Presunjena zmagovalka Loreen. Foto: AP
Presunjena zmagovalka Loreen. Foto: AP

Loreen je namreč od strokovnih žirij prejela kar 340 točk, od občinstva pa še dodatnih 243, s čimer je osvojila 583 točk in drugouvrščeno Finsko, ki jo je zastopal Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha, premagala za 55 točk (528). Na tretje mesto se je s 362 točkami uvrstila izraelska predstavnica Noa Kirel s pesmijo Unicorn. Do desetega mesta so nato sledili predstavniki Italije, Norveške, Ukrajine, Belgije, Estonije, Avstralije in Češke.

Finec je bil sicer prepričljivi zmagovalec "glasu ljudstva" - od občinstva je namreč prejel 376 glasov, medtem ko jih je drugouvrščena Loreen dobila 243. Sledili sta Norveška (216) in Ukrajina (189). peti je bil Izrael (185).

Zmagovalna pesem Evrovizije: Loreen - Tattoo

To je sicer sedma zmaga Švedske na največjem glasbenem tekmovanju, s čimer se je država izenačila z dozdajšnjimi rekorderji, Irsko.

"Vse skupaj se mi zdi neresnično"

"Vse skupaj se mi zdi neresnično, zelo sem presunjena, o občutkih me boste morali vprašati še enkrat jutri," je v prvi izjavi na tiskovni konferenci po zmagi dejala Švedinja, nato pa dodala, da čuti predvsem hvaležnost. Pozneje je priznala, da je na dosežek – torej na to, da je postala prva ženska, ki je Evrovizijo osvojila dvakrat – predvsem "zelo ponosna". Ob tem je poudarila, da je zelo ponosna tudi na vse druge sotekmovalce.

Razkrila je še, da je bila v primerjavi s prvo zmago leta 2012 takrat "zelo naivno dekle, ki ni vedelo, kaj pričakovati", zdaj pa je imela občutek, kot da se je vrnila k družini: "Tokratna izkušnja je bila bolj ... materinska, bolj preprosta, tekoča."

Kris Guštin: "Nora izkušnja". Cvjetićanin ni povsem zadovoljen z rezultatom.

Kakšni pa so prvi odzivi iz slovenskega "tabora"? Kris Guštin je priznal, da se po nastopu počuti izjemno: "Nora izkušnja, žal mi je, da smo se morali posloviti od izjemnih ljudi, ki smo jih spoznali, iskreno upam, da se bomo še kdaj na kakšnem koncertu ali festivalu spet srečali."

"Mi smo, iskreno, zelo zadovoljni s svojim nastopom in veseli, da se vračamo na žive koncerte," je še dodal. Tudi Bojan Cvjetićanin je predvsem vesel, da je vsega konec: "Pol leta nekega cirkusa, ki ga nismo vajeni in ki ga v taki meri nismo pričakovali, je konec."

"Rezultat ni najboljši, to si moramo priznati, je pa vtis, ki smo ga pustili na terenu, v krogih, ki jih lahko mi "tipamo", zelo dober," je še dodal. Tudi on je poudaril, da so v zasedbi ponosni na svoj nastop: "Več kot to, kar smo, ne bi mogli narediti." Zagotovil je še, da evrovizijske izkušnje v nobenem primeru ne bi želeli ponoviti: "To je res unikatna izkušnja. Smo pa izjemno hvaležni, da smo to enkrat v življenju lahko doživeli."

Slovenija: Joker Out - Carpe Diem

Končni rezultati glasovanja. (Za povečavo kliknite na sliko.) Foto: MMC RTV SLO
Končni rezultati glasovanja. (Za povečavo kliknite na sliko.) Foto: MMC RTV SLO

Kako je potekal evrovizijski večer?

Večer se je, kot je to običajno, začel z lanskimi zmagovalci Kaluš Orkestra, ki so nastopili s priredbo svoje pesmi Stefania. Sledil je že tradicionalni mimohod vseh sodelujočih z zastavami, nato pa se je začelo zares. Tekmovalni del večera je odprl avstrijski duet Teya & Salena, ki se je spraševal "Who The Hell Is Edgar?", sledila je portugalska predstavnica Mimicat s pesmijo Ai Coração, Švica je letos na Evrovizijo poslala Rema Forrerja s pozivom k miru z naslovom Watergun, Poljsko pa je zastopala Blanka s popevko Solo. Srbski predstavnik Luke Black je pel Samo Mi Se Spava, La Zarra pa je Francijo predstavljala z Évidemment.

Ciper je zastopal v Avstraliji rojeni Andrew Lambrou s pesmijo Break A Broken Heart, Španija pa je stavila na Blanco Palomo in njeno skladbo z naslovom Eaea. S številko devet se je na evrovizijski oder vrnila nekdanja in aktualna zmagovalka Loreen, ki je s Tatoo Švedski pripela še sedmo zmago. Albanijo je zastopala družina Kelmendi na čelu z Albino, njihova pesem pa je nosila naslov Duje. Sledil je nastop drugega nocojšnjega povratnika, italijanskega predstavnika Marca Mengonija in pesmi Due Vite. Estonija je na evrovizijski oder poslala Aliko in njeno skladbo Bridges, Finsko pa je zastopal Käärijä in njegova Cha Cha Cha.

Joker Out v mimohodu zastav. Foto: Reuters
Joker Out v mimohodu zastav. Foto: Reuters

Češka je tokrat stavila na ženski sekstet Vesna in njihovo pesem My Sister's Crown, iz Avstralije pa je v Liverpool pripotovala zasedba Voyager in njihova "obljuba" (Promise). Za Belgijo je Gustaph pel Because Of You, Armenijo pa je zastopala Brunette s skladbo Future Lover. Tudi Moldavija je letos na Evrovizijo poslala povratnika, in sicer Pasho Parfenija, ki je zapel Soarele şi Luna.

