Guy Sebastian je lani Avstraliji pripel odlično peto mesto. Kdo bo zastopal Avstralijo na Evroviziji 2016, še ni znano. Foto: Reuters
Guy Sebastian je lani Avstraliji pripel odlično peto mesto. Kdo bo zastopal Avstralijo na Evroviziji 2016, še ni znano. Foto: Reuters
Avstralska zastava
Avstralija je članica EBU-ja, kar je ključni pogoj za sodelovanje. Avstralci pa so znani kot veliki evrovizijski oboževalci. Foto: Reuters

Evropska radiofuzna zveza (EBU) in avstralska javna televizija SBS sta ponosno sporočili, da bo Avstralija sodelovala tudi na Evroviziji 2016.

V nasprotju z lanskim letom se Avstralci ne bodo uvrstili neposredno v finale, temveč se bodo morali tako kot druge države udeleženke za preboj v finale boriti v polfinalnih obračunih.

Kot je povedal vodja tekmovanja Jon Ola Sand, je bila povratna informacija, ki so jo dobili ob lanskem zgodovinskem nastopu Avstralije - državo so k tekmovanju povabili ob praznovanju 60. obletnice glasbenega tekmovanja -, zelo pozitivna tako na strani evrovizijskih oboževalcev kot novinarjev in evropskih javnih televizij, tako da je vrnitev Avstralije na Evrovizijo pričakovan korak.

"Verjamemo, da lahko Evrovizija postane globalen dogodek. Nadaljnje sodelovanje z Avstralijo predstavlja razburljiv korak v tej smeri, videli pa bomo, kako se bo dogodek razvijal na dolgi rok," je povedal Ola Sand. Pri SBS-u so povabilo EBU-ja sprejeli z navdušenjem: "Pesem Evrovizije je čudovit primer kulturne raznolikosti in socialne vključenosti in naše nadaljnje sodelovanje ponuja odlično priložnost, da pokažemo nadarjene avstralske glasbenike vsemu svetu."

Avstralija se tako že drugo leto vrača na Evrovizijo, ali to pomeni, da bo postala stalna članica evrovizijskih tekmovanj? Pri EBU-ju so na to odgovorili, da odločitve še niso sprejeli. Je pa jasno, da četudi bi Avstralija zmagala na Evroviziji 2016, bi glasbeno tekmovanje organizirali vseeno nekje v Evropi.

Na Evroviziji na Dunaju je Avstralija zasedla visoko peto mesto. Zastopal jo je avstralski zvezdnik Guy Sebastian z skladbo Tonight Again.