Dvigovanje medijskega prahu se je Severini izplačalo. Končni rezultat turbofolk eksperimenta pa bo znan v Atenah. Foto:
Dvigovanje medijskega prahu se je Severini izplačalo. Končni rezultat turbofolk eksperimenta pa bo znan v Atenah. Foto:
Vesna Pisarović
Vesna Pisarović je leta 2002 Hrvaško v Talinu uvrstila na 11. mesto. Letos se je preizkusila v vlogi sovoditeljice finalnega večera. Foto: vesnapisarovic.com

Severinina pesem je razburila del javnosti. Nekateri so jo namreč označili za poplavo neokusa in tipičen turbofolk, ki prekomerno koketira z nepriljubljenimi Srbi. Prav zaradi razvpitosti pa je v obeh polfinalnih izborih, ki sta od 2. marca potekala v Opatiji, veljala za favorita.

Za pot v Atene, kjer bo letošnji izbor Evrovizije, se je potegovalo 16 hrvaških izvajalcev, med njimi precej uveljavljenih, na primer Petar Grašo, Ivana Banfić, Magazin, Karma in Alen Vitasović. Zmagovalca sta določila žirija in glasovi gledalcev. Vsak je pesmi lahko dal 16 točk. Severina jih je od obeh dobila po 15. Največ točk, 16, je žirija sicer prisodila Massimu, gledalci pa Kraljem ulice.

Končni vrstni red:

1. Severina: Moja štikla
2. Kraljevi ulice: Kao san
3. Tina Vukov: Il treno per Genova
4. Massimo: Tu na mojim rukama
5. Ivana Banfić: Kad se sklope kazaljke
6. Jelena Rozga: Ne zovi me Marija
7. Petar Grašo: Prokleto sam
8. Magazin: Oprosti mala
9. Lana Jurčević: Najbolja glumica
10. Angels: Party djevojka
11. Ibrica Jusić: Nježne riječi
12. Karma: Pusti da te vodi ritam
13. Raspashow: U tebi tražim spas
14. Danijela Martinović: Oči od safira
15. Jacques Houdek: Umrijeti s osmjehom
16. Alen Vitasović: Škifo

Komu ni uspelo?
V finale se je torej uvrstilo 16 izvajalcev, kar pomeni, da jih je ravno toliko ostalo brez finala. Letos preboj v finale Dore tako ni uspel Maji Šuput, skupini Magnetic, Minei, skupini En Face, Andrei Čubrić, Sandiju Cenovu in Mireli Bunoza, Emini Arapović, Mariji Husar, Claudii Beni, Đani Stipaničev, Rivers, Tini i Nikši, Vlatki Pokos, Žanamari, Kristini in skupini Latino.

Voditeljski par s sovoditeljicama
Finalni izbor hrvaške predstavnice za pesem Evrovizije je prinesel nastop Vegas & Paris Glamour Style skupine Lady Swing, ki se je predstavila z uspešnicami, kot so Unchain my heart, Blues brother's, Sex bomb, It's raining men, Medley disco, Le Freak in YMCA.

Uradna spletna stran Dore.
Prireditev v Opatiji sta vodila Duško Črlić in Mirko Fodor, občasno pa sta se jima na odru pridružili Vesna Pisarović in Emilija Kokić, ki sta se preizkusili v vlogi sovoditeljic.