Foto: EPA
Foto: EPA

Njeno ime je vgravirano na znamenju v okrožju Camden na severu Londona, kjer je pevka živela. Kot je dejal njen oče Mitch, ki so ga na slovesnosti premagala čustva, je zdaj postala del Camdena, ki ga je imela nadvse rada.

The Music Walk of Fame, londonsko različico slovitega Pločnika slavnih v Los Angelesu ki ga letno obišče več kot deset milijonov turistov in velja za eno največjih znamenitosti mesta, so postavili lani novembra. Amy je tretja zvezdnica – po skupinah Who in Madness –, ki je dobila znamenje na njem. V naslednjih 20 letih naj bi poskrbeli za znamenja v spomin 400 umetnikom.

Foto: EPA
Foto: EPA

Prihaja tudi na Broadway

Pevkin oče je na slovesnosti napovedal tudi film in predstavo na Broadwayu, ki bosta po njegovih besedah "dovolila ljudem, da bodo spoznali, kakšna je bila resnična Amy".

Leta 2018 je v režiji Asifa Kapadie sicer nastal dokumentarec o pevkinem življenju Back to Black, do katerega je bil pevkin oče zelo kritičen. Po njegovem mnenju naj bi podal negativno in napačno predstavo o njegovi hčerki.

Izgubila boj z odvisnostjo

Amy Winehouse je nazadnje nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija 2011. Koncertu, na katerem je nerazločno izgovarjala besedila in pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija 2011 našli mrtvo na njenem domu v Londonu. Pri 27 letih je umrla zaradi zastrupitve z alkoholom.

Pevka, ki je svetovno slavo dosegla z drugim albumom Back to Black, za katerega je prejela kar pet grammyjev, se je sicer dlje časa bojevala z zasvojenostjo z mamili in alkoholom. Po njeni smrti je družina Winehouse je ustanovila fundacijo, ki pomaga mladim pri spopadanju z zasvojenostjo.