Skladbo (Vem da) Danes bo srečen dan bo izvajal natanko tako, kot jo je leta 1975. Foto: RTV
Skladbo (Vem da) Danes bo srečen dan bo izvajal natanko tako, kot jo je leta 1975. Foto: RTV
Domicelj meni, da Slovenska popevka ni več to, kar je bila nekoč. Foto: BoBo

Slovenska glasbena legenda, avtor in izvajalec skladb, kot so Slovenskega naroda sin, Brez sonca cvetja ni, Bil je tako prikupno zmeden, Življenje je lepo in številnih drugih, bo na Kongresnem trgu v Ljubljani zapel pesem (Vem da) Danes bo srečen dan.

Izbor skladbe je Domicelj komentiral takole: "Skladbo (Vem da) Danes bo srečen dan bomo izvajali natanko tako, kot smo jo leta 1975, ko je dobila drugo nagrado občinstva. Dvanajststrunska akustična kitara, na katero pri tej skladbi igram dokaj pomemben uvodni del in solo, bo tudi še iz tistih časov. Pravzaprav šteje že več kot 45 let. Za moj nastop sta prišli v poštev še dve skladbi: Jamajka in Avtomat. Vendar se nam je ravno zaradi mojega aktivnega glasbeniškega dela in še vedno izjemne prepoznavnosti ravno Srečen dan za to obletnico zdel najprimernejši."

Za svoje skladbe je glasbenik prejel številne nagrade na festivalih doma in v tujini. Na Slovenski popevki je slavil leta 1978, ko je prejel nagrado strokovne žirije za pesem Jamajka, in leta 1979, ko je prejel nagrado občinstva za pesem Avtomat.

Svojih zmag se spominja takole: "Najpomembnejša zmaga je bila seveda leta 1978, ko mi je prvo nagrado podelila mednarodna žirija za skladbo Jamajka. Osebno pa mi največ pomeni prva nagrada občinstva iz leta 1979, čeprav so pred tem mnogi "poznavalci" trdili, da z angažirano skladbo Avtomat, ki sem jo izvajal brez orkestra, samo s kvintetom in pri tem igral postpunkovski klavir, pravzaprav delam popevkarski samomor."

Dodal je, da se je veselil tudi leta 2002, ko je prejel nagrado za najboljše besedilo: "Povrhu tega je kolega Milko Lazar za to skladbo Zakaj ne maram Mozarta dobil tudi nagrado za najboljši aranžma. Na žalost je trajalo šest let, da smo dočakali tudi studijski posnetek te duhovite pesmi, ki pa jo klasični butnglavci niso razumeli ali pa niso hoteli razumeti. Zato je taisti posnetek že nekajkrat skrivnostno izginil iz radijskega arhiva."

Kako pa gleda na Slovensko popevko danes? "Slovenska popevka je bil dolga leta ugleden mednarodni evropski festival, kar bi bil lahko še danes. Seveda ob primernem vodstvu, sestavljenem iz pravih izkušenih profesionalcev: glasbenikov, producentov, založnikov in medijskih mačkov. Tako kot je na primer vseskozi v San Remu."

Domicelj dvomi, da se bo današnjih popevk še kdo spominjal čez 30, 40 ali 50 let: "Poglejte si samo, kaj je ostalo po Šifrerjevi Za prijatelje, pa je od njegove zmage minilo samo trinajst let."

So pa desetletja preživele večno zelene melodije, kot so Mandolina, Orion, Poletna noč, Maja z biseri, Med iskrenimi ljudmi in številne druge, ki jim boste lahko prisluhnili na koncertu Poletna noč - 50 let Slovenske popevke, ki bo na velikem odru na Kongresnem trgu v Ljubljani v četrtek, 21. junija, ob 21.00. Več o dogodku pa preberite tukaj.

Jamajka

Avtomat

(Vem da) Danes bo srečen dan

Življenje je lepo