Ameriško zunanje ministrstvo je v četrtek predstavilo novo "pobudo za svetovno glasbeno diplomacijo" v sklopu zakona PEACE Through Music Diplomacy Act, ki ga je ameriški predsednik Joe Biden uveljavil lani, poroča Independent.

Dogodek v prenovljeni sprejemni dvorani ministrstva so pospremili številni glasbeni nastopi. Glavni zvezdi večera sta bila džezist Herbie Hancock in roker Dave Grohl, sodelovali so tudi GAYLE, Jamie Barton, Toni Blackman, Myles Frost, Denyce Graves, Mickey Guyton, Cristopher Jackson, LADAMA, Aimee Mann & Paul Bryan, Rakim, Armani White ter DJ 2-Tone, prek videoposnetka je sodeloval tudi pevec skupine U2 Bono.

Nazadnje je na presenečenje številnih za kitaro prijel še zunanji minister Blinken in zaigral skladbo Hoochie Coochie Man bluzovskega glasbenika Muddyja Watersa. Pred nastopom je napovedal, da bo zagotovo "odgnal občinstvo", vendar je požel glasen aplavz.

Blinken se ljubiteljsko ukvarja z glasbo, na družbenih omrežjih se opisuje kot "zelo amaterski kitarist", na platformi Spotify pa se pod imenom Ablinken najdejo tudi tri njegove skladbe: Lip Service, Patience in Without Ya.

"Ameriška diplomacija si že več generacij prizadeva izkoristiti moč glasbe za gradnjo mostov in spodbujanje sodelovanja med Američani in ljudmi po vsem svetu," je dejal Blinken. Na prireditvi so podelili tudi nagrado mir skozi glasbo, ki jo je prejel večkrat nagrajeni ameriški glasbenik Quincy Jones.

Ministrstvo in založba bosta tuje glasbenika vabila v ZDA

V sklopu pobude so napovedali tudi partnerstvo med ministrstvom in založniškim podjetjem Recording Academy, v sklopu katerega bodo v ZDA od prihodnje jeseni privabljali tuje umetnike ter jim ponudili priložnost za razvoj kariere, poroča televizija Fox 9 iz Minneapolisa.

Vodilni mednarodni študijski program ZDA Fulbright je napovedal sodelovanje s centrom Johna F. Kennedyja za uprizoritvene umetnosti, s katerim bodo skupaj podeljevali štipendije na področju znanosti in glasbe.

Glasba v ameriški diplomaciji ni novost. Minister Blinken in legenda Lige NBA Dikembe Mutombo med lanskim obiskom v Kongu. Foto: AP
Glasba v ameriški diplomaciji ni novost. Minister Blinken in legenda Lige NBA Dikembe Mutombo med lanskim obiskom v Kongu. Foto: AP

Zunanje ministrstvo trenutno že namenja 40 milijonov dolarjev za učenje angleščine mladostnikov med 13. in 20. letom starosti po vsem svetu. V učni proces pa bodo v sklopu pobude vključili tudi ameriško glasbo.

Herbie Hancock v Jordanijo in Savdsko Arabijo, orkester na Kitajsko

Diplomatsko ofenzivo bodo okrepili tudi koncerti ameriških glasbenikov v tujini. Ameriške skupine bodo oktobra začele turneje po 30 državah. Herbie Hancock in Dee Dee Bridgewater bosta ob 60. obletnici pianista Duka Ellingtona nastopila v Jordaniji.

Pozneje se bosta za štiri dni ustavila tudi v Savdski Arabiji, kjer so šele pred kratkim začeli prirejati večje javne koncerte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orkester iz Filadelfije (Philadelphia Orchestra) se bo novembra odpravil na Kitajsko, kjer bodo s koncerti v več mestih zaznamovali 50 let od njihovega prvega koncerta v državi. Štirje ameriški raperji se bodo odpravili tudi v Nigerijo, kjer bodo na dvotedenski konferenci razpravljali o glasbi kot sredstvu za reševanje konfliktov.

Glasba že dolgo del ameriške diplomacije

Vključevanje glasbe v ameriško diplomacijo sicer ni novost. Predsednik Franklin Roosevelt je denimo leta 1940 ustanovil Urad za medameriške zadeve (OIAA), pri katerem je bila v ospredju "kulturna diplomacija". V sklopu ameriških diplomatskih prizadevanj je leto dni pred padcem Berlinskega zidu pred 300.000 obiskovalci nastopil Bruce Springsteen. Zunanje ministrstvo je leta 2010 zagnalo tudi pobudo Next Level, s katero naj bi zgradili svetovno hiphopovsko skupnost.