Sinead O'Connor je zaslovela na začetku 90. let, prav s pesmijo Nothing Compares 2 U. Foto: EPA
Sinead O'Connor je zaslovela na začetku 90. let, prav s pesmijo Nothing Compares 2 U. Foto: EPA

Februarja so na Trumpovem političnem zborovanju v Marylandu uporabili skladbo Nothing Compares 2 U, po kateri je Sinead O'Connor najbolj slovela. A upravljavci zapuščine lani umrle glasbenice nad Trumpovo potezo niso bili navdušeni.

V skupni izjavi s pevkino dolgoletno založbo Chrysalis Records so po poročanju BBC-ja zapisali: "Kot je dobro znano, je Sinead O'Connor vse svoje življenje živela po strogih moralnih načelih, pri čemer jo je vodila iskrenost, prijaznost, poštenost in spoštljiv odnos do sočloveka. Zato smo bili ogorčeni, ko smo izvedeli, da je Donald Trump izkoriščal njeno izvedbo pesmi Nothing Compares 2 U na svojih političnih zborovanjih."

"Brez pretiravanja lahko rečemo, da bi bila Sinead zgrožena, prizadeta in užaljena, ker njeno delo zlorablja nekdo, za katerega je sama govorila, da je 'biblijski hudič'," so še zapisali v izjavi in ob tem poudarili, da kot upravljavci njene zapuščine "zahtevamo, da Donald Trump in njegovi privrženci takoj nehajo uporabljati njeno glasbo".

Sinead O'Connor je zaslovela leta 1990 prav s pesmijo Nothing Compares 2 U, ki jo je sicer napisal Prince, a je njena priredba doživela precej večji uspeh kot izvirnik. O'Connor je umrla julija lani, stara 56 let, in sicer – kot je januarja letos sporočil mrliški oglednik v sklepnem poročilu – naravne smrti.

Irska glasbenica, ki je slovela tudi po svojih odločnih negativnih stališčih do Katoliške cerkve, pa ni bila edina, katere glasbo je Trump uporabil brez predhodnega dovoljenja. Naj preneha predvajati njihovo glasbo, so ga med drugim v preteklosti pozvali že The Rolling Stones, Johnny Marr iz zasedbe The Smiths, Adele, Steven Tyler iz skupine Aerosmith, Rihanna, Neil Young in zasedba Linkin Park.