27. februarja bomo izvedeli, kaj bo Ana Soklič zapela v Rotterdamu. Foto: Bojan Simončič
27. februarja bomo izvedeli, kaj bo Ana Soklič zapela v Rotterdamu. Foto: Bojan Simončič

Kot smo že poročali, je trenuten načrt za izvedbo tekmovanja za Pesem Evrovizije tako imenovani načrt B. Ta sicer predvideva občinstvo, a bistveno manjše od prvotnega načrta A. Organizatorji imajo poleg omenjenih dveh načrtov še možnosti C in D, ki ju bodo uporabili ob morebitnem zaostrovanju ukrepov.

Tudi letošnje tekmovanje Ema 2021 bo zaradi ukrepov moralo potekati v okrnjeni obliki. Ana Soklič bo tako predstavila le eno pesem, s katero nas bo tudi zastopala na evropskem tekmovanju v Rotterdamu. Kljub temu pa si gledalci lahko obetajo bogat program, ki ga bodo zapolnili posnetki Aninih priprav na Emo in tekmovanje Pesem Evrovizije in spomini na preteklost.

Letos namreč teče 60 let od prvega nastopa nekdanje skupne države na tekmovanju za Pesem Evrovizije. To pa je bila tudi prva slovenska udeležba na tekmovanju, saj je bil avtor skladbe Neke davne zvezde legendarni dolgoletni dirigent Big banda RTV Ljubljana Jože Privšek.

Darja Švajger, vrhunska slovenska pevka, je bila ena izmed članic komisije. Foto: Sandi Fišer
Darja Švajger, vrhunska slovenska pevka, je bila ena izmed članic komisije. Foto: Sandi Fišer

Pesem je izbrala dvojna komisija

Letos je izbor slovenske predstavnice na evropskem tekmovanju potekal nekoliko drugače, saj smo zaradi razmer izbirali le pesem, ki jo bo v Rotterdamu zapela Ana. Na javni razpis je prispelo 191 skladb, med katerimi sta končno skladbo izbrali dve komisiji.

V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije, izredna profesorica Univerze v Ljubljani, Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 (Molitva) Vladimir Graić in letošnja evrovizijska predstavnica Ana Soklič, ki so odločali do izteka roka, predpisanega v javnem vabilu. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP-ja RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar - Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič.

Člani komisije so poleg kakovosti skladb izbirali tudi na podlagi tega, katera pesem bo naši predstavnici tudi najbolj pisana na kožo. Kot se je izrazil eden od članov komisije, jim je ta naloga uspela: "Pesem, ki je izbrana ... to je Ana!"

"Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so prispevali svoja avtorska dela, težko smo izbirali in izbrali. Dejstvo je, da skladba lahko zveni odlično v interpretaciji drugega pevca, a v moji vokalni izvedbi zveni povsem drugače. Z izbrano skladbo sem zelo zadovoljna, upam, da boste tudi vsi vi. Dobro smo uporabili tudi edinstveno priložnost s posnetimi spremljevalnimi vokali, ki jih zaradi vseh ukrepov dovoljujejo letošnja evrovizijska pravila. Komaj čakam, da bom pesem lahko delila z vami. In ne, ni balada." je po izboru povedala Ana Soklič.

Letošnjo Emo bo poleg Lee Sirk vodil še Nejc Šmit. Foto: SOJ RTV SLO
Letošnjo Emo bo poleg Lee Sirk vodil še Nejc Šmit. Foto: SOJ RTV SLO

Skrivnostna skladba ima zvezdniško ozadje

Nove skladbe sicer navadni smrtniki še ne poznamo, a sodeč po teh nekaj drobtinah informacij, ki nam jih je le uspelo dobiti, so lahko naša pričakovanja velika. Prvič jo bomo slišali v oddaji Ema 2021, ki bo na sporedu 27. februarja 2021 ob 20.00.

Skladba je v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor številnih uspešnic. Sodeloval je na primer tudi z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji v zadnjem desetletju.

"Moja želja, da bi vodila Emo, je bila v bistvu precej večja od tiste, da bi na Emi in Evroviziji tekmovala. Veseli me, da bo Ema tokrat drugačna, netekmovalna, saj se kot oboževalka Evrovizije z veseljem vračam k dobrim zimzelenim skladbam. Ema bo torej za mlajše tudi poučna, za starejše pa zagotovo večer lepih spominov. Želela sem si tudi voditi Emo z visokim, postavnim, šarmantnim voditeljem. In dobila sem Nejca Šmita (smeh)," se je pošalila voditeljica letošnjega šova Lea Sirk, a njen voditeljski kolega Nejc Šmit ji ni ostal dolžan.

"Izredno se veselim vodenja letošnje Eme. To bo moja druga Ema in ne moreta si biti bolj različni. Zmagovalka je letos uradno znana že pred začetkom, tekmovalnosti ne bo, telefonskega glasovanja ne bo. Ampak brez skrbi, bomo že našli kakšno temo za čivke na Twitterju, saj Emo vodim z Leo Sirk (smeh)."