Album Once Upon A Time in Shaolin je skrbno shranjen v posebni skrinjici. Foto: Reuters
Album Once Upon A Time in Shaolin je skrbno shranjen v posebni skrinjici. Foto: Reuters

Vsi termini – načrtovana sta po dva na dan – za predvajanje 31 skladb z albuma v Muzeju stare in nove umetnosti v Tasmaniji so razprodani, na čakalnem seznamu pa je približno 5000 ljudi. Muzej bo album, ki obstaja zgolj v enem uradnem izvodu, predstavljal do 24. junija. "To so majhna srečanja, na njih je približno 30 ljudi," je dejal predstavnik muzeja, ki je potrdil začetek prvega poslušanja v soboto popoldne.

Zasedba Wu-Tang Clan je album z naslovom Once Upon a Time in Shaolin posnela na skrivaj med letoma 2006 in 2013, a nikoli uradno izdala. Edino fizično različico albuma sestavljata dve zgoščenki, v usnje vezana besedila skladb z albuma in uradna navodila, da se album ne sme javno izdati naslednjih 88 let oz. do leta 2103. S tem se je zasedba na svoj način uprla glasbenemu piratstvu.

Album je leta 2015 za dva milijona ameriških dolarjev kupil obsojeni farmacevtski direktor Martin Shkreli, ki je "zaslovel" kot tisti, ki je po nakupu licence za zdravilo zdravila daraprim drastično dvignil njegovo ceno – s 13,5 dolarja na tableto na kar 750.

Shkreliju so album po obsodbi leta 2017 (obsojen je bil zaradi goljufije vlagateljev v finančni sklad in načrtovanja goljufije vlagateljev v farmacevtsko družbo) zaplenili.

Odkupila ga je iniciativa PleasrDAO, ki je pred dnevi vložila tožbo proti Shkreliju. Ta namreč vse, odkar so ga pred dobrima dvema letoma izpustili iz zapora, na družbenih omrežjih objavlja izseke z albuma, poleg tega pa je prostodušno priznal, da je naredil številne kopije albuma.

In kako edinstveno izkušnjo poslušanja edinstvenega albuma ocenjujejo oboževalci? Glasbeni navdušenec Cameron McBryde, ki je na poslušanje pripotoval iz glavnega mesta Queenslanda Brisbana, je poslušanje albuma opisal kot "zelo posebno". "Nikjer na svetu ne poznam druge pesmi ali albuma, ki bi imel takšno vrednost kot ta," je McBryde povedal za avstralsko radiotelevizijo. Drugi udeleženec, Hayden Kovacic iz Hobarta, pa je po poročanju Reutersa dejal, da je bilo "neverjetno" biti eden izmed redkih, ki so lahko poslušali album.