"Vsak nastopajoči zase je dal najboljše od sebe, zato lepše, kot je bilo, ne bi moglo biti. Doživel sem enkraten večer," je sinoči dejal Slavko Avsenik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gregor, Brigita, Slavko in Sašo Avsenik
Avsenikov festival je združil vse tri generacije Avsenikov v eno glasbeno celoto. Na fotografiji so Gregor, Brigita, Slavko in Sašo Avsenik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ansambel Saša Avsenika
"Praznik na vasi" v Begunjah, kjer sta se rodila Slavko in Vilko Avsenik, je imel letos prav posebno težo, saj so z njim praznovali 60 let. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slavko Avsenik in Borut Pahor
Na Avsenikovem dnevu v soboto se je ustavil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je na prizorišče prispel točno ob 20. uri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor
Borut Pahor je na Avsenikove pesmi tudi zaplesal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
- Pri sosedovih na obisku
- Moj rodni kraj, moj rodni dom
- Večer na Robleku
- Veseli pastir
- V planinski koči
- Pri sosedovih na obisku
- Veseli svatje
- Na Golici
- Čez zelene trate
- Pozno v noč
- Nasvidenje
- Super avtomat
- Tinka, Tonka pod goro
- Veselje, radost, srečo vam želimo
- Po nevesto
- Lisička in Marička
- Gasilec Franc
- Družinski "swing" (Monika, Kje si bila Nataša?)
- Zvonovi domotožja
- Kitare plešejo
- Lepe ste ve Karavanke
- Proti jutru
-------------------------
- Mi ne gremo na drug planet
- Spomin
- Za dobro voljo
- Veselje klarinetov
- Prelepi gorenjski svet
- Gorenjski nagelj
- Gremo na Pokljuko
- Pod cvetočimi kostanji
- Gorenjska polka
- Čakala bom
- V spomin, ljubica
- S pesmijo našo
- Slovenija, od kod lepote tvoje
- Te pa tiko vredi
- Tam daleč prek morja
- Od vasi, do vasi
- Srečanje
- Pa spet veselo
- Melodija za tebe
- Prehitro mimo je mladost
- Zvezde na nebu žare
- Lepo je biti muzikant
- Prijatelji, ostanimo prijatelji
Sašo Avsenik
Osrednja povezovalna vloga je pripadla Ansamblu Saše Avsenika. Ansambel na leto opravi 160 nastopov doma in v tujini. Poleg vodje ansambla Saše na harmoniki ansambel sestavljajo še basist Aleš Jurman, kitarist Matic Plevel, klarinetist Mitja Skočaj, pevec Dejan Zupan in pevka Maja Berce Podrekar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ansambel Saša Avsenika
Občasno - kot na primer sinoči - se Ansamblu Saše Avsenika na odru pridruži tudi njegov oče Gregor. Najmlajši sin Slavka in Brigite Avsenika je začel kitaro igrati pri 12 letih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Jožica Kališnik, Alfi Nipič in Jožica Svete
Sobotni obiskovalci so bili priča ponovni združitvi trojice neprekosljivih: Jožice Svete, Jožice Kališnik in Alfija Nipiča. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Praznovanje se je končalo z veliko torto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Lučaj stran od Avsenikove rojstne hiše Pri Jožovcu - natančneje pod velikim šotorom na drugi strani ceste - je ta konec tedna potekal tridnevni Festival Avsenik, ki je minil v znamenju 60-letnice glasbe bratov Avsenik - Slavka in Vilka. Festival, kakršnega Slavkov sin Gregor organizira vsakih pet let, je Begunjam na Gorenjskem znova prinesel zvrhano mero eliksirja življenja.

Po ulicah so obiskovalce vozili lipicanci s kočijo, ob šotorišču so čez dan zbrane združevali obrtniki na sejmu, po poteh občine Radovljica pa so se sprehajali "romarji" v narodno-zabavnih nošah iz Nemčije, Švice, Avstrije, Nizozemske in od drugod, ki so na brezplačnih vodenih ogledih lahko spoznali lepote graščine Katzenstein, Robačnekov mlin, župnijsko cerkev sv. Urha in seveda hišo, kjer se je vse začelo - dom družine Avsenik.

Tridnevni odmerek Avsenikove glasbe
V treh dneh so organizatorji pričakovali več kot 6.000 obiskovalcev. Vsak dan se je namreč pod šotorom zbralo 1.500 obiskovalcev, kolikor je dovoljeval prostor, nekaj sto ljubiteljev narodno-zabavnih napevov se je zbralo pred šotorom. Drugi pa so se zadovoljili že dnevnim utripom. "Vseeno so prišli zajet to energijo, ki je v Begunjah. To priložnost so izkoristili tudi za obisk drugih lepot Gorenjske, tako da je energija v tem jubilejnem letu res odlična," je za MMC dejal najdejavnejši član družine Avsenik ta konec tedna Sašo.

