Zmagovalno šesterico (brez Bora Zuljana) so sinoči sestavljali Sašo Fajon, Tonja Senčar, Rudi Bučar, Easy, Marko Gregorič in katarina Mala. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Zmagovalno šesterico (brez Bora Zuljana) so sinoči sestavljali Sašo Fajon, Tonja Senčar, Rudi Bučar, Easy, Marko Gregorič in katarina Mala. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Rudi Bučar
Rudi Bučar je s Frčafelami izvedel zmagovalno pesem 34. Melodij morja in sonca Sen znala jes. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Easy
Po tekmovalnem delu je bil med najbolj zgovornimi Easy. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
katarina Mala
katarina Mala je znova (po Slovenski popevki leta 2012) odpela najboljše besedilo po izboru strokovne žirije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Umetniški vodja MMS Slavko Ivančić
Umetniški vodja MMS-ja Slavko Ivančić je bil z mislimi že usmerjen v naslednjo izvedbo festivala. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tonja Senčar in Sašo Fajon
Izkazal se je tudi dvojec Tonja Senčar in Sašo Fajon. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Tako strokovna žirija kot radijske postaje, občinstvo v Avditoriju in telefonski glasovi gledalcev so na prvo mesto postavili skladbo Sen znala jes, ki jo je izvedel Bučar in se pod njo podpisal tudi kot avtor.

Slavje Rudija Bučarja in Frčafel: velik korak za Istro, še večji za MMS

Toda to ni bila edina skladba večera, pri kateri je sodeloval. Na avdioposnetku skladbe Kar Tako je ob prejemniku nagrade za najboljšo interpretacijo na festivalu MMS Easyju (Iztoku Novaku) odigral kitaro in zapel spremljevalni vokal.

Toda Easy se je sinoči odločil za minimalističen nastop, na katerem sta bila v ospredju le on in klavir. "Počutim se kot otrok, ki je dobil izgubljeno igračo," je dejal na tiskovni konferenci. Dve desetletji ni igral klaviatur, nato pa jih je pred kratkim dobil v dar. "Ko iščem bele med črnimi in zraven še nekaj zapojem ... Ne, nekaj, ampak Mefovo skladbo - vedno sem pisal svoje skladbe, ampak sem si želel njegovo. Na tem mestu se mu moram zahvaliti za ta ponoven vzlet galeba, ki ni poletel leta 1995 - ker sem se poročil," je v smehu razlagal na tiskovni konferenci Easy in se zahvaljeval Dragu Misleju - Mefu za besedilo.
Easy z novim zaletom
Kantavtorja je Obala v 90. letih prejšnjega stoletja spoznala kot klaviaturista tedaj priljubljene primorske zasedbe Night Jump. Njegova ustvarjalnost ga je nato vodila na samostojno glasbeno pot, na kateri je leta 1995 izdal svojo doslej edino ploščo Galeb pod okriljem ZKP RTV Slovenija.

"Zagotovo sem vedel, da bom ob vsem tem šovu, ki so ga pripravili ostali, izstopal," je dejal Easy za MMC, ko smo ga povprašali glede odločitve za minimalizem na odru. "Ampak takšna zgodba, kot je v skladbi Kar tako, rabi festival, kot je MMS. Te zgodbe nisem želel podariti le ljudem, ampak tudi sebi, saj že toliko časa nisem igral. Verjetno se je videlo, da sem bil nocoj kot deroča reka ... Kar neslo me je. Vesel sem, da se je - moram reči sam pri sebi, pričakovano - dotaknila veliko poslušalcev," je še razložil Easy.

Strokovna komisija je poleg omenjenih podelila še štiri nagrade. Bor Zuljan je za skladbo Dobro jutro v izvedbi Folk idolov prejel nagrado za najboljšo priredbo. Po razglasitvi pa sta se uspehov veselila tudi dva ustvarjalno-izvedbena dvojca.
katarina Mala in Marko Gregorič znova zmagovalno
Marku Gregoriču
je v navezi s katarino Malo znova uspelo prepričati strokovno žirijo (spomnimo: leta 2012 je prejel nagrado za najboljše besedilo na Slovenski popevki za skladbo Zgoraj brez). Tudi tokrat - v skladbi Moja soseda - je bil v ospredju socialni pop. "To je slikovno besedilo. Rad povem po pravici in všeč so mi smešne vsebine. Ob tem se zabavam. Tokrat mi je bil zanimiv spor med sosedoma brez olepševanja - vse, kar smo sposobni narediti grdega, sem skušal spraviti v šalo," je logiko za rimami, kot je "v nabiralnik sem ji stisnila dve tubi majoneze", za MMC pojasnil Gregorič.

Tudi tokrat je k uspehu veliko prispevala energija katarine Male, ki je po besedah Gregoriča odločilni faktor v njunem odnosu. "Ni toliko pomembno, koliko je nekdo pevec - čeprav se je katarina Mala zelo izkazala v tem elementu - kot energija. Tudi v besedilih še naprej strmiva k temam, ki se vrtijo okoli socialnega popa," je zaključil Gregorič.

Obetavni in izkušeni dvojec
Drugi dvojec - Tonja Senčar in Sašo Fajon - pa je domov odnesel nagradi za najbolj obetavno izvajalko in najboljšo glasbo za skladbo Daleč stran od vsega. "Midva igrava po porokah in pogrebih, zdaj pa sva rekla, da bova poskusila veliki met in sva na prenosnem računalniku naredila skladbo, katere rezultat ste lahko slišali nocoj," je v smehu za MMC njuno sodelovanje pojasnil Fajon.

Za Senčarjevo je bil tako sinoči prvi večji nastop na festivalskem odru in hkrati spodbuda za nadaljnje delo. "Festival sem spremljala, ko sem bila mlajša. Najbolj sem si zapomnila nastope Nuše Derenda, ki je bila moja vzornica," je dejala pevka, ki so jo lahko gledalci spoznali v slovenski izdaji resničnostnega šova X-factor na konkurenčni televiziji, na kateri je v letu slavja Demetre Malalan izpadla v prvi finalni oddaji v živo.

14 tekmovalcev, en zmagovalec
Za veliko nagrado MMS-a 2014 se je tudi letos lahko na odru potegovalo le 14 izvajalcev, poleg omenjenih še Enzo Hrovatin, Fauš dur in Dare Kaurič, Manca Izmajlova, Nuša Derenda, Rebeka Dremelj, skupina Victory, Folk idoli, Nana Milčinski & Radio Mondo ter Igor Lija & Lucienne.

Rudi Bučar in Frčafele - Sen znala jes

Easy - Kar tako

Daleč stran od vsega - Tonja Senčar

katarina Mala - Moja soseda

Folk idoli - Dobro jutro