"Festival združenih različnosti je najboljši opis novega videospota. V tem turobnem času, ko se nad nami zbirajo sivi in temni oblaki, smo želeli v naša življenja prinesti vedrino, barve, sončne nasmehe, ki nas opominjajo na boljši del nas in na to, kako čudoviti in srečni smo lahko navkljub vsemu," je Dino Merlin opisal pesem in videospot za pesem Mi, s katero najavlja svoj dvanajsti album, prvi po letu 2014.

Pri pesmi Mi je združil moči z mlado slovensko umetnico Kuklo (s polnim umetniškim imenom Kukla Kesherović in pravim imenom Katarina Rešek), ki je prevzela režisersko palico.

29-letna performerka, glasbenica in filmska režiserka (študirala je filmsko in televizijsko režijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo) prav tako meni, da je pesem eksplozija energije, in v tem vidi njen potencial.

Več o ustvarjanju videospota, ki so ga snemali v Črni gori, pa v spodnjem pogovoru s Kuklo.

Skušam si predstavljati trenutek, ko te pokliče Dino Merlin in ti reče, da naredi videospot zanj. Sledi krik: "Ne morem verjeti!" ... Je bilo tako oziroma kako sta začela sodelovati?
Nekako tako. Sprehajala sem se s psičko v gozdu in dobila e-pošto ter zakričala. Še bolj intenzivno sem to doživela, ker smo dan prej s prijatelji pri meni doma "nabijali" njegovo uspešnico Godinama, ki je meni ena njegovih najljubših, če ne celo najljubša pesem. Velika čast, prelepa priložnost.

Ste imeli kaj treme ob sodelovanju z eno največjih glasbenih zvezd na območju nekdanje skupne države?
Ne vem, zakaj je bilo tako, a nisem imela posebne treme, sploh pa sta njegov topli sprejem in sprejem njegove ekipe takoj odpihnila kakršne koli sledi treme. Takoj smo "kliknili". Na koncu dneva smo vsi ljudje in tako tudi doživljam svoje naročnike in sodelavce, je pa zame to velika čast, saj do njega čutim ogromno spoštovanje. Majhna jaz bi se verjetno zjokala od sreče, če bi ji povedala, za koga bo delala enkrat in kako mi je ta nekdo izkazal zaupanje in navdušenje. Po drugi strani pa bi mi rekla: “Sem ti rekla!” (smeh).

Koliko časa je nastajal videospot? Sta se z Dinom Merlinom posvetovala vsak dan ali vam je pustil proste roke?
Za to pesem sem morala kar hitro napisati scenarij, zato sem jo imela “na repeat” nekaj dni, hodila sem po mestu, opazovala sem, kako se jo posluša v gibanju, kakšne občutke pričara itd. Takoj so se zgodile slike v glavi in nato sem v nekaj dneh sestavila scenarij. Imela sem čisto proste roke, edino umestiti je bilo treba spot v specifično lokacijo, tako da je bilo to edino prilagajanje. Dosti priprav je bilo potrebnih, saj je to zelo obsežen projekt in res veliko snemanje, ki je trajalo več dni, postprodukcija pa prav tako.

"Pesem daje občutek, da bo vse v redu." To je le eden izmed številnih komentarjev na YouTubu, ki pravijo, da je pesem zelo pozitivna. Ali tudi vas kot občinstvo dvigne in napolni z energijo?
Mene je res dvignila in v tem vidim njen potencial. Zdi se mi kot pesem za dober začetek dneva. Jutro, kažejo se prvi sončni žarki, pesem si predvajaš v slušalkah in samo greš v mesto, v dan, v svet. Všeč mi je, ker je kljub zelo sodobnem zvoku ostal zvest svoji senzibilnosti. Najboljše iz obeh svetov.

Pesem niza oglede, skoraj osem milijonov jih je že (pesem je doživela premiero 30. oktobra). Kaj je za vas kot režiserko videospota največja pohvala?
Hm, sama sem zelo kritična do svojega dela in po navadi sem že pri naslednjem projektu, ko izide prejšnji, zato ne spremljam pretirano odziva. Pomembno mi je, da sem iskrena in zvesta sami sebi ter svoji viziji, da je umetnik, za katerega oziroma s katerim delam, zadovoljen in čuti to kot svoje. Drugo je bonus. Ko mi ljudje pošiljajo sporočila, v njih svoja tolmačenja scen, kadrov, simbolov, to je res nagrada, za katero je vredno delati. Ko vidiš, kako lahko tvoje delo nekoga navdihne, mu odpre neke nove vidike, perspektive ali pa le polepša dan. To je ogromno in za to sem zelo hvaležna. To je tudi nekako smisel umetnosti zame, da premika meje, mnenja, misli, čustva, perspektive.