"Vsak nastopajoči zase je dal najboljše od sebe, zato lepše, kot je bilo, ne bi moglo biti. Doživel sem enkraten večer."
Slavko Avsenik

V velikem šotoru v Begunjah so namreč od petka naprej zbrani prisluhnili številnim znanim glasbenim imenom iz Slovenije in tujine, vezivo vseh pa je bil Ansambel Saše Avsenika. Tako je bilo tudi sinoči, ko se je dogajanju pridružil tudi sam predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Na Avsenike zaplesal še predsednik države
"Bilo je odlično. Veliko bolje, kot bi si lahko sploh predstavljal. Dodatno vrednost sta prinesla nocoj stari oče, ki je izumitelj te glasbe, in predsednik države Borut Pahor, saj ni nihče računal, da nas bo obiskal,"
je za MMC po štiriurnem maratonu skozi Avsenikovih 60 let priznal Sašo. A tako osrednji gostje večera - družina Avsenik na čelu s Slavkom - kot predsednik države so z nasmehom na obrazu spremljali dogajanje na odru. Pahor pa je med skladbo Slovenija, od kod lepote tvoje celo zaplesal na nekaj taktov.

Pred zbranimi pa je tik po legendarni skladbi Na Golici strnil nekaj besed. V govoru je med drugim poudaril: "Morda vsakdo iz Slovenije ni privrženec vaše glasbe, ampak jaz čutim, da ni Slovenca, ki vam ne bi bil hvaležen za to, kar ste dali slovenski glasbi in slovenskemu narodu." Slavku Avseniku pa je predsednik države simbolično podaril srebrno piščal iz arheološkega parka Divje babe, ki ponazarja začetek glasbenega ustvarjanja v Evropi. "Verjetno bi takrat ponoreli od veselja, če bi že imeli Golico," se je pošalil Pahor. Predsednik države je v svojem govoru tudi poudaril genialnost, ki jo je nosila glasba bratov Avsenik, in se zahvalil za navdih, ki napaja nove generacije.

"Pred dedkom sem že nastopal, ampak to je velika odgovornost. Ko me on posluša, bi rad naredil najlepši vtis, da vidi, da je ta glasba v dobrih rokah. Pred predsednikom države pa tudi, saj na neki način zastopamo Slovenijo v tujini in je tudi pri njem želeno pustiti čim boljši vtis, da so lahko ljudje v Sloveniji ponosni na nas, ki nastopamo zunaj," je še priznal Sašo.

Vrhunci z legendarnimi obrazi Avsenikov
Sobotni Avsenikov dan je potekal pod sloganom "Lepo je biti muzikant". Vrhunec samega dogajanja pa je bila združitev moči ansambla Saše Avsenika s svojim očetom Gregorjem na kitari in dedkom Slavkom za klavirjem, kar je bilo sicer že vnaprej posneto in predvajano na videoprojekciji nad odrom.

Na odru so se poleg omenjenih zvrstili še legendarni pevski obrazi ansambla v sestavi Jožica Svete, Jožica Kališnik in Alfi Nipič. "Po dolgem času spet skupaj, ampak tokrat malo drugače. Spodobi se, da je tako. Lepo je, ko se zberejo ljudje, ki imajo to glasbo radi, in da obudijo malce spomine na tiste melodije, ki smo jih nekoč največkrat igrali," je za MMC dejal Nipič. Da je šlo za enkratno doživetje, se je strinjala tudi Svetejeva: "Veliko naših oboževalcev je tu, ki so hodili na naše koncerte že pred leti. Gotovo jih je zagrabila nostalgija, ko smo mi prepevali po Nemčiji, Avstriji, Nizozemski ..."

Po mnogo letih znova skupaj na odru
Sobotni večer na festivalu je imel za trojko prav posebno vrednost. "Meni je pa tudi to lepo, da smo se mi trije znova dobili in skupaj zapeli po dolgih letih. To je čudovito. In si želim, da bi še kdaj, Alfi, zapeli. Kaj praviš ti," je spraševala Svetejeva, Nipič pa je v svojem tonu odgovoril: "Da. Nikoli ne veš (smeh)." Nipič je skupaj s Kališnikovo in Svetejevo zadnjič pel pri Avsenikih pred 22 leti, vmes so nastopali z Nipičevim ansamblom in Avsenikov tercetom tudi po ZDA in Kanadi (med letoma 2002 in 2006) ter se združevali ob posebnih priložnostih.

"Ta glasba je šla iz Slovenije v svet. Ne vem, ali je šla še katera tako močno kot ta narodno-zabavna, ki jo pozna skoraj vsa Evropa. Lahko rečem, da je to tudi neke vrste ambasada, saj sta glasba in šport najbolj simpatična ambasadorja ene dežele, in upam, da se bo tako tudi nadaljevalo," je poudaril Nipič.

A hkrati je ob vseh lepih občutkih, ki jih je vzbudil sinočnji večer, ostalo pri najstarejših akterjih tudi malo grenkega priokusa. "Štirih, ki so na naših nastopih z Avseniki stali okoli nas, ni več. Vesel sem bil, da je bil Slavko tako dobre volje, ko nas je zagledal na odru. Mi smo bili skupaj na stotinah in stotinah nastopov in to je lep trenutek, ko se znova vidijo stari prijatelji," je priznal Nipič.

