Avtomobili. Foto: Radio Koper
Avtomobili. Foto: Radio Koper

Ploščo so snemali dve leti, zaradi epidemije nekoliko dlje kot običajno, je povedal pevec in avtor besedil Marko Vuksanović. Zaradi tematike besedil jo je sprva želel nasloviti Dom in svet, a so jo zaradi morebitne asociacije na krščansko revijo, ki je izhajala pred drugo svetovno vojno, poimenovali Sijaj, poroča STA.

Na albumu, ki bo izšel v treh formatih, kot zgoščenka, digitalni album in kot LP plošča, prevladujeta dve tematiki: "Nekatere pesmi pripovedujejo zgodbe iz Slovenije, nekatere pa se nanašajo na svet, potovanja in tisto, kar ljudje počnejo, ko potujejo. Potuješ geografsko, a pravzaprav potuješ po svoji notranjosti in se želiš prepoznati v drugih okoljih," je povedal frontman zasedbe.

Poleg članov skupine, v kateri so še Mirko Vuksanovič (klaviature, vokal), Boštjan Andrejc – Bushy (kitara, vokal), David Šuligoj (bas kitara) in David Morgan (bobni), so ploščo zvokovno popestrili in nadgradili trije instrumentalisti: Rok Škarabot na tolkalih, Jani Šepetavec na tenorskem saksofonu in Uroš Trebižan na kontrabasu.

Prihaja tudi biografija

Sijaj je 11. studijski album Avtomobilov od začetka njihovega delovanja leta 1982, sicer pa 14. po vrsti, saj so vmes izdali še dve kompilacijski in eno ploščo v živo. Njihova zadnja studijska plošča z naslovom Daleč je izšla leta 2016, v vseh teh letih pa so se uveljavili kot ena najizvirnejših rokovskih skupin na Slovenskem, ki se ne ozira na glasbene smernice.

Vuksanović je leta 2018 objavil tudi knjigo besedil Skozi leta, poimenovano po eni najbolj prepoznavnih pesmi skupine, med katerimi so še Ljubezen ne stanuje tu, Hvala za pisma, Enakonočje, Punce izginjajo v noč in Navaden dan.

Načrti o tem, da bi letošnjo 40-letnico počastili še z biografijo Avtomobilov, pa so se nekoliko zamaknili, prav tako zaradi covida. Novo ploščo bodo v živo predstavili 11. novembra v Siti teatru v BTC-ju, čeprav imajo že pred tem rezerviranih nekaj nastopov po drugih slovenskih krajih. "Želimo si, da bi bil koncert v Siti teatru uradna promocija novega albuma. Do takrat pa upam, da se bodo poslušalci seznanili s ploščo, kar je zelo pomembno, saj pripomore k temu, da je užitek na koncertu večji," je še dodal Vuksanović.