Na Emi 2016 je slavila ManuElla. Foto: Jani Ugrin
Na Emi 2016 je slavila ManuElla. Foto: Jani Ugrin

Strokovna komisija je v superfinale Eme 2016 poslala ManuEllo in Raiven, zadnjo besedo ste imeli vi. Za 127 glasov je zmagala ManuElla s pesmijo Blue and Red.

"Misija Evrovizija se je uresničila štiri leta pozneje, ampak nič zato, ker je tako moralo biti. Zmaga je prišla ob pravem času. Bolj sem zrela. Veliko sem prepevala in obrestovalo se je," je takoj po zmagi povedala Manuela Brečko, ki se je širši javnosti predstavila v oddaji Misija Evrovizija, s katero je Slovenija iskala potnika za Evrovizijo 2012 - oddajo je takrat zapustila v polfinalnem boju.

Preberite tudi:

- ManuElla pred Emo: Imamo toliko kakovostne glasbe, ki jo žal vedno premalo cenimo

- MMC-jev pogovor z Manuello Brečko: "Moje glavno vodilo ni ustvarjanje glasbe zato, da bi bila zvezdnica!"

Za evrovizijski nastop maja v Stockholmu se je na Emi nocoj sicer potegovalo deset skladb. Izvajalci so se na odru Eme zvrstili v naslednjem vrstnem redu: Anja Baš What If, Žan Serčič Summer Story, Anja Kotar Too Cool, San Di EGO Brez tebe, D BaseSpet živ, ReginaAlive in every way, ManuElla Blue and Red, Raiven Črno bel, Nuša Derenda Tip Top in Sebastijan Lukovnjak Tales of Tomorrow.

Dva kroga izbora
V prvem krogu je tričlanska strokovna žirija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Raay in Tomaž Mihelič - Marlenna, izmed vseh tekmovalnih skladb izbrala dve najboljši pesmi. V superfinale sta se uvrstili ManuElla s pesmijo Blue and Red in Raiven s skladbo Črno bel.

Gledalci in poslušalci pa so nato v drugem krogu prek telefonskega glasovanja odločili, da nas na Pesmi Evrovizije 2016 maja na Švedskem zastopa ManuElla. Avtor besedila Blue and Red je Leon Oblak, avtorja glasbe Manuella Brechko in Marjan Hvala, ki je tudi avtor aranžmaja.

Polfinala letošnje Evrovizije bosta potekala 10. in 12. maja, veliki finale pa bo 14. maja. Slovenska predstavnica bo zapela v drugem predizboru, 12. maja.

Napeto tudi v zeleni sobi
Skozi večer nas je vodil Klemen Slakonja, napeto pa ni bilo samo na odru, ampak tudi v zakulisju, kjer je dogajanje spremljal Nejc Šmit. V zeleni sobi so se zbrali tako izvajalci kot avtorji pesmi, ki so s Šmitom delili svoje vtise.

V šov programu sta z novim singlom Nothing left for me nastopila Maraaya, lanska predstavnika na Pesmi Evrovizije, skupaj s skupino Cubismo pa sta predstavila tudi novo različico Here for you. Spremljevalni program je bil evrovizijsko obarvan. Z gostiteljem večera so nastopile Sestre, ki so leta 2002 nastopile na Pesmi Evrovizije, in mlada "evrovizijka" Lina Kuduzović, ki je na otroški različici Pesmi Evrovizije lani osvojila odlično tretje mesto. Klemen Slakonja je navdušil z imitacijo ruskega predsednika Putina.