Utrinek z nastopa ukrajinske pevke Alyoshe in Britanke Rebecce Ferguson, ki je bil v znamenju povezovanja Ukrajine in Združenega kraljestva. Foto: Reuters
Utrinek z nastopa ukrajinske pevke Alyoshe in Britanke Rebecce Ferguson, ki je bil v znamenju povezovanja Ukrajine in Združenega kraljestva. Foto: Reuters

Hrvaški predstavniki Let 3 so se v finale uvrstili s skladbo Mama ŠČ!, Pasha Parfeni iz Moldavije je prepričal s pesmijo Soarele şi Luna, Švicar Remo Forrer pa s himno miru, Watergun. Evropi je pod kožo zlezla tudi pesem finskega predstavnika Käärije Cha Cha Cha, finalno vstopnico pa si je pripela še šesterica iz Češke, zbrana pod imenom Vesna, ki je pela My Sister's Crown.

Precej pričakovano se je v finale uvrstila izraelska predstavnica Noa Kirel s skladbo Unicorn, prepričala je tudi Portugalka Mimicat s pesmijo Ai Coração. Zadnje trije finalisti so postali Loreen iz Švedske s pesmijo Tattoo, srbski adut Luke Black s skladbo Samo mi se spava in norveška predstavnica Alessandra s Queen of Kings.

Sorodna novica Video: Prvih deset pesmi, ki jih je evrovizijsko občinstvo poslalo v finale

Peterica izpadlih

V prvem polfinalu so se za sobotni nastop potegovali še predstavniki Malte The Busker s pesmijo Dance (Our Own Party), Latvije (Sudden Lights – Aijā), Irske (Wild Youth – We Are One), Azerbajdžana (TuralTuranX – Tell Me More) in Nizozemske (Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight).

V finale se uvrsti po 10 udeleženk iz obeh polfinalov, vanj pa so samodejno uvrščeni že lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih: Nemčija, Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo, ki je letos zaradi lanskega drugega mesta tudi gostitelj. Nocoj smo spoznali prve tri iz omenjene peterice: Francozinjo La Zarro, Italijana Marca Mengonija in nemško zasedbo Lord of the Lost.

Prvič Evrovizije ne gosti prejšnja zmagovalka

Prireditev, ki je prvič v 67-letni zgodovini ne prireja država, ki je zmagala leto prej, je sicer odprla priredba skladbe Together v izvedbi ukrajinske rockovske zasedbe The Hardkiss. Njen prvi obraz, Julia Sanina, je sicer tudi ena od voditeljic. Družbo sta ji delali Britanki Alesha Dixon in Hannah Waddingham. Omenjeni voditeljski trio bo jadral tudi skozi četrtkov polfinale, v soboto pa se jim bo pridružil še legendarni BBC-jevec in evrovizijski komentator z verjetno najbolj strupenim jezikom, Graham Norton.

Zvezdi uvodne točke. Foto: EPA
Zvezdi uvodne točke. Foto: EPA

Novost letošnje izvedbe tekmovanja je, da o finalistih odločajo izključno gledalci v državah, ki tekmujejo v posameznem polfinalu, s telefonskim oz. SMS-glasovanjem ter z glasovi, oddanimi v evrovizijski aplikaciji. S spremembo glasovalnega sistema se želi organizator, Evropska radiodifuzna zveza (EBU), izogniti vsakoletnim očitkom o pristranskih "sosedskih" glasovanjih nacionalnih strokovnih žirij.

Nacionalne žirije bodo svoje delo vseeno opravile v petek, ko bodo na drugi generalki oddajale glasove sodelujočim v sobotnem finalu.

Šovprogram v znamenju ukrajinsko-britanskega povezovanja in Rite Ore

V glasovalnem premoru sta nastopili ukrajinska pevka Alyosha, ki od začetka vojne živi v tujini in z glasbo bodri rojake begunce po Evropi, in pevka iz mesta, ki gosti Evrovizijo, Rebecca Ferguson, ki sta predstavili priredbo pesmi Ordinary World skupine Duran Duran. Pozneje je na oder stopila tudi britanska glasbenica zvezdnica Rita Ora, ki je evrovizijske oboževalce navdušila z venčkom svojih uspešnic.

Kot je znano, bo slovenska zasedba Joker Out s skladbo Carpe Diem nastopila v četrtkovem polfinalu, in sicer deseta po vrsti. "Počutimo se – kolikor se to le lahko – sproščeno, v svoj nastop zaupamo, vemo, v katere kamere moramo gledati, tako da ..." je za TV Slovenija pred četrtkovim nastopom povedal pevec skupine Bojan Cvjetićanin. Stavnice, ki sicer niso vedno zanesljive, slovenskim predstavnikom napovedujejo lepe možnosti za uvrstitev v finale.

Že zdaj vas vabimo, da 2. polfinale spremljate v družbi RTV Slovenija – prenos bo na TV SLO 2 od 21. ure dalje, tako kot nocoj ga bo komentiral Andrej Hofer, na Valu 202 bosta za komentarje skrbeli Maja Stepančič in Uršula Zaletelj, z vami pa bo tudi MMC-jeva evrovizijska ekipa.