"Počutim se blagoslovljeno, da je Rosalía privolila v sodelovanje." Foto: Youtube (zajem zaslona)

Björk in Rosalía sta v svet poslali pesem oral, katere namen je obsoditi opustošenje intenzivnega industrijskega gojenja rib na Islandiji, zlasti v islandski pokrajini Seyðisfjörður. "Ljudje v fjordu Seyðisfjörður so se uprli in protestirali proti temu, da bi tam začeli gojiti ribe," je islandska glasbenica oktobra povedala v izjavi. Izkupiček nove skladbe dveh evropskih glasbenih ikon bosta namenili pomoči pri plačilu sodnih stroškov prebivalcev tega fjorda, ki protestirajo proti gojenju lososa, ki je v tuji lasti. "Upamo, da bo to lahko zgled drugim," je še pristavila.

Večino pesmi oral je Björk napisala v času med albumoma Homogenic iz leta 1997 in Vespertine iz leta 2001, vendar je za dve desetletji izgubila sled za izvirnimi posnetki pesmi. Skladbo je ponovno odkrila, ko je med turnejo v Avstraliji v začetku letošnjega leta na televiziji zasledila besedo oral.

"To je 25 let stara pesem, ki sem jo napisala in sprogramirala po navdihu plesnega ritma dancehall (babica reggaetona)," je Islandka zapisala na družbenih omrežjih in dodala, da je bila 31-letna Rosalía zaradi izkušenj s to zvrstjo in svojega neverjetnega glasu očitna gostja. "Počutim se blagoslovljeno, da je privolila v sodelovanje ter svoje delo in ves izkupiček namenja tej bitki," je še poudarila pevka, ki je pred kratkim dopolnila 58 let, poroča Euronews.

"Skozi avatarja Björk in Rosalíe se raziskuje ženski bes"

Videospot za skladbo je režirala španska umetnica Carlotta Guerrero, ki redno sodeluje s špansko glasbenico. "Skozi avatarja Björk in Rosalíe se raziskuje ženski bes. Ne bojujeta se druga proti drugi, temveč se skupaj usposabljata za boj proti resničnemu in večjemu sovražniku," so zapisali o videu,ki ga je zasnovala Guerrero in v njem raziskuje uporabo tehnologije umetne inteligence in sprejema njene napake, ki zabrišejo mejo med resničnostjo in virtualnostjo, hkrati pa izzivajo pojme identitete.

Na Islandiji se stopnjujejo javni protesti zaradi okoljskih vplivov odprtih mrežnih ograd v ribogojnicah za gojenje lososa, ki naj bi ogrožale ekološko značilne fjorde in avtohtone divje živali v državi.

Oktobra je Björk dejala, da so umetniki pogosto "kanarčki v premogovniku" pri okoljskih nesrečah, saj je njihova naloga, da so občutljivi. Podjetja za gojenje lososov je oklicala za "divjake, ki želijo hitro zaslužiti denar in žrtvovati naravo". Poudarila je, da je industrijska gojitev lososa v odprtih ogradah grozljiva za okolje, gojeni lososi pa naj bi poleg tega doživljali neizmerno trpljenje. "To je izredno krut način pridelave hrane," je dejala in dodala, da je boj proti industriji odprtega ribolova del boja za prihodnost planeta.