Amy Winehouse je za svoj album Back to Black iz leta 2006 dobila pet nagrad grammy. Njeno uspešno glasbeno kariero so spremljala poročila o zlorabi mamil in alkohola ter težavah z duševnim zdravjem. Foto: EPA
Amy Winehouse je za svoj album Back to Black iz leta 2006 dobila pet nagrad grammy. Njeno uspešno glasbeno kariero so spremljala poročila o zlorabi mamil in alkohola ter težavah z duševnim zdravjem. Foto: EPA
Amy Winehouse je umrla 23. julija 2011 na svojem domu v Londonu zaradi zastrupitve z alkoholom. Bila je stara 27 let. Foto: Reuters

To bo po filmu Amy iz leta 2015 že režiserjev drugi dokumentarni film o petkratni grammyjevi nagrajenki.

Intimen večer v Londonu
Dokumentarec Back to Black pripoveduje o nastajanju istoimenskega albuma leta 2011 umrle pevke in bo izšel 2. novembra. Vanj so vključeni tudi doslej še neobjavljeni posnetki s pevkinega zasebnega koncerta v Londonu 10. februarja 2008, ko je pevka pobrala pet nagrad grammy.

Koncert z naslovom Intimen večer v Londonu je potekal v studiih Riverside v zahodnem Londonu. Pevka je na ta večer pobrala grammyja za posnetek (Rehab), pesem (Rehab), novinko, pop vokalni album (Back to Black) in pop žensko vokalno izvedbo leta (Rehab), s čimer je postala peta solo glasbenica, ki ji je uspelo kaj takšnega. Pred tem so se s takšnim dosežkom lahko pohvalile le Lauryn Hill, Norah Jones, Alicia Keys in Beyonce.

Koncert za družino, prijatelje in svojo glasbeno založbo
Tedaj 24-letna pevka se je ravno v tistem času zdravila zaradi odvisnosti od alkohola in mamil, obenem ji oblasti v ZDA niso odobrile vizuma. Zato je v studiih Riverside pripravila koncert za družino, prijatelje in svojo glasbeno založbo. Za nagrade – pet od šestih nominacij – se je zahvalila prek satelita. Posnetek pevke ob novici, da je za Back to Black nagrajena za najboljši posnetek, pa je postal viralen.

Poleg doslej še neobjavljenih posnetkov prinaša nove intervjuje s producentoma Markom Ronsonom in Salaamom Remijem ter drugimi sodelavci.

Dokumentarec Back to Black bo izšel v času, ko pevkina družina načrtuje več posthumnih aktivnosti, povezanih z njihovo pri 27 letih umrlo hčerko. Tako je za leto 2019 napovedana svetovna turneja pevkinega holograma, poleg tega je njena družina podpisala pogodbo za biografijo z Monumental Pictures.

Zadnji koncert
Amy Winehouse je nazadnje nastopila na festivalu Tuborg v Beogradu 18. junija 2011. Nastopu, v katerem je nerazločno izgovarjala besedila ter pozabila imena članov spremljajoče zasedbe, je sledila odpoved evropske turneje. Pevko so 23. julija 2011 našli mrtvo na njenem domu v Londonu. Bila je stara 27 let.