Marjetka Vovk je ena izmed članic slovenske evrovizijske žirije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Marjetka Vovk je ena izmed članic slovenske evrovizijske žirije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
false
Člani slovenske evrovizijske žirije. Foto: Facebook EMA - Eurovision Slovenia
ManuElla
Slovenska evrovizijska predstavnica ManuElla se bo s skladbo Blue and Red v drugem polfinalu, ki bo 12. maja, predstavila 11. Foto: Jani Ugrin

Vse od leta 2009 evrovizijskega zmagovalca ne določajo le glasovi na milijone gledalcev iz vse Evrope, temveč tudi ekipa petih glasbenih profesionalcev iz vsake države udeleženke, so zapisali pri EBU-ju.

Vse predstavnike letošnje Evrovizije lahko preverite s pomočjo posebnega interaktivnega zemljevida.

Slovensko evrovizijsko žirijo bodo letos sestavljali lanska slovenska evrovizijska predstavnica Marjetka Vovk iz dua Maraaya - s skladbo Here For You sta zasedla odlično 14. mesto, pa še pevka Eva Hren, pevec Klemen Mramor, ki ustvarja pod imenom Clemens, Tadej Košir iz skupine Muff in avtorica besedil Urša Vlašič. Slednja je napisala kar nekaj evrovizijskih besedil - Naj bogovi slišijo iz leta 1998 (Vili Resnik), Ne, ni res iz leta 2001 (Nuša Derenda), Stop iz leta 2005 (Omar Naber), Mr Nobody iz leta 2006 (Anžej Dežan), No One iz leta 2011 (Maja Keuc).

V rokah slovenske evrovizijske žirije bo 50 odstotkov odločitve, kako se bodo razdelile slovenske točke po posamičnih državah v drugem polfinalu in v finalu.

Strokovna žirija si že pred prenosom ogleda generalko in na podlagi teh nastopov izoblikuje svoje mnenje.

Priprave pred izborom lahko spremljate na družbenih omrežjih Eme:

- na uradni strani Facebooka,

- Instagramu

- in Twitterju.


Zgodovinska sprememba, napeto do konca

Tekmovanje za pesem Evrovizije je sicer letos uvedlo prve drastičnejše spremembe po letu 1975. Glasovi strokovne žirije bodo letos namreč prvič šteli popolnoma ločeno od glasov občinstva.

Pred letošnjim letom je vsaka skupina glasov štela 50 odstotkov, točkovno pa so bili javno dostopni le glasovi občinstva. Glede na to, da se bo od letos naprej podelilo enkrat več točk kot prejšnja leta, je možnost za nič točk na končni razvrstitvi toliko manjša. Občinstvo in žirija bosta dodelila 10 ali 12 točk za najljubši dve skladbi in od 1 do 8 točk za preostale.

Strokovnjakinja za Evrovizijo, Charlotte Runcie, je pred časom razložila, da bodo nova pravila spremenila tudi način, kako so rezultati predstavljeni po televiziji: "Predstavnik države se bo vklopil v prenos in predstavil točke, ki jih je dodelila strokovna žirija. Nato bodo voditelji ločeno predstavili telefonske glasove posamezne države in od najnižje do najvišje uvrščene razkrili deset izvajalcev, ki bodo kombinirano dosegli največje število glasov."

Tako bodo gledalci morali ostati pozorni do samega konca. V teoriji ta način glasovanja izbor naredi zanimivejši. Organizatorji bodo s tem gledalce prisilili, da bodo morali ostati pred zasloni do samega konca, če bodo želeli vedeti, kdo je zmagovalec.

Izbor za pesem Evrovizije bo letos potekal od 10. do 14. maja v Stockholmu.