Solze sreče po zgodovinski zmagi. Foto: Reuters
Solze sreče po zgodovinski zmagi. Foto: Reuters

Loreen je že drugič osvojila evropska srca. Čeprav ji je občinstvo namenilo precej manj točk kot Finski, ji je uspelo ohraniti prednost, ki si jo je nabrala po glasovanju strokovnih žirij. "Vse skupaj se še vedno zdi neresnično, zmaga me je zares prevzela," je povedala 39-letna Švedinja in dodala, da je izmed vseh občutkov, ki so takoj po zmagi napolnili zmagovalko, največji hvaležnost.

Sorodna novica Joker Out: Ponosni smo na nastop, več kot to, kar smo delali, ne bi mogli narediti

Prvič je slavila leta 2012 v Bakuju s skladbo Euphoria, v Liverpoolu pa je postala prva ženska, ki ji je na Evroviziji uspelo zmagati dvakrat. "Leta 2012 je bilo zame vse novo, tokrat pa sem se počutila, kot da se vračam k družini. V drugo je vse skupaj potekalo zlahka," je svoja evrovizijska nastopa primerjala pevka, ki je poleg Irca Johnnyja Logana edina glasbenica z dvojno evrovizijsko krono.

Takoj so vedeli, da gre za zmagovalno skladbo

Razlog za enega največjih uspehov v zgodovini tekmovanja pripisuje predvsem svojevrstnosti glasbe: "Ključ do kakršnega koli uspeha je avtentičnost, zanjo pa je treba predvsem poznati samega sebe." Očitno imajo Švedi neverjeten občutek za pisanje zmagovalnih evrovizijskih skladb (navsezadnje si v skupnem številu zmag delijo prvo mesto z Irsko), saj so soavtorji skladbe Tattoo zaupali, da so takoj po tem, ko so končali delo, vedeli, da so ustvarili zmagovalno pesem. Irski rekord skupnega števila zmag, ki se je v preteklosti zdel nedosegljiv, je zdaj še kako ogrožen. Otoški državi je nazadnje uspelo zmagati leta 1996, medtem ko je Švedska v zadnjih enajstih letih zmagala kar trikrat (2012, 2015 in 2023).

Švedi so Loreen spoznali leta 2004

Prvič se je na glasbenem prizorišču pojavila leta 2004, ko je nastopila na švedskem Idolu in zasedla četrto mesto. Na Evrovizijo se je prvič skušala uvrstiti že leto pred zmagoslavjem v Azerbajdžanu, a ji na domačem izboru preboj v finale ni uspel. Leto pozneje je konkurenco pustila daleč za sabo. Takrat je povedala, da pred takratnima poskusoma o Evroviziji nikoli ni resno razmišljala. Po prvem zmagoslavju na izboru za Pesem Evrovizije je izdala tudi svoj prvi album - Heal.

Zmagovalna pesem Evrovizije: Loreen - Tattoo

Švedinja je žirijo in navsezadnje tudi evropsko javnost, ki je več glasov namenila zgolj finskemu predstavniku Kääriji, tudi drugič prepričala z mogočnim glasom in edinstvenim umetniškim izražanjem. Obakrat je oder zavzela popolnoma sama, a je prostor zgolj s svojo prezenco napolnila enako, če ne bolje od tekmovalcev, ki so veliko več časa, energije in razmisleka namenili teatralnemu vidiku svojih skladb.

Sorodna novica Loreen prva ženska izvajalka v zgodovini, ki je drugič osvojila evrovizijsko krono!

Našli jo bomo tam, kjer sta sreča in veselje

Letošnji zmagovalki je čestital tudi izvršni nadzornik izbora za Pesem Evrovizije, Šved Martin Österdahl, ki je povedal, da je pevka spisala zgodovino: "Čestitke Švedski. Loreen, si prva ženska glasbenica, ki ji je uspelo zmagati dvakrat." Sprva je pevka po tem, ko se je zavedla, kakšen podvig ji je v bistvu uspel, ostala brez besed, ko pa je znova zbrala misli, pa je povedala, da je neznansko ponosna. "Skladba govori o upanju, ljubezni do samega sebe in moči." O tem, ali bo tudi tretjič poskušala zasesti evrovizijski prestol, Švedinja še razmišlja, je pa napovedala novo glasbo in turnejo. "Sem oseba, ki sledi veselju in sreči, kjer boste našli tudi mene," je sklenila.