Novinci LPS so prepričali tako pet strokovnih komisij kot gledalce in poslušalce. Njihova zmaga je bila več kot zanesljiva. Foto: BoBo
Novinci LPS so prepričali tako pet strokovnih komisij kot gledalce in poslušalce. Njihova zmaga je bila več kot zanesljiva. Foto: BoBo

Dijaki s Celjskega, zasedba LPS, ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Žiga Žvižej (piano), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (kitara) in Zala Velenšek (bas), kar niso mogli verjeti, kako veliki met jim je uspel. "To je nenormalno. Toliko časa že spremljamo Evrovizijo, prišli smo z EME freš. Morda je naša zmaga znak, da gre mladina gor v glasbi. Hvala vsem za glasove," so dejali tik po razglasitvi zmagovalcev.

Sorodna novica Disko je navdušil Slovenijo. V Torino potujejo LPS!
LPS v MMC-jevem spletnem klepetu

V ponedeljek predvidoma ob 17.00 bo pevec Filip Vidušin tudi gost MMC-jeve spletne klepetalnice, v kateri bo odgovarjal na vaša vprašanja.

Pevec Filip je nato s pokalom v roki vidno vzhičen dejal, da seveda še niso tako daleč, da bi že načrtovali nastop na evrovizijskem odru v Torinu. "Ni nas še 'zadelo', bomo pazili na Žigo, da ga ne 'zadene'," se je pošalil in imel v mislih pianista Žigo Žvižeja, ki je odkrito dejal, da "mora priti k sebi". In nato v smehu dodal: "Moram se naučiti sola do Torina." V skladbi Disko je namreč tudi verz "Žvižej solo je zas***".

Zmagovalci EME 2022 so po koncu letošnjega izbora še povedali, da je zmaga uresničitev sanj. "Že to, da smo prišli v finale, je bilo neverjetno, potem pa ..." Dodali so, da je skladba sprva nastala v ritmih bossa nove, nato so se začeli poigravati z besedilom.

Ko so jo dokončali pa: "Mislim, da jo je takrat začel Gašper igrati v diskoritmih," se spominja Filip. Želijo si, da bi jo poslušalci dojeli takšno, kot je. "Je zelo iskren komad, kar jaz pri njemu cenim," je še povedal Filip, pevec in eden od piscev besedila letošnje zmagovalne skladbe.

V Torino potuje skupina LPS

Dva člana zasedbe maja – ob Evroviziji – čaka tudi matura

Pozneje so za TV Slovenija dodali, da so hvaležni podpori srednjih šol (Gimnaziji Celje - Center in I. gimnaziji v Celju), ki sta jim omogočili prostore za vaje in opremo. Trije od petih članov namreč še obiskujejo srednjo šolo, dva sta že na fakulteti. Gašperja in Filipa – ob Evroviziji – letos sicer čaka tudi matura, a še ni jasno, čemu bosta v prihodnjih mesecih posvetila več pozornosti. In kaj si bo zasedba najprej privoščila v Torinu? Bo to kos pice? "Mislim, da bo Gašper en espresso. Dvojni. Ostali pa ne vem. Pico. Pico, ja," je v pogovoru z novinarko Barbaro Vidmajer dejal Filip.

Dan po EMI: Utrujeni, a veseli

Zmagovalci EME so popoldne gostovali tudi v Nedeljskem popoldnevu, kjer so v klepetu z voditeljema Bernardo Žarn in Jožetom Robežnikom razkrili, da danes evforija počasi prihaja za njimi. "Smo utrujeni, noč je bila neprespana za vse, mislim pa, da se je splačalo, ker bomo stali na največjem odru, na najbolj gledanem glasbenem dogodku na svetu," je dejal pevec Filip Vidušin.

"Umetniki se lahko izrazijo. In lahko jim tudi uspe"

Zelo pomembno se jim zdi, da jim je veliki met uspel najprej s prebojem na EMO freš, od tam v polfinale EME in na koncu so še zmagali: "Sporočilo je, da se tudi mladi lahko udejstvujejo na tako velikih, gledanih ... ne samo tekmovanjih, ampak dogodkih na splošno. Umetniki se lahko izrazijo, kar je super. In očitno jim lahko tudi uspe," je hudomušno dodal Vidušin.

Glede imena skupine (LPS je kratica za angleški izraz Last Pizza Slice ali Zadnji kos pice) je Žiga Žvižej razkril, da se je vse začelo, ko jih je profesor športne vzgoje klical Lepi, Pametni, Sposobni: "Tako da je tudi to bil del navdiha za to tričrkovno ime."

Dekle iz pesmi ni navdušeno

Glede same pesmi pa je Filip razkril še, da je besedilo nastalo po "resničnem dogodku", na vprašanje voditeljice Bernarde Žarn, kako se je dekle, ki ga pesem opisuje, odzvalo, pa je Filip z nasmeškom dejal: "Se je oglasilo, smo ignorirali to obvestilo."

