Glasba združuje. Foto: MMC RTV SLO/Žana E. Čeh
Glasba združuje. Foto: MMC RTV SLO/Žana E. Čeh

Prvo polfinale je za nami, srca gledalcev so odločila. Nobeno presenečenje ni bilo, da se je v finale uvrstila tudi nekdanja kraljica glasbenega tekmovanja Loreen. “Nikoli si nisem predstavljala, da bo Evrovizija ponovno moja pot,” je švedska predstavnica, ki je zmago na Evroviziji leta 2012 opisala kot izjemno čustveno in nepopisljivo, za MMC dejala že pred uspešnim polfinalnim nastopom. “Zdaj sem tu na Evroviziji in sem izjemno srečna, kar je noro,” je še pristavila glasbenica, ki je bila sprva neodločena ali naj sodeluje na Melodifestivalen (švedski izbor za Evrovizijo).

Z evrovizijsko pesmijo je sicer sčasoma počasi spletla močno vez. “Ko si na pravem mestu, je preprosto. Enako je bilo s procesom nastajanja skladbe Tattoo,” je še o čarobni izkušnji ustvarjanja povedala pevka. Sama si sicer želi, da pesem v poslušalcu vzbudi pozitivno energijo: “Upam, da ob njej čutite upanje, srečo, da vas krepi, in da se zaradi nje počutite ustvarjalne,” je še dejala Loreen in dodala, da ima pesem po njeno lep namen.

V sobotnem finalu ji bo sicer konkurenco predstavljala tudi Norvežanka Alessandra, ki je navdušila s pesmijo Queen of Kings. “Želim si, da ljudem daje moč, da se počutijo kot kraljica, o kateri pojem. Upam, da jih spodbudi, da delajo, kar si želijo, in se počutijo, da so dovolj dobri,” je o pesmi za MMC povedala izvajalka, ki si je med ustvarjalnim procesom v studiu zamislila osebo, ki v gozdu beži pred volkovi. Ta je po besedah 20-letnice, ki ji sodelovanje na Tekmovanju za pesem Evrovizije pomeni veliko, pridobila moč in ušla na svetlejšo stran.

Navdušenje tudi v zaodrju

Skandinavskim "kraljicam" se bodo v finalu sicer pridružili še hrvaški aduti Let 3 in izbranec Srbije Luke Black – njihovo uvrstitev je pospremilo pravo navdušenje v medijski sobi, od koder smo tokrat na velikem zaslonu spremljali dogajanje na evrovizijskem odru. Mirne duše prav tako ni ostal tabor predstavnika Finske Käärijä, ki je med njegovim nastopom zagreto odplesal tudi del koreografije. Med deset finalistov so se uvrstili še Moldavec Pasha Parfeni, Remo Forrer iz Švice, češka šesterica Vesna, izraelska predstavnica Noa Kirel in Portugalka Mimicat.

Poudarek evrovizijskih dogodkov je predvsem na tem, da glasba združuje. Največji dokaz tega je – poleg pestrosti na odru – prav raznolika množica navdušencev, ki je že na prvi uradni dan glasbenega tekmovanja postregla s pestrimi modnimi izbirami. Ob pogledu se je “gladina” malega morja zbranih v soncu precej lesketala – ena izmed "obveznih" oprem so namreč bleščice – popestrili pa so jo tudi oboževalci, ki so se odeli v barve različnih zastav. Nekaj jih lahko vidite tudi spodaj.