Ansambel Saša Avsenika je zaradi zapletov na meji ostal brez nastopa v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ansambel Saša Avsenika je zaradi zapletov na meji ostal brez nastopa v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sašo in Slavko Avsenik
Avsenikova glasba je lani praznovala 60 let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Pot je mlade ambasadorje Avsenikove glasbe vodila mimo Vancouvra še v Calgary, Winnipeg, Kitchener in Toronto. "V Kanadi smo bili dober teden dni brez zapletov in z uspešnimi nastopi," je za MMC dejal Sašo, ki na drugi strani Atlantskega oceana zabava ljubitelje slovenske narodno-zabavne zapuščine. Povod za turnejo je bilo povabilo Slovenskega društva iz Kanade, ki so ga na pobudo Marije Ahačič Pollak prejeli že pred meseci.

Pred jutrišnjim nastopom v Montrealu pa so se člani ansambla želeli ustaviti še v Clevelandu 19. februarja, toda načrte so jim prekrižali na meji. "Iz Toronta smo se torej peljali proti ZDA - brez ozvočenja in druge tehnike, le z osebno prtljago - na naš razprodan nastop v Cleveland. Ko smo prišli do meje, smo cariniku pokazali vse ustrezne papirje. Ta nas je z velikim veseljem poslal na kontrolo, kjer smo se tri ure izčrpno in brez uspeha borili za dovoljenje prečkanja meje," je pojasnil zaplet harmonikar.

Čeprav so imeli s seboj pogodbo, ki je dokazovala, da gre ansambel v Cleveland na povabilo Slovenskega društva - z njihovo organizacijo, njihovim transportom in zastonj - je Američane zmotilo dejstvo, da je Slovensko društvo za svoj "profit" prodajalo vstopnice za njihov koncert. Člani ansambla so se trudili na vso moč, da pojasnijo, kako si želijo samo nastopiti pred Slovenci, ki živijo v Clevelandu, toda neuspešno.

"Tudi upanje, da bi poskusili še na drugem mejnem prehodu, je padlo v ocean, ko nam je carinik pojasnil, da nihče od nas naslednje tri tedne ne sme v ZDA: ne kot posamezniki ne kot skupina. Če bi nas odkrili v ZDA oz. na koncertu tam, pa bi dobili dosmrtno prepoved obiska v ZDA. Ne vem, koliko je to res, ampak za nas je bila ta grožnja zelo resna," se je spominjal Sašo.

Podajanje "žogice" med cariniki
A zapleti na carini se niso končali v ZDA. Ko so jih ameriški cariniki pospremili nazaj do kanadske meje, so jim izročili v roke dokumente in papirje z navodili za kanadske carinike. "Upoštevali smo navodila in na kanadski meji oddali vse dokumente. Tam nas je nadrl še en zoprn carinik, kako si upamo dati njemu vse potne liste in papirje naenkrat. Ko smo hoteli pojasniti, da so bila to navodila z ZDA, je svoj glas le še stopnjeval, da ga ameriška navodila ne zanimajo, ker smo v Kanadi ... Torej smo spet sedeli," je še pojasnil Sašo v smehu in sklenil: "Meni se je zdelo precej očitno, da so si cariniki med seboj organizirali zabavo z nami."