Avsenikova glasba - glasba za vse generacije
Več kot 1.500-glavo občinstvo je sinoči trojico pospremilo z velikim aplavzom in z njimi prepevalo Čakala bom, V spomin, ljubica, S pesmijo našo, Slovenija, od kod lepote tvoje in Te pa tiko vredi. Poleg omenjenih je sinoči prišla na vrsto tudi pokušina redkeje izvedene glasbe ansambla Avsenik v izvedbi Mitja kvinteta. Pozornost je bila posvečena predvsem tisti, ki je bila napisana za zasedbo, razširjeno s tremi klarineti. Prav posebnega poklona pa je bil deležen tudi slavni klarinetist Albin Rudan.

Večer so nadgradili tudi člani najbolj reprezentativnega ansambla moškega vokala Slovenski oktet. "Prepevanje Avsenikovih skladb se malo razlikuje od prepevanja skladb, ki so običajno vključene v naš repertoar. Predvsem je razlika ta, da je ob oktetu instrumentalna spremljava - Avsenikov kvintet. In to je za oktet malo drugače. Drugače pa so skladbe čudovite, radožive, navihane. Kot takšne smo jih sprejeli z veseljem in mogoče bo kdaj v prihodnosti kaj več od tega," je za MMC dejal Jože Vidic.

Piko na i so postavili še člani godalne skupine Slovenske filharmonije, skupina No Limits in plesalke plesne šole Mojce Horvat, ki so bile prve, ki so si upale na Avsenikovo glasbo zaplesati na drugačen način. Med potovanjem skozi čas nista manjkala niti Hišni ansambel Avsenik s pevskim tercetom in harmonikar Klemen Leben, ki ga strokovna javnost ceni kot enega najzanimivejših interpretov mlajše generacije.

Več kot glasba - fenomen. Slovenski fenomen.
Znova pa so dokazali, da se Avsenikova glasba ujema še z enim pomembnim elementom - humorjem. Za humorne vložke sta poskrbela sin Franca Koširja Klemen in Hubi Aschenbrücker - legendarni moderator, humorist in imitator, ki spremlja družino Avsenik že tri generacije in je znan po sovjih neprekosljivih parodijah na Franca Koširja.

Večer je zadovoljil apetite še tako zahtevnih: od tistih, ki v srcih nosijo glasbo, do tistih, ki so si želeli priokus spektakla na spoštovanja vredno obletnico (praznovanje je zaznamovala tudi velika torta). Nostalgični večer obujanja spominov na izum genialcev - starejših od rokenrola -, ki je osvojil svet in postregel z najbolj predvajano instrumentalno skladbo na svetu, se je za številne končal prehitro, s sporočilom: "Prijatelji, ostanimo prijatelji."

Še na naslednjih 60 let
"Avseniki bodo čez 60 let še obstajali - v še večji meri. Zaradi tega, ker so te viže, ki jih danes poslušamo, že na neki način ponarodele. Slovenci, imam občutek, se vedno bolj zavedamo svoje kulturne dediščine. To je kultura noše, glasbe, naša čudovita narava, ki jo najdemo samo tu ... Zato je največ, kar lahko naredimo za državo, da jo spoštujemo,"
je sklenil dogajanje Sašo.

Avsenikova glasba je letos doživela že nekaj poklonov, a za vrhunec lahko nedvomno označimo zadnje tri dni, ko so se številni Evropejci zgrnili pod Karavanke zaradi slovenske glasbe.

Več utrinkov z dogajanja si lahko pogledate v spodnjih videu in fotogaleriji.

Klavdija Kopina, foto: Sandi Fišer

- Pri sosedovih na obisku
- Moj rodni kraj, moj rodni dom
- Večer na Robleku
- Veseli pastir
- V planinski koči
- Pri sosedovih na obisku
- Veseli svatje
- Na Golici
- Čez zelene trate
- Pozno v noč
- Nasvidenje
- Super avtomat
- Tinka, Tonka pod goro
- Veselje, radost, srečo vam želimo
- Po nevesto
- Lisička in Marička
- Gasilec Franc
- Družinski "swing" (Monika, Kje si bila Nataša?)
- Zvonovi domotožja
- Kitare plešejo
- Lepe ste ve Karavanke
- Proti jutru
-------------------------
- Mi ne gremo na drug planet
- Spomin
- Za dobro voljo
- Veselje klarinetov
- Prelepi gorenjski svet
- Gorenjski nagelj
- Gremo na Pokljuko
- Pod cvetočimi kostanji
- Gorenjska polka
- Čakala bom
- V spomin, ljubica
- S pesmijo našo
- Slovenija, od kod lepote tvoje
- Te pa tiko vredi
- Tam daleč prek morja
- Od vasi, do vasi
- Srečanje
- Pa spet veselo
- Melodija za tebe
- Prehitro mimo je mladost
- Zvezde na nebu žare
- Lepo je biti muzikant
- Prijatelji, ostanimo prijatelji