Užili so dan, kot se spodobi. Foto: Reuters
Užili so dan, kot se spodobi. Foto: Reuters

Težko pričakovani evrovizijski polfinalni nastop Joker Out je za nami. V “vicah”, ali se je njihova pot končala ali pa jih vodi v finale, je pet članov ostalo vse do zadnjega, napetost v zraku bi lahko rezal z nožem. Naposled se je beseda Slovenija le izvila iz ust voditeljic Julie Sanine in Hannah Waddingham, ki sta tako napovedali, da bomo lahko slovenske predstavnike spremljali tudi v sobotnem zadnjem dejanju letošnje Evrovizije. Peterica je že izžrebala, da bo oder zatresla v (bolj zaželeni) drugi polovici finala – izmed 26 nastopajočih se bodo na oder podali 24 po vrsti.

To pomeni, da se je vse to delo, ki smo ga vložili v zadnjih šestih mesecih, obrestovalo. Da to, kar delamo, delamo prav,” je za MMC v prvem odzivu po polfinalu dejal baskitarist Nace Jordan, ki je še pristavil, da so na nastop prišli “suvereno zmagat”. “Občinstvo je bilo izjemno. Takoj ko smo prikorakali so nas podprli. To smo jim tudi vrnili, in mislim, da se je to poznalo,” je še povzel svoje vtise. “Prvič v življenju smo zares tekmovali, morali gledati v prave kamere v pravem trenutku ... Obenem nas je gledalo nekaj milijonov ljudi. Nič takega,” je šaljivo pripomnil pevec zasedbe Bojan Cvjetićanin, ki je med tiskovno konferenco sicer poudaril, da so na to, kar so naredili, izjemno ponosni, verjamejo pa, da so ponosni tudi njihovi oboževalci in Slovenija.

Z nastopom smo bili tako zadovoljni, da bi bilo vseeno, ali bi prišli v finale ali ne,” je navdušeno povedal bobnar Jure Maček, ki pa je obenem priznal, da je vseeno upal, da bodo kamere prišle do njih. In tudi so. “V tistem trenutku sploh nisem dojemal, kaj se dogaja. Trenutno ne morem niti povedati, kaj sem čutil. Vem samo, da sem potem, ko so nas poklicali, v nekaj sekundah izgubil glas,” je še razkril kitarist Jan Peteh. Joker Out so tako po letu 2019, ko sta s "prepreko" polfinala uspešno opravila Zala in Gašper, Sloveniji končno spet prinesli finale.

Tudi konkurenca slovenskega kvinteta hvaležna za podporo in ljubezen oboževalcev

Gledalci so v finale poleg Slovenije poslali tudi Albino & Familjo Kelmendi (Albanija), Andrewa Lambroua (Ciper), Teyo & Saleno (Avstrija), Moniko Linkytė (Litva), Blanko (Poljska) in Brunette (Armenija). Ta je za Val 202 pojasnila, da s svojo pesmijo svetu želi sporočiti, da ko je človek dober do sebe in drugih, se mu to povrne – najprej moraš biti dober človek in se dobro počutiti, šele potem lahko najdeš popolnega človeka, ki bo s teboj. Z naštetimi se bo sicer pomeril tudi belgijski predstavnik Gustaph.

Preplavljen sem s hvaležnostjo za podporo in ljubezen, ki sem jo prejel od oboževalcev po celi Evropi,” je za MMC dejal po opravljenem izzivu in dodal, da mu je zastopanje Belgije na Evroviziji v čast, obenem pa je izredno vesel, da je Evropa sprejela sporočilo pesmi. Veselila se je tudi avstralska zasedba Voyager, ki je bila že pred samim nastopom nervozno vzhičena, a je trenutna trema izginila, takoj ko so člani stopili na oder. Nanj so se po besedah bobnarja Asha Doodkorta podali z mantro: “Rock the house!

Tudi Aliki iz Estonije se je uresničila želja, da s pesmijo, ki po njenih besedah prihaja neposredno iz njenega srca in duše, roma v finale. “Po eni strani čutim pritisk, ker me gledajo in zame navijajo vsi Estonci, po drugi strani pa me preplavlja ponos, ker predstavljam svojo domovino na tem velikem tekmovanju,” je iskreno povedala Estonka, ki bo v finalu ponovno zapela skladbo o iskanju povezanosti same s seboj in drugimi ljudmi ter obenem poskrbeti, da človek samega sebe ne izgubi.