Doma so zmagovalca_ko navdušeno sprejeli. Foto: Reuters
Doma so zmagovalca_ko navdušeno sprejeli. Foto: Reuters

Pred približno 18 meseci je sicer švicarska vlada zavrnila predloge za uvedbo možnosti tretjega spola ali možnosti brez spola v uradnih dokumentih. Odločitev so pojasnili z argumentom, da je binarni model spola še naprej "močno zasidran" v švicarski družbi.

V odgovoru na dva predloga parlamenta je vladajoči zvezni svet dejal, da "družbeni predpogoji za uvedbo tretjega spola ali za splošno opustitev vpisa spola v civilni register trenutno ne obstajajo."

Sorodna novica Nemo po zmagi razbil pokal. Kdo je nebinarni Švicar, zmagovalec najbolj kaotične Evrovizije doslej?

"V Švici ne moreš vnesti tretjega spola in mislim, da je to absolutno nesprejemljivo. To moramo spremeniti," je dejal_a 24-letnik_ca novinarjem po evrovizijskem kronanju. Na vprašanje, koga bo po zmagi najprej poklical_a, je odgovoril hitro in malce presenetljivo – Beata Jansa, švicarskega pravosodnega ministra.

"Moramo imeti zastopanost tudi v naši politiki," je povedal_a pevec_ka, ki upa, da se bo lahko dogovoril_a za klic z ministrom in se z njim pogovoril_a o pravicah ljudi, ki se identificirajo kot nebinarni. "Zelo pomembno je, da imajo ljudje občutek, da so videni, opaženi," je še poudaril_a.

Jansov tiskovni predstavnik je pozneje delil, da mu je ta že čestital, obenem pa izrazil pripravljenost za srečanje. Trenutno naj bi iskala datum, ki ustreza obema, poroča Guardian.

Predlog zdaj relevanten bolj kot kdajkoli prej

Vključevanje nebinarnosti na uradne dokumente se je s pomočjo evrovizijskega zmagovalca_ke, ki se je v pesmi The Code odprl_a o svojem osebnem potovanju do spoznanja, da se ne identificira kot moški ali ženska, spet vrnila v središče razprave v Švici.

"Nebinarna oseba, ki uradno ne obstaja v Švici, je zmagala na Evroviziji 2024 za vse nas z #BreakTheCode," je na družbenih omrežjih zapisala političarka stranke Zelenih Sibel Arslan, ki je že leta 2017 predlagala, da se v Švici dovolijo nebinarne označbe. Poudarila je, da je ta predlog zdaj relevanten bolj kot kdajkoli prej, zvezni svet je pozvala, naj takoj ukrepa.

Več držav že priznava ljudi, ki se v uradnih dokumentih ne identificirajo kot moški ali ženska, tudi Nemčija in Avstralija.

Sorodna novica Nemo na krilih glasov strokovnih žirij "strl kodo" in osvojil 68. Evrovizijo

"Moral_a sem pretihotapiti svojo zastavo"

Po burnem tekmovanju pesmi, ki je bilo zasenčeno s političnimi polemikami, je Nemo izpostavil_a še eno težavo. Organizatorji Evrovizije so letos "zaradi povečanih geopolitičnih napetosti strožje izvajali politiko zastave", prepovedali so tudi zastave Evropske unije, opozorili so na dolgoletno politiko, da so dovoljene le zastave sodelujočih držav in mavrične zastave.

Več oboževalcem so tako namreč na v Malmöju zaplenili nebinarne zastave ponosa, ko so jih poskušali prinesti na prizorišče Evrovizije. "To je neverjetno. Moral_a sem pretihotapiti svojo zastavo," je delil_a Nemo in situacijo opisal_a kot jasen primer dvojnih standardov. "Mogoče je treba tudi Evrovizijo vsake toliko časa malo popraviti," je zaključil_a.