Letos je slavila Švica. Foto: Reuters
Letos je slavila Švica. Foto: Reuters

Poleg tega, da je prah dvigovala udeležba izraelske predstavnice Eden Golan, sta letošnjo izvedbo Evrovizije zaznamovala tudi diskvalifikacija nizozemskega izvajalca Joosta Kleina zaradi domnevnega nasilja nad članico produkcijske ekipe in to, da je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) na uradne kanale naložila posnetek nastopa portugalske predstavnice iolande iz polfinala namesto finalnega nastopa, ker je imela v finalu nohte poslikane v palestinskih nacionalnih barvah.

Sorodna novica TV Slovenija od EBU-ja zahteva odgovore in pojasnila, tudi glede glasovanja Slovencev

Po tekmovanju, na katerem je zmagala Švica z nebinarnim glasbenikom Nemom, so organizatorji sporočili, da bodo dogodek pregledali, ker nekatere delegacije "niso spoštovale duha pravil".

"Da bi še naprej krepili tekmovanje, smo prosili neodvisnega strokovnjaka, naj si ogleda letošnjo prireditev v Malmöju ter deli vpoglede in spoznanja z vodstvenimi organi EBU-ja," so dejali na EBU-ju in poudarili, da je namen tega izboljševanja svetovne prireditve.

Televizija Slovenija je zaradi dogodkov in posledic letošnje Evrovizije od vodstva EBU-ja zahtevala konkretne odgovore na nekaj najbolj urgentnih in perečih vprašanj. Kot je na nedavni tiskovni konferenci povedala Ksenija Horvat, direktorica televizije, odgovore še vedno čakajo, jih je pa EBU povabil na sestanek.

Izraelska delegacija trdi, da je bila pod velikim pritiskom, a spoštljiva, druge delegacije so se nad njenim vedenjem pritožile

Propalestinski protestniki so med celotedenskim tekmovanjem izkazali svojo podporo Gazi in obsodili sodelovanje Izraela na Evroviziji, medtem ko so bili nastopi Golan ves teden pospremljeni z mešanico žvižgov in navijanja. Izraelska radiotelevizija Kan je v izjavi pozneje zapisala, da se je izraelska delegacija letos spopadla z "velikim pritiskom in izkazovanjem sovraštva brez primere zlasti od drugih delegacij in umetnikov".

Sorodna novica Izrael potrdil, da je organizirano "spodbujal h glasovanju", pritožbe proti EBU-ju se širijo

Sami naj bi sicer ves čas ohranili dostojanstven in spoštljiv odnos do vseh in si "v nasprotju z nekaterimi drugimi delegacijami prizadevali za spodbujanje enotnosti okoli glasbe ob upoštevanju pravil tekmovanja".

Med izvajalci, ki so kritizirali izraelsko delegacijo, je bil_a nebinarni_a predstavnik_ca Irske Bambie Thug, ki je odkrito izrazil_a svoja propalestinska stališča. Izraelsko radiodifuzno hišo je obtožil_a, da krši pravila glede spodbujanja "nasilja", in dejal_a, da čaka odgovor EBU-ja o tem, kakšni bodo ukrepi.

Polemika je nastala tudi po diskvalifikaciji nizozemskega udeleženca Kleina. Odločitev je močno kritizirala nizozemska televizijska postaja Avrotros, ki je kazen označila za "zelo visoko in nesorazmerno".