Letošnji nastopajoči na Melodijah morja in sonca. Foto: Avditorij Portorož
Letošnji nastopajoči na Melodijah morja in sonca. Foto: Avditorij Portorož

Nabor prijavljenih skladb je znova postregel z več kot sedemdesetimi skladbami, kar je vedno znova spodbuden znak zdravega utripa glasbene scene in odnosa do festivala z dolgo tradicijo. Izborna strokovna komisija, ki jo sestavljajo Alenka Godec, Tadej Tadič, Aleksander Radič, Emanuela Montanič Sekulović, Alesh Maatko, Aleksandra Čermelj in Andrea Flego, je poslušala in ocenjevala 73 skladb, ki so bile prijavljene na javni razpis za udeležbo, kot tudi skladbe povabljenih avtorjev ali izvajalcev.

Posebno pozornost so člani komisije tokrat namenili novostim pri razpisnih pogojih. "Nekoliko spremenjeni razpisni pogoji večini izvajalcem in avtorjem niso predstavljali nikakršnih ovir, kar seveda tudi ni bil namen sprememb, še zlasti tistih o prijavi s končnimi masterji ali miksi, ali pa vsaj začasnimi miksi, vendar z že dokončno definiranimi vokalnimi ter inštrumentalnimi linijami in parti," so sporočili in dodali, da je to je bilo nuja pri odločitvi, saj niso želeli ugibati med grobimi demoposnetki ali nedorečenimi glasbenimi izdelki. "Nekateri, k sreči res ne številni, so to letošnjo novost spregledali, a prepričani smo, da jo bodo sčasoma osvojili," so še povedali člani strokovne komisije.

Kdo se bo predstavil v Portorožu?

Alya Elouissi – Valovim
Ani Frece & Hotel za srečo – Razvajenka
Annia – Na pol poti
Bomb Shell – Potujem
BOOOM! – Portoroško sonce
BosaZnova – Običajen par
Boštjan Velkavrh – Za druge in zase
Gregor Ravnik – Torek
Marijan Novina – Zgodba ribiča
RiNa – Ko dan zaspi
Saša Lešnjek – Tipi z jeepi
Simon Vadnjal – Prizma
Stela Sofia – Sebe daj
Žigan Krajnčan & Teo Collori – Jadra

Prva rezerva: Radar – Narava
Druga rezerva: Kiki – Ubožec

Zloraba psevdonimov

Organizatorji festivala so skladbe izbirali predvsem po merilih všečnosti, izvirnosti, prepričljivosti in kakovosti. "Potem pa so tukaj drugi, čisto tehnični vidiki, kot denimo kakovost vokala in sposobnost petja, izvajanja v živo. Vsak festival, še zlasti, če je tudi televizijski dogodek, pa "živi" tudi od gledanosti in od spektakla, zato je na koncu treba pomisliti tudi na prepoznavnost izvajalcev ter na potencial njihovih skladb pri izvedbi na dan festivala, da bodo obiskovalci in gledalci res imeli kaj videti in poslušati," so še povedali.

Nekateri glasbeniki se na festival prijavljajo z različnimi psevdonimi, da bi zaobšli pravilnik o preseganju dovoljenega števila prijavljenih skladb posamičnega avtorja, organizatorji pa zatrjujejo, da so letos bili priča tudi nekaterim poskusom "preračunljivih dejanj."

Glede plagiatorstva pa so dodali: "Vse kaže, da se je količinsko vročica plagiatorske noči vendarle nekoliko polegla, kar je prav dobrodošlo. Žal pri nekaterih še ni popolnoma izginila."