Med izdelke krovne znamke Iron Maiden spadajo tudi pivo Trooper, videoigra Legacy Of The Beast in aplikacija za poslušanje glasbe Maiden. Foto: EPA
Med izdelke krovne znamke Iron Maiden spadajo tudi pivo Trooper, videoigra Legacy Of The Beast in aplikacija za poslušanje glasbe Maiden. Foto: EPA
Podoba strašljivega Eddieja, maskote, ki "maidne" spremlja že vse od njihovih začetkov, "krasi" tudi uradno letalo zasedbe Ed Force One - seveda so na voljo tudi številni izdelki, povezani z letalom: od majic do modelov in dejanskih miniatur tega Boeingovega modela. Foto: EPA

Zasedba Iron Maiden je ena tistih, ki se znajo dobro tržiti tudi zunaj glasbenih voda. Lani so si omislili osebno letalo, s katerim so se podali na turnejo, po njih je že poimenovana videoigra, kmalu pa bo z njihovim imenom v sodelovanju z založbo Heavy Metal Publishing izšel tudi strip, poroča britanski BBC.

Prva uradna serija stripov Iron Maiden bo vključevala pet delov, prvi bo izšel 11. oktobra. Strip bo po navedbah BBC-ja vezan na njihovo videoigro Iron Maiden: Legacy Of The Beast, v kateri igralci prevzamejo identiteto strašljive maskote skupine, Eddieja (v izvirniku Eddie the Head).

Jeff Krelitz iz založbe Heavy Metal Publishing, sam dolgoletni oboževalec skupine Iron Maiden, je povedal, da so počaščeni, da lahko izdajo prvi uradni strip z Eddiejem kot glavnim junakom.

Člani Iron Maiden so se v 80. letih uveljavili z mračno glasbeno tematiko in besedili, k prepoznavnosti skupine pa je prispevala tudi njihova že omenjena maskota. Ime skupine, ki jo je v Londonu ustanovil basist Steve Harris, izhaja iz imena srednjeveške mučilne naprave.

Pozneje so se Harrisu pridružili ritemkitarist Tony Parsons, bobnar Doug Sampson in vokalist Paul Di'Anno, ki so jih nato zamenjali Denis Stratton oziroma pozneje še Adrian Smith, Clive Burr in Bruce Dickinson. Ta je skupino s svojim samoniklim slogom in razpoznavnim vokalom pripeljal na vrh tedanje rock-metalske glasbene scene. Danes skupino poleg Harrisa, Dickinsona in Smitha sestavljajo še Dave Murray, Janick Gers in Nicko McBrain.

Leta 1980 je zasedba posnela prvi album Iron Maiden in z njim nemudoma osvojila vrhove angleških glasbenih lestvic, nato pa je vsako leto zapored do leta 1984 izdala nov studijski izdelek. Njihova albuma The Number of the Beast (1982) in Powerslave (1984) sta ob izidu obveljala za najvplivnejša rockovska albuma tistega časa in skupini prinesla svetovno slavo.

Člani skupine so z vsakim novim albumom nadgrajevali svoj prepoznavni slog in raziskovali različne možnosti, od uporabe klaviaturskih učinkov in vložkov do zgodovinske in pri zadnjem albumu tudi vojne tematike. Njihov najbolj svež album je The Book of Souls iz leta 2015.