Slovenski pevec Andrej Šifrer je maja praznoval 70 let. Ob tej priložnosti so v Kranju svojemu someščanu postavili enomesečno razstavo z naslovom 70 let – NIČ proti VEČnosti, ki jo je Gorenjski muzej danes odprl v galeriji Prešernove hiše v Kranju.

"Predstavitev življenjskih zgodb, tokrat Kranjčana Andreja Šifrerja, nam na neki način pove, kateri so bili v njegovem življenju ključni trenutki, ljudje in dogodki. Na ta način ustvarja pregled svoje življenjske zgodbe in išče poudarke, ki bodo nekoč naša dediščina," je pojasnila direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert in poudarila, da dediščina, ki jo bodo imeli naši zanamci, nastaja danes. Pobuda za razstavo prišla z Mestne občine Kranj.

Sorodna novica Mineva 70 let, odkar je na svet prijokal Andrej Šifrer

Šifrer je vesel, da je razstava, ki daje vpogled v njegovo glasbeno ustvarjanje, na ogled v galeriji hiše, v kateri je nekoč domoval France Prešeren. V njej je namreč kot oskrbnik oziroma čuvaj delal tudi kantavtorjev oče Franc, ki je bil prav tako kot Prešeren rojen 3. decembra, vendar 109 let pozneje. "Nisem si predstavljal, kako bo videti, ampak ko sem vstopil in ko sem stal pred steno, kjer so vsi moji diskografski dosežki, so me oblile solze," je povedal navdušen skladatelj zabavne glasbe, ki glasbo ustvarja že 45 let, izdal pa je več kot ducat albumov, na novinarski konferenci pred odprtjem razstave.

Ni postavljena kronološko

Avtorici razstave sta kustosinji Ana Beno in Tjaša Šoštarič, oblikovala pa jo je Tjaša Štempihar. Prvoosebna razstava – Šifrer prek besedil sam nagovarja obiskovalce – ni postavljena kronološko, temveč izpostavlja pomembnejše segmente njegove kariere. Na ogled so tako postavili več kot 50 originalnih predmetov, kot so plakati, fotografije, nagrade in plošče, ki predstavljajo diskografijo in dosežke pevca, ki je z uspešnicami, kot so Ostani z nami, Za prijatelje in Gorska roža, zaznamoval generacije poslušalcev.

Posnetki s snemanj in koncertov skrbijo za avdiovizualno podporo, posebno pozornost pa so posvetili tudi njegovemu sodelovanju s tujimi avtorji. Šifrerjeve zlate in platinaste plošče so na poseben način predstavili v kleti, in sicer z njegovim znanim suknjičem s koncertov in s kitaro, ki ji je, kot je povedal 70-letni glasbenik, po 2500 koncertih počil vrat.

V Kranju bodo Šifrerjev jubilej počastili tudi z njegovim koncertom 17. septembra v Letnem gledališču Khislstein, ki bo sklenil letošnje Prešerno poletje. Na koncert bo pripeljal več domačih in tujih gostov ter s poslušalci delil tako znana in ponarodela kot tudi še nikoli slišana glasbena dela.