Depeche Mode so leta 2017 nastopili v razprodanih Stožicah. Foto: MMC RTV SLO
Depeche Mode so leta 2017 nastopili v razprodanih Stožicah. Foto: MMC RTV SLO

Dvorana slavnih rokenrola (Rock and Roll Hall of Fame), ki ima sedež v Clevelandu, je muzej, posvečen najvplivnejšim glasbenikom, producentom in umetnikom, ki so zaznamovali zgodovino te glasbene zvrsti. Do vpisa so upravičeni, če so prvi album izdali pred najmanj 25 leti. Letos so to torej tisti, ki so prvi album izdali leta 1994 ali prej.

Večina izbrancev je bila letos nominirana prvič. Michael McDonald iz zasedbe The Doobie Brothers je o raznovrstnosti dobitnikov povedal: "Vsak izmed teh glasbenikov je skozi leta pomagal oblikovati podobo današnjega roka in ponosen sem, ko v Dvorani slavnih vidim njihova imena." Patrick Simmons, prav tako član skupine, ki je nanizala uspešnice Long Train Running, Listen To the Music, What a Fool Believes in druge, si želi, da bi se člani skupine združili in nastopili na uradni razglasitvi dobitnikov, ki bo 2. maja v muzeju.

Krstno nominacijo so z letošnjim seznamom posmrtno prejeli legendarna ameriška pevka Whitney Houston, raper Notorious B.I.G., znan tudi kot Biggie Smalls, in rokerska zasedba T-Rex, poroča The Guardian.

Ameriška skupina Nine Inch Nails je nastala leta 1988 v Clevelandu. Foto: EPA
Ameriška skupina Nine Inch Nails je nastala leta 1988 v Clevelandu. Foto: EPA

Kljub lanski invaziji so letos med britanskimi izbranci zgolj T-Rex in Depeche Mode. Ti so se letos na seznamu znašli že drugič, kakor tudi Nine Inch Nails. Trent Rezor, pevec skupine Nine Inch Nails, je za Rolling Stone dejal, da je v šoku. "Če se ozrem nazaj in spomnim, kako smo bili Nine Inch Nails sprejeti, sem prijetno presenečen. Vedno se mi je zdelo, da smo padli v razpoko, in domneval, da bomo tam tudi ostali."

Z nagrado za življenjsko delo bodo na slavnostni prireditvi nagradili tudi Ahmeta Erteguna, turškega poslovneža in soustanovitelja založbe Atlantic. V svoji karieri je odkril številne, danes svetovno znane bluzovske in rokovske zvezdnike, ki so krojili glasbeno prizorišče. Nagrado bosta prejela tudi Irving Azoff, ustanovitelj podjetja Global Music Rights, in Jon Landau, glasbeni kritik in dolgoletni producent Brucea Springsteena ter član komisije za Dvorano slavnih.

Med nominiranci, ki niso zbrali dovolj glasov, so se znašli Dave Matthews Band, Motörhead, Pat Benatar, Soundgarden, ThinLizzy, Judas Priest, Todd Rundgren, Rufus featuring Chaka Khan, MC5 že petič in Kraftwerk šestič.