"Z veliko žalostjo vam sporočamo, da je umrla naša ljubljena Sinead. Njena družina in prijatelji so strti in prosijo za zasebnost v teh težkih časih," je njena družina zapisala v izjavi za javnost.

Foto: EPA
Foto: EPA

Pevka je v karieri izdala 10 albumov, najbolj znana je njena pesem Nothing Compares 2 U, ki je bila štiri tedne na vrhu lestvice Billboard Hot 100, prinesla pa ji je tudi tri nominacije za nagrado grammy. Pesem je napisal legendarni Prince.

Svoj prvi album The Lion and the Cobra je izdala leta 1987 in se z njim zavihtela med top 40 v ZDA in Združenem kraljestvu. Med glasbenike, ki so vplivali na njo, je prištevala Boba Dylana, Davida Bowieja, Boba Marleyja in zasedbo The Pretenders. Plošča je dosegla pol milijona prodanih izvodov in dobila platinast naziv.

Vsi želijo popzvezdo, vidite? Toda jaz sem protestna pevka. Enostavno sem morala dati stvari iz sebe. Nisem si želela slave."

Sinead O'Connor v memoarjih leta 2021 z naslovom Rememberings

Vrhove lestvic pa je osvojila z drugim albumom I Do Not Want What I Haven't Got, na katerem je bila tudi prej omenjena Nothing Compares 2 U, ki je bila ena največjih uspešnic 90. let. Revija NME je album razglasila za drugi najboljši album leta, Sinead O'Connor pa je bila opažena tudi s svojo pojavnostjo: obrito glavo, pogosto jeznim izrazom in nenavadnimi oblačili.

Zadnji, deseti album z naslovom I'm Not Bossy, I'm the Boss je posnela leta 2014.

Pevka je imela sina Shana, ki je storil samomor, star komaj 17 let. Shane je bil drugi otrok Sinead O'Connor, rodil se ji je v zvezi z irskim glasbenikom Donalom Lunnyjem. V Dublinu rojena pevka je imela še tri otroke, je pa bila tudi že babica.

Leta 2018 se je spreobrnila v islam in ime spremenila v Shuhada', a je na odrih obdržala svoje prvotno ime.

Brezkompromisna stališča

Irska pevka je v karieri večkrat razburjala javnost, najbolj takrat, ko je v oddaji Saturday Night Live iz protesta proti otroškim zlorabam v Rimskokatoliški cerkvi raztrgala sliko papeža Janeza Pavla II. Čeprav je nato večkrat poudarila, da se ima za kristjanko, ni skoparila s kritikami na račun Cerkve.

Bila je aktivistka na različnih področjih, še poroča BBC. Kljub kontroverznosti je na glasbenem področju sodelovala s številnimi umetniki, prispevala glasbo za filme in nastopila na številnih dobrodelnih koncertih. Leta 2009 je nastopila tudi v Ljubljani v Križankah.

V intervjujih je razkrila, da je bila tudi sama žrtev nasilja, nad njo se je izživljala, tudi spolno, mama, zaradi česar se je leta spopadala z duševnimi težavami.

Rodila se je 8. decembra 1966 na obrobju Dublina kot Sinead Marie Bernadette O'Connor. Bila je tretji od petih otrok staršev, ki sta se pozneje ločila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Sredi 80. let prejšnjega stoletja je veljala za enega največjih talentov glasbene industrije. Z glasbo se je začela ukvarjati, ko jo je kot najstnico odkril bobnar priljubljene irske skupine In Tua Nua, za katerega je prispevala besedilo za uspešnico Take My Hand. Nekaj časa je tudi pela in igrala kitaro na mestnih ulicah.

"Njeno glasbo so imeli radi po vsem svetu, njen talent je bil neverjeten in brez primere. Sožalje družini, prijateljem in vsem, ki so imeli radi njeno glasbo," je v sožalni izjavi dejal irski premier Leo Varadkar.