Zmagoslavje mladih gimnazijcev. Foto: Adrian Pregelj
Zmagoslavje mladih gimnazijcev. Foto: Adrian Pregelj

Zmagovalci EME 2022 so mladi Celjani LPS (Last Pizza Slice), ki so se na EMO uvrstili prek izbora, namenjenega mladim izvajalcem, EMA freš. Po glasovanju strokovnih žirij so bili le nekaj točk za Batista Cadillac (50), saj so dobili 43 točk. Po razglasitvi glasov telefonskega glasovanja pa so se vzpeli daleč na vrh, saj so na koncu zbrali 103 točke. Drugouvrščeni, Batista Cadillac (Mim pravil) so na koncu imeli 90 točk, tretjeuvrščena, duet BQL, pa 69, tik pred LUMO (68) in July Jones (62).

Zmagovalci EME 2022: LPS s skladbo Disko

"To je 'nenormalno'. Že vrsto let spremljamo Evrovizijo. To je znak, da gre mladina gor v glasbi. Hvala vsem za glasove," so dejali takoj po zmagi. Avtorji skladbe Disko so Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, pri aranžmaju pa je sodeloval še Jakob Korošec.

Pozneje so dodali še, da je zmaga zanje uresničitev sanj: "Že to, da smo prišli v finale, je bilo neverjetno, potem pa ..." Povedali so, da je skladba sprva nastala v ritmih bossa nove, nato so se začeli poigravati z besedilom, ko so jo končali, pa se je "začel Gašper igrati v disko ritmih," se spominja Filip. Želijo si, da bi jo poslušalci dojeli takšno, kot je. "Je zelo iskren komad, kar jaz pri njem cenim," je še povedal Filip Vidušin.

Riddle: Opinion Poll - Vam je všeč zmagovalna skladba letošnje EME?

LPS bodo Slovenijo zastopali 10. maja na Izboru za pesem Evrovizije v Torinu, kamor se evrovizijska karavana seli po zaslugi lanske zmage zasebe Måneskin in njihove skladbe Zitti e buoni. Voditelji treh evrovizijskih večerov (10., 12. in 14. 5. ) bodo Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika. Žreb je določil, da bo Slovenija nastopila v prvi polovici prvega predizbora.

In kaj imajo v mislih za evrovizijski nastop? "Še nismo tako daleč, da bi načrtovali nastop v Torinu," je priznal Vidušin.

Foto: Adrijan Pregelj
Foto: Adrijan Pregelj
Kdo so LPS?

Zasedba je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje - Center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju.

So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti.

Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so se uvrstili v finale, izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder in med top 15 skupin na mariborskem Šourocku.

Kako je potekal izbor?

Privilegij nastopa na finalnem odru EME so si nocojšnji tekmovalci priborili v dveh polfinalih, kjer se je predstavljalo po 10 izvajalcev, šest iz vsakega predizbora smo jih slišali tudi nocoj.

Finale je odprla Anabel s skladbo Tendency, sledila je komaj 16-letna Stela Sofia, ki se je v na "veliko" EMO uvrstila prek izbora EMA freš, s pesmijo Tu in zdaj. Za njimi so na oder stopili Manouche, ki so se spraševali "Si sama?, četrta pa se je predstavila Leya Leanne s pesmijo Naked.

Končni rezultati. Foto: MMC RTV SLO
Končni rezultati. Foto: MMC RTV SLO

Že tretjič sta se na EMI za zmago potegovala brata Piletič, združena v duetu BQL – stavila sta na pesem Maj. Prvo šesterico sta sklenila Gušti in Leyre s pesmijo Nova romantika. Po premoru je oder zavzela July Jones, ki verjame, da dekleta zmorejo vse (Girls can do anything), sledil je David Amaro, ki je zapel Še vedno si lepa, Disko pa je naslov skladbe, ki je prek EME freš in polfinala v finale (in na koncu do zmage) ponesel zasedbo LPS.

Za njimi je na oder stopil Hauptman s skladbo Sledim. Predzadnja sta se predstavila člana dueta LUMA s pesmijo All in, zadnji pa so oder zavzeli člani zasedbe Batista Cadillac, ki so peli Mim pravil.

Gostitelja večera sta bila tudi tokrat Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin, iz zelene sobe se je oglašal Nejc Šmit.

Kipec Steklarne Rogaška za zmagovalce. Foto: Adrian Pregelj
Kipec Steklarne Rogaška za zmagovalce. Foto: Adrian Pregelj

Kar pet žirij in glas ljudstva

Kot omenjeno, je bila zmagovalna skladba izbrana na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50 : 50. najprej so svoje glasove predstavili: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke (člani Kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija). Na koncu pa smo izvedeli še, komu so glasove namenili gledalci.

Za posebno popestritev večera sta poskrbela Maja Keuc in Bojan Cvjetićanin s svojo izvedbo lanske evrovizijske zmagovalke Zitti e buoni.

Zitti e buonni v izvedbi Maje Keuc in Bojana Cvjetićanina
Sorodna novica Alternativna EMA - videoanaliza nastopov, ki so se uvrstili v finale

EMA po EMI iz studia 2

Po razglasitvi zmagovalca izbora EMA 2022 se je prenos preselil v studio 2, kjer je voditelj Nejc Šmit jz intervjuji in izjavami po izboru povzel občutke tekmovalcev, gostov ter navsezadnje zmagovalcev.