Slovenijo so letos predstavljali Ansambel Roka Žlindre in Kalamari, kdo pa jo bo prihodnje leto? Foto: EPA
Slovenijo so letos predstavljali Ansambel Roka Žlindre in Kalamari, kdo pa jo bo prihodnje leto? Foto: EPA
Severina
Tudi naši južni sosedje so letos spremenili koncept izbora potnika na evrovizijski finale. Foto: EPA

Dolgo časa so potekali pogovori, kako bo izbran potnik v Nemčijo, nazadnje pa so se le odločili: nastopili bodo le povabljeni izbranci, strokovna žirija in glasovi gledalcev pa ostajajo.

"Uredniška ekipa Razvedrilnega programa TVS bo k sodelovanju javno povabila kakovostne glasbene izvajalce. Izbrani izvajalci bodo v dogovoru z Razvedrilnim programom TVS izbrali svoje avtorske ekipe in skupaj z njimi pripravili tekmovalne skladbe za izbor Ema 2011," je zapisano v sporočilu za javnost.

Predstavitev tekmovalnih skladb izbranih izvajalcev bo ocenjevala strokovna žirija, odločilne glasove pa bodo s telefonskim glasovanjem prispevali gledalci in poslušalci. Skladba, ki bo prejela največ glasov, se bo uvrstila na finalni evrovizijski spektakel, ki ga bo po zaslugi nemške najstnice Lene Meyer-Landrut maja gostil Düsseldorf.

Spremembe tudi pri Hrvatih
Da so se odločili za drugačen koncept izbire potnika na evrovizijski finale, pa so sporočili tudi organizatorji Dore, hrvaške različice Eme. Hrvati so vzor poiskali pri Nemcih in Švedih, ki so izbiro zmagovalca z enega ali dveh večerov raztegnili kar na nekaj tednov.

Dora bo tako postala resničnostni šov, izbor pa bo trajal skoraj dva meseca. Sedem sobot zapored bodo v najbolj gledanem večernem terminu pripravljali glasbene oddaje, na katerih se bodo predstavljali (in izpadali) kandidati za končno zmago in vozovnico v Düsseldorf.

"Kmalu bomo objavili javni razpis na 'casting', na katerem bo nato stroka izbrala najboljše kandidate za sobotne šovprograme. Pesmi bo HRT naročil posebej, vendar se bodo morali izvajalci močno boriti, da jih bodo lahko zapeli, to bo uspelo samo tistim najboljšim, ki bodo prišli do velikega finala," je sporočila Elizabet Homsi, urednica razvedrilnega programa na hrvaški radioteleviziji.