Pri videospotu so sodelovali ustvarjalci "iz nekdanje Jugoslavije", poleg vas slovenske barve zastopa še nekaj slovenskih znanih oblikovalcev. Stilist je Damir Raković Ponorelii, garderoberka Sari Valenci, Dina Merlina vidimo v kreaciji Petje Zorec, ki smo jo pred kratkim lahko videli na ljubljanskem tednu mode, dekleta so v kreacijah znamke Ponorelii.
Da, dejansko so bili pri projektu prisotni ustvarjalci in tehnična ekipa iz vseh držav nekdanje Jugoslavije! In to je bilo lepo doživetje – ko smo se mladi ustvarjalci povezali in uživali v medsebojnem sodelovanju, ustvarjanju, razlikah in odlikah, brez neumnih političnih agend. Čiste esence vitalnih ljudi, ki smo ustvarjali skupen projekt. Da se.

Ponorelii je povezal slovenske in bosanske modne oblikovalce in odzivi so bili res dobri. V naši državi delujejo res kreativni in nadarjeni ljudje, moč pa je definitivno v povezovanju.

Je to najzahtevnejši projekt, pri katerem ste sodelovali kot režiserka doslej?
Kratki film Sestre je bil eden obsežnejših projektov, pri katerih sem delala doslej, po številu sodelujočih pa mislim, da ga Mi nekako prekaša, saj je bilo v celoten proces vpletenih cca. 75 ljudi. Izjemno zahteven in intenziven projekt, res pravi izziv, kar mi je v največje zadovoljstvo.

Matter, Senidah, Dino Merlin ... Kdo bo naslednji? S kom bi želeli sodelovati in zanj ustvariti videospot?
Kanye West. Veliko je ustvarjalcev, ki jih cenim in s katerimi bi lahko našla skupno kreativno pot. Od regijskih je ostala na mojem seznamu še Josipa Lisac, želela bi si sodelovati z M.I.A., Rosalio, Kali Uchis, Bad Bunnyjem, potem pa gre seznam samo še navzgor.

Ste neusahljiv vrelec kreativnih idej ... Kje najdete navdih za ustvarjanje kot filmska režiserka in glasbenica?
Hvala za ta uvid in kompliment! Iskreno, navdih najdem v sebi, v preteklosti, tradiciji, fantazijah, odnosih, podzavesti in kar precej v vsakdanjem svetu okoli sebe. Včasih imam dneve, ko me vse navdihuje, od drevesa v mestu do ptic, do besede, ki jo slišim na ulici. Sploh, če doma pozabim telefon (smeh). Takrat sem bolj prisotna in sodelujoča v svetu. Priporočam.

Mnogo pa črpam iz slovanske tradicije, za katero se mi zdi, da jo moramo negovati in biti bolj ponosni nanjo, saj je velik del naše kulturne identitete. Zame je takšno magično navdihujoče mesto Kruševo.

Pogrešate odre, druženja? Morda pripravljate še kakšen koncert doma?
Pogrešam to, da bi se moji sodržavljani dobro počutili v svoji koži. Trenutno se toliko ljudi okoli mene spopada z izgubo službe in veliko osamljenostjo, in to me najbolj plaši, mogoče še bolj kot virus in preobremenjenost zdravstvenega sistema. Sama sem precej samosvoja oseba in grem čez te stvari na svoj način, ali se zaprem v delo ali v knjige, naravo in samoto, ki je potreben del mojega procesa. Seveda pogrešam druženje in življenje na ulicah, sploh koncerte.

Dobra ideja, mogoče bom spet priredila kakšen koncert doma, ki bo "livestreaman", rada bi doprinesla k dvigu atmosfere mojih poslušalcev. Življenje je tako kratko, in če se česa zavedam v zadnjem obdobju, je to moč skupnosti in skupnih ritualov. Nismo sami.