Zadnja črnogorska pesem na Evroviziji je bila skladba Just Get Out of My Life Andree Demirović. Foto: EPA
Zadnja črnogorska pesem na Evroviziji je bila skladba Just Get Out of My Life Andree Demirović. Foto: EPA

Črna gora je na Evroviziji s svojim predstavnikom prvič nastopila leta 2007, na izboru je sodelovala tudi leta 2009, potem pa se je tekmovanju odpovedala. Tudi leta 2006 Črnogorci niso imeli svojega glasbenika, saj se takrat skupaj s Srbijo niso mogli sporazumeti o izvajalcu, zato na izbor za evrovizijsko popevko preprosto niso poslali nikogar.

Leta 2007 je v Helsinkih kot predstavnik Črne gore nastopil Stevan Faddy s pesmijo Ajde, kroči, s katero se ni uspel uvrstiti v finale.

Na naslednjem izboru, ki je potekal leta 2008 v Beogradu, je sodeloval Stefan Filipović s pesmijo Zauvijek te volim, v Moskvi leta 2009 pa je Črno goro zastopala Andrea Demirović s pesmijo Just Get Out of My Life.

Novembra leta 2009 so z RTV Črna gora sporočili, da se zaradi stroškov prenosa umikajo iz evrovizijskega izbora. Enako odločitev so sprejeli tudi za prihodnje leto.

Kdo bo tokrat zastopal slovenske barve?
Izbor v Düsseldorfu bo prva Evrovizija v združeni Nemčiji, potekala pa bo med 10. in 14. majem. Tudi tokrat bo tekmovanje razdeljeno na dva polfinalna večera in finalni večer, ki je že razprodan. Po pravilih bo v finalnem večeru nastopilo 24 najbolje uvrščenih držav iz polfinalnih večerov ter štiri države, ki veljajo za "velike štiri". To so Nemčija, Velika Britanija, Španija in Francija. Na Evrovizijo se maja vračajo Italija, Avstrija in San Marino.

Slovenci bomo svojega predstavnika izbrali februarja.