje Benedetti, ki se je odločila, da moramo vsaj po nečem izstopati. In smo razmišljali, kaj bi to lahko bilo, in sklenili, da zagotovo nihče ne bo imel obutih gumijastih škornjev. Zato smo se odločili za ta postopek, ker bi bili drugače preveč enostavni."

Vsi zelo veseli, da so bili del festivala
"V čast mi je bilo biti del takšnega festivala in si deliti oder s takšnimi odličnimi glasbeniki. Odličen nastop je bil. Jaz sem uživala," je nastop ocenila Anja Kotar, ki sicer študira glasbo na prestižni ameriški univerzi Berkeley. "Ameriko in Slovenijo je težko primerjati, ker je tukaj vseeno moj dom, tukaj se počutim doma. Tam je vse na večje zastavljeno - razdalje so večje, avtoceste so širše. Slovenija je še vedno moj dom, a tudi v Ameriki se mi je vse odlično izšlo. Uživam v študiju, vesela sem, da sem del tega. Moj edini cilj je, da bi delala glasbo, saj se tam počutim najbolj domače in se s tem izražam. Kje in kdaj se to zgodi, pa je odvisno od usode, od življenja."

"Igralopevec" Voranc
"Mislim, da smo z bendom odlično odigrali, popolnoma nič živčno, komad je super in mi smo ga dobro predstavili. Sem pa prijetno presenečen, da nas je strokovna komisija uvrstila med najboljše tri,"
je po razglasitvi zmagovalca povedal igralec in pevec ali igralopevec, kot si pravi sam, Voranc Boh.

Clemens oziroma Klemen Mramor, ki se je lani predstavil tudi na Emi, na festival ni prišel zaradi zmage. "V nastopu sem res užival, občinstvo je bilo odlično, poleg vsega tega pa smo nastopali v živo. Prišel sem, da predstavim svojo glasbo in da skupaj z drugimi izvajalci preživimo prijeten večer. To sem dosegel, naredil sem dober nastop in to je najpomembneje."

Slovenija potrebuje tovrstne festivale
"Festival je odlična spodbuda za vso domačo sceno, da ustvarja, sploh v tem žanru. Tako da želimo, da se festival naprej razvija, naj se glasbeniki prijavljajo in pokažejo," pa je dejal pevec skupine ADAM. Seveda lahko mladi izkoristijo tudi številne spletne kanale ali pa nenehno koncertirajo, a brez nacionalnega medija v ozadju težko naredijo neki večji premik, je dodal.

"Festival je zadetek v polno. Gre za to, da Slovenija trenutno krvavo potrebuje vsaj en takšen festival, in to, da ga organizira nacionalna televizija, je toliko večji plus, ker pokrije občinstvo, ki si ga mladi glasbeniki ta trenutek zelo želimo. Koncerti zamirajo, ljudje se odločajo za drugačne načine odjemanja glasbe in pravzaprav na ta način lahko pritegnemo neko drugo generacijo tako poslušalcev kot tudi glasbenikov," menijo Josip Brass.

Veliki finale brez glasbenih skupin
"Očitno je bilo vse skupaj zastavljeno tako, da se podprejo mlajši glasbeniki. Tudi mi smo bili leta 1993, ko smo zmagali na Pop delavnici, stari nekaj čez 20 let in takrat so podprli tudi nas. Brez tiste zmage verjetno ne bi bilo 25 let kariere," je dejal pevec skupine Društvo mrtvih pesnikov Alan Vitezič. "Za nastop na festivalu smo se odločili prav zato, ker smo zadnji zmagovalci podobnega festivala in se nam je zdelo prav, da nekako prispevamo svoj delež in naredimo ta festival dober ter da se na takšnem natečaju predstavijo tudi uveljavljeni glasbeniki."

Kaj pa Vitezič meni o zmagovalni skladbi? "Mislim, da bo Pesem in poljub radijska uspešnica. Je zabavna slovenska pesem, ki se bo verjetno dotaknila poslušalcev. Upam pa, da bo na radijskih postajah mogoče slišati tudi katero drugo pesem iz nabora, ki je bil zelo dober."

Sodelujoči navdušeni nad zmagovalno skladbo
"Meni se zdi super. Alex je mlad človek, ki dela dobro, mislim pa, da bo delal še bolje, saj bo ta zmaga odlična popotnica za naprej," je o skladbi Pesem in poljub dejal Voranc Boh. Anja, ki je v finalu ob boku stala Vorancu in Alexu, pa je za MMC povedala: "Presenečena sem, da sem prišla tako daleč, in počaščena, da sem bila lahko v finalu z Alexom in Vorancem. Naše pesmi so bile zelo različne in oba glasbenika sta zelo kakovostna. Po mojem mnenju sta si oba zaslužila zmago. Alexova pesem je odlična. Všeč mi je, da je zelo pozitivna in prisrčna. Odličen se mi zdi tudi sam koncept pop-rockfestivala, ker se mladim glasbenikom omogoči, da pokažejo, kaj vse se da ustvariti v Sloveniji, in Pesem in poljub je več kot odličen primer tega."

Ana Maria Mitić v vlogi voditeljice
Skozi pesmi izbrancev nas je vodila znana voditeljica, igralka in improvizatorica Ana Maria Mitić, pridružili pa so se ji tudi posebni glasbeni gostje: Zlatko, Jan Plestenjak ter Lara Baruca in Tina Marinšek.

Ana Maria je sicer v voditeljski vlogi znašla več kot odlično. "Čeprav je bil to zelo naporen festival, sem v voditeljski vlogi uživala. Vse skupaj je bilo precej natempirano, poleg tega pa je bilo še v živo, kar je za voditelja še dodaten izziv. Oblačila sem menjala med vsakimi oglasi, če ne celo še pogosteje. Močan program je bil, a sem vsako minuto popolnoma uživala."

Sicer pa favoritov ni imela. "Všeč so mi bile številne pesmi, s favoriti pa se nisem želela preveč obremenjevati, ker je vsak izmed njih zelo simpatičen na svoj način. Absolutno pa sem podpornik tega, da mladi uživajo v glasbi in delajo poprock, ter zagovornik, da se ta žanr čim več kaže tudi na televiziji. In prav to nam je s tem festivalom uspelo pokazati - da poprock sodi tudi na televizijo."

Zmagovalna pesem festivala Poprock