Lanska zmagovalka Ukrajina je letos izbrala duet TVORCHI s Heart Of Steel, Norveška pa je v ogenj poslala Alessandro in njeno "kraljico kraljev" – Queen of Kings. Nemčijo so zastopali rokerji Lord of the Lost s pesmijo Blood & Glitter, Litvo pa je predstavljala Monika Linkytė s skladbo Stay. Tik pred Slovenijo je na oder stopila Izraelka Noa Kirel s pesmijo Unicorn.

Nato smo Slovenci globoko vdihnili, saj so evrovizijski oder zavzeli Joker Out, ki so se s skladbo Carpe Diem po napetem čakanju v drugem polfinalu kot zadnji uvrstili med finaliste. Za njimi so nastopili le še hrvaški predstavniki Let 3 z Mama ŠČ! in domačinka Mae Muller, ki je "napisala pesem" (I Wrote A Song).

Z izjemo države gostiteljice in lanske zmagovalke (kar letos prvič v evrovizijski zgodovini ni ista država, iz že znanih razlogov), ki sta si svoje mesto izžrebali, so imeli preostali pri žrebu bolj omejene možnosti – izžrebali so lahko le, v kateri polovici bodo nastopili, nato pa so končni vrstni red sestavili organizatorji tekmovanja.

Utrinek z nastopa slovenskih predstavnikov Joker Out. Slovenija je v finalu nastopila prvič po letu 2019, ko sta se Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi zavihtela na 15. mesto. Foto: Reuters
Utrinek z nastopa slovenskih predstavnikov Joker Out. Slovenija je v finalu nastopila prvič po letu 2019, ko sta se Zala Kralj in Gašper Šantl s pesmijo Sebi zavihtela na 15. mesto. Foto: Reuters

Kdo je sedel v slovenski žiriji?

V nocojšnjem velikem finalu je glasovanje potekalo tako, kot smo bili vajeni v preteklih letih: del glasov so že v petek po generalki prispevale nacionalne strokovne žirije, del pa danes občinstvo s telefonskim oz. SMS-glasovanjem ter z glasovanjem v evrovizijski aplikaciji oz. na spletni strani. Kot je znano, je bilo v polfinalih drugače, saj so tam letos prvič šteli le glasovi občinstva.

Slovensko žirijo so sestavljali pevki Ditka in Lara Baruca, Matjaž Vlašič, producent Hugo Smeh (Hyu) in predsednik žirije Jernej Sobočan, glasbeni urednik na Valu 202.

Sorodna novica Video: Od prve do zadnje – katero evrovizijsko pesem si želite slišati znova (in znova)?

Letošnja novost je bila tudi to, da so lahko glasovali prebivalci držav, ki na Evroviziji ne sodelujejo: njihovi glasovi so na koncu šteli kot dodatna država. Občinstvo je tako skupaj podelilo 2204 glasove, žirije pa skupno 2146, kar pomeni, da je bila "teža" gledalcev večja od mnenja žirij.

Katere žirije so Sloveniji namenile točke in koliko?

Slovenija je dobila prve 3 točke že v prvem oglašanju, in sicer od Ukrajine, nato pa smo morali na naslednjo "pošiljko" čakati kar nekaj časa – do severnih sosedov, Avstrijcev, ki so skladbi Carpe Diem podelili 6 točk. 5 točk pa so nam namenili južni sosedje, Hrvati. Srbija je nato malo pozneje Joker Out namenila prvo dvanajstico. Češka je Sloveniji namenila 6 točk. Čisto na koncu pa je 1 točko Slovenija dobila še od Združenega kraljestva. Gledalci po Evropi in svetu so Sloveniji namenili 45 točk, skupaj jih je na koncu zbrala 78.

Slovenske točke žirije in občinstva

Slovenija je 1 točko podelila Švici, 2 točki Španiji, 3 točke, Avstriji, 4 Avstraliji, 5 Belgiji, 6 Češki, 7 Švedski, 8 Litvi, 10 točk je namenila Estoniji, 12 pa Italiji. Glasove je sicer sporočila TV-voditeljica Melani Mekicar. Slovensko občinstvo je 1 točko namenilo Poljski, 2 točki Belgiji, 3 točke Franciji, 4 Švedski, 5 Norveški, 6 Srbiji, 7 Albaniji, 9 Italiji, 10 Finski in 12 Hrvaški.

Voditelji Alesha Dixon, Julia Sanina, Hannah Waddingham in Graham Norton. Foto: EPA
Voditelji Alesha Dixon, Julia Sanina, Hannah Waddingham in Graham Norton. Foto: EPA

Skozi večer krmarili štirje voditelji

Že znani trojki voditeljic (Julia Sanina, Hannah Waddingham in Alesha Dixon) se je nocoj pridružil še evrovizijski komentator televizije BBC, komik in ena najbolj znanih britanskih televizijskih osebnosti, Graham Norton.

V spremljevalnem programu smo ob Kaluš Orkestra slišali še nekaj nekdanjih ukrajinskih evrovizijskih obrazov, na primer zasedbo GO_A, Jamalo, Tino Karol in Verko Serdučko, v glasovalnem premoru pa tudi lanskega drugouvrščenega Sama Ryderja in peščico preteklih tekmovalcev na Evroviziji, ki na tekmovanju sicer niso zmagali, so pa pustili vtis.

Evrosong - Pesem Evrovizije 2023, izbor iz Liverpoola