Liam Gallagher je skupino ustanovil skupaj z bratom Noelom. Foto: EPA
Liam Gallagher je skupino ustanovil skupaj z bratom Noelom. Foto: EPA

V pogodbi je bilo zapisano, da morajo organizatorji koncerta članom skupine namesto hitre hrane priskrbeti kakovosten topel obrok v dveh hodih za vsaj osem ljudi, ob tem pa še čips, oreščke, piškote in vsaj osem svežih sadežev ter pločevinke kakovostnega piva vrste lager.

Hkrati so v pogodbi zahtevali, naj upravljavec prizorišča skupini zagotovi vsaj dva usposobljena in trezno razmišljujoča odrska delavca, ki bosta pomagala članom tehnične ekipe zasedbe pri delu na odru.

Nesoglasja med bratoma so dosegla kritično točko leta 2009, ko je Noel razbil Liamovo kitaro. Foto: Reuters
Nesoglasja med bratoma so dosegla kritično točko leta 2009, ko je Noel razbil Liamovo kitaro. Foto: Reuters

Izklicna cena je postavljena pri 1500 funtih (1750 evrov), še ta mesec pa bodo papirji ponujeni pri dražbeni hiši Hansons v Derbyshiru, pričakujejo, ga bodo goreči oboževalci skupine zanje zaradi nostalgije odšteli še precej več, je poročal britanski BBC.

Še preden so postali slavni

Pogodba je bila podpisana 18. aprila leta 1994, ko je bila britanska skupina še na začetku svoje kariere še pred izdajo debitantskega albuma, koncert v dvorani The Old Trout v Windsorju pa je bil izveden 7. maja tega leta.

V omenjeni dvorani so sicer v 90. letih preteklega stoletja gostili tudi druga velika imena britpopa, med drugim Blur, ki so veljali za velike tekmece Oasis, pa tudi skupine, kot so Everything But The Girl, Inspiral Carpets, Spiritualized in Pop Will Eat Itself.

Glasbeni in rumeni stolpci

Manchestrska zasedba Oasis, ki sta jo ustanovila brata Liam in Noel Gallagher, je zaslovela sredi 90. let prejšnjega stoletja, njihov prelomni album, naslovljen Definitely Maybe, je bil takrat najhitreje prodajani prvenec vseh časov na Otoku.

Liam je zaradi svojega arogantnega vedenja in domnevno razuzdanega življenjskega sloga hitro postal stalnica v tabloidih, Noel se je z bratom kmalu sprl in zapustil skupino. Začasno sta se pobotala in Oasis so se znova združili ter izdali album (What's The Story) Morning Glory.

V naslednjem desetletju se je skupina z osmimi skladbami povzpela na vrh britanske lestvice najboljših singlov. Prejeli so 15 nagrad britanske glasbene revije New Musical Express, pet britov in štiri evropske glasbene nagrade MTV.

Kljub uspehu so skupino ves čas spremljala nesoglasja, ki so vrhunec doživela v zaodrju koncerta v Parizu leta 2009, ko je Noel razbil Liamovo kitaro. Oasis so tedaj končali skupno pot.

Bojno sekiro sta sicer zakopala po skoraj desetletju, vendar ne dovolj globoko, da bi se legendarna skupina lahko znova združila.