Glasbeno so se povezali na gimnaziji, kjer so vsi igrali v t. i. glasbeni sobi, namenjeni vsem, ki se želijo glasbeno udejstvovanja. Medtem ko je trem članom zasedbe bližji džez, druga dva pa se bolj vidita v bluzu oz. pop-rocku in trapu, pa so nekako našli rdečo nit v svojem Disku, so še razkrili.

Kako so se LPS predstavili na EMI freš?

Skupina LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje-Center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju.

So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku.

Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.

Zmagovalci EME 2022: LPS s skladbo Disko

Riddle: Opinion Poll - Vam je všeč zmagovalna skladba letošnje EME?

Maja Keuc: Bom videla, kam me pelje pot

Tako nastopajoči kot pretekli zmagovalci EME so bili po vrhuncu sobotnega finala iskreno navdušeni nad (presenetljivim?) slavjem do zdaj popolnih neznancev na slovenski glasbeni sceni. Zala Kralj iz dueta zalagasper, ki sta leta 2019 Slovenijo s pesmijo Sebi zastopala na Evroviziji in osvojila 13. mesto, jih je označila za "ful kul in ful kjut", Gašper Šantl pa je v smehu glede na ime LPS – Last Pizza Slice – dodal: "So super kos pice." Zasedbi je nato dal tudi nasvet: "Naredijo naj veliko promocijo. Rekli so, da želijo menedžerja, zdaj ga bodo zagotovo našli. Potem pa kar pogumno na odre."

Melani Mekicar in Nejc Šmit. Prva je vodila kar štiri izbore EME, drugi se ji je pridružil v finalu. Foto: Adrijan Pregelj
Melani Mekicar in Nejc Šmit. Prva je vodila kar štiri izbore EME, drugi se ji je pridružil v finalu. Foto: Adrijan Pregelj

Maja Keuc jim je svetovala, naj na odru uživajo, na vprašanje voditelja Nejca Šmita, kdaj jo bomo znova lahko videli na odru EME kot tekmovalko, pa je odgovorila po ovinkih: "Brez komentarja. Zdaj sem nazaj v Sloveniji. Najprej bom naredila kaj v slovenščini, potem pa bom videla, kam me pot pelje." Maja je sicer na EMI 2022 navdušila v duetu z Bojanom Cvjetićaninom, ko sta izvedla evrovizijsko zmagovalko Zitti e buoni.

Zalagasper pa sta o ponovnem sodelovanju na Emi odgovorila: "Morda bolj kot tehnična podpora ... ali zadnji kos pice."

Batista Cadillac: Super zadovoljni smo

Drugouvrščeni, zasedba Batista Cadillac, ki je dobila največ točk po izboru petih strokovnih komisij, ni bila nad "srebrom" prav nič razočarana. "Super zadovoljni smo, mladcem LPS privoščimo zmago. Naj zažigajo v Torinu," je dejal pevec Urban Lutman in nato na vprašanje, kaj jim je zmanjkalo za zmago, v smehu dejal: "Mladost." Matija Koritnik, še en član zasedbe, pa je dodal: "In glasovi občinstva."

Sorodna novica Video: Zavrtite si znova vseh 12 skladb. Katera vam je najbolj zlezla v uho?

Nasmejana sta bila tudi Rok in Anej Piletič, znana po imenu BQL, ki sta na EMI že večkrat poskušala zmagati, tokrat sta s skladbo Maj pristala na tretjem mestu. Starejši, Rok, je bil zadovoljen: "Hvala vsem za glasove. Vesela sva za LPS. 'Toti pobi' se bodo imeli tako fajn," je dejal s koroškim naglasom.

July Jones EMI ni zaprla vrat. Foto: Adrijan Pregelj
July Jones EMI ni zaprla vrat. Foto: Adrijan Pregelj

Da LPS-u privoščita zmago, sta se strinjala tudi Lucija Harum in Martin Vogrin, ki sestavljata duet LUMA. S skladbo All In sta kot nepopisan list na slovenski glasbeni sceni osvojila četrto mesto. Martin je dejal: "Res sva hvaležna za vse glasove. Vesela sva za LPS, saj smo na tej poti skupaj že od EME freš. So res super fantje in punca."

July Jones, ki se je za nastop na EMI vrnila iz Anglije, je svojo pesem Girls Can Do Anything, ki ji je prinesla peto mesto, ocenila kot "zelo moderno in evrovizijsko". "Zelo ponosna sem na to pesem in vesela, da sem lahko del te prireditve. Upam, da so se mladi lahko poistovetili s pesmijo." Napovedala je, da gre zdaj "po svetu". "Grem na turnejo po Anglijo. Kupite vstopnice," se je pošalila. Nato pa dodala: "Ne, vse je že razprodano." Ni izključila, da jo bomo še kdaj videli tudi v Sloveniji: "Morda poskusim na EMI spet naslednje leto."

V Torino potuje skupina LPS
EMA 2022, izbor