Lanska predstavnica Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije v Liverpoolu. Foto: EPA
Lanska predstavnica Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije v Liverpoolu. Foto: EPA

EBU je zavezan zagotoviti, da tekmovanje za pesem Evrovizije "ostane nepolitični dogodek, ki z glasbo združuje občinstvo po vsem svetu," so zapisali organizatorji na sedežu Evropske radiodifuzne zveze (EBU) v Ženevi. Kot so dodali, je to tekmovanje izdajateljev televizijskih programov in ne vlad.

Odbori so pregledali seznam udeležencev in potrdili, da Izrael izpolnjuje vse pogoje za sodelovanje. Izraelska javna radiotelevizija na tekmovanju sodeluje že 50 let.

Pozivi k izključitvi Izraela z letošnje Evrovizije so se pojavili v različnih državah, predvsem na družbenih omrežjih, in sicer zaradi silovite vojaške agresije na območju Gaze, kjer je bilo ubitih že več kot 23.000 Palestincev, od tega večina žensk in otrok.

Na Finskem je več sto glasbenikov in drugih predstavnikov glasbene industrije nedavno pozvalo finsko javno radiotelevizijo Yle, naj v povezavi s tem pritisne na EBU. V več državah so pozvali tudi k bojkotu Evrovizije, če se Izraelu dovoli sodelovanje.

Liverpool je Evrovizijo gostil namesto Ukrajine, prireditev pa je bila vsekakor v tem duhu politična zaznamovana. Foto: EPA
Liverpool je Evrovizijo gostil namesto Ukrajine, prireditev pa je bila vsekakor v tem duhu politična zaznamovana. Foto: EPA

Burna Evrovizija v Tel Avivu leta 2019

Na začetku decembra je EBU objavil seznam 37 sodelujočih izdajateljev televizijskih programov, med katerimi je tudi televizija KAN iz Izraela.

Po ruski invaziji v Ukrajini je EBU leta 2022 objavil, da Rusija ne bo smela sodelovati na Evroviziji.

Sorodna novica Prvi mož Evrovizije: "Odločitev o izključitvi Rusije je težka, a moramo se zavzemati za demokracijo"

"Odločitev o izključitvi Rusije iz Pesmi Evrovizije je bila težka, a ta dogodek se mora zavzemati za temeljne in ključne vrednote, kot je demokracija," je dejal takrat vodja tekmovanja, Šved Martin Österdahl.

Do takrat je bila Evrovizija res relativno nepolitična, poroča Deutsche Welle. Bilo je sicer nekaj manjših propalestinskih protestov na tekmovanju v Tel Avivu leta 2019, a so bili deležni le malo pozornosti. Med finalom je islandska skupina Hatari v kamero pomahala s propalestinskimi plakati, a je s tem prekršila pravila dogodka. Islandska radiotelevizija RUV je morala zato EBU-ju plačati globo v višini 5000 evrov.

Isti večer je kot posebna gostja na dogodku nastopila Madonna, ena od njenih plesalk pa je nosila izraelsko zastavo in druga palestinsko. Ameriška popzvezdnica je pozneje dejala, da je bilo to "sporočilo miru in enotnosti", a pri EBU-ju niso bili navdušeni.

"Glasba je zmeraj tudi politična"

Čeprav pravila EBU-ja prepovedujejo kakršna koli politična sporočila, je bilo kršitev v preteklosti kar nekaj. Kot piše zadnja Mladina: "Glasba je zmeraj tudi politična, nikoli ne obstaja v popolnem vakuumu. Tako tudi Evrovizija nikoli ni bila zares apolitična."

Čeprav ruske invazije v Ukrajini ne moremo enostavno primerjati z izraelskim maščevanjem Hamasu, je razlika v odzivu birokratov EBU-ja vseeno zanimiva. Z Izraelom ravnajo v rokavicah, z Rusijo pa s krepelcem. Razlog za to je političen.

Kulturolog Gregor Tomc za Mladino

Na lanskem izboru v Liverpoolu, ki ga je Velika Britanija organizirala v imenu Ukrajine, je bilo v znak solidarnosti z Ukrajino videti obilico modro-rumenih zastav, Rusiji pa je EBU sodelovanje odrekel tako lani kot letos.

"Čeprav ruske invazije v Ukrajini ne moremo enostavno primerjati z izraelskim maščevanjem Hamasu, je razlika v odzivu birokratov EBU-ja vseeno zanimiva. Z Izraelom ravnajo v rokavicah, z Rusijo pa s krepelcem. Razlog za to je političen," je za Mladino povedal kulturolog dr. Gregor Tomc.

Enaka pravila za vse?

Zaradi vojne v Gazi se kar nekaj držav sprašuje, zakaj enaka pravila ne veljajo tudi za Izrael.

Na Finskem se je tako približno 1400 finskih glasbenikov pridružilo propalestinskim umetnikom in aktivistom, ki so podpisali peticijo, da se Izrael izključi z Evrovizije. Kot so navedli, "ni v skladu z njihovimi vrednotami, da se da državi, ki izvaja vojne zločine in nadaljuje vojaško okupacijo, javni oder, na katerem si skuša v imenu glasbe oprati javno podobo".

Podobno kampanjo so imeli na Islandiji, na Norveškem pa so se protestniki iz skupine Aksjonsgruppa for Palestine (Akcijska skupina za Palestino) zbrali pred sedežem nacionalne televizije NRK v Oslu in zahtevali, da Norveška podpre izključitev Izraela.

Na Irskem je laburistični poslanec javno pozval k bojkotu Evrovizije, kar pa je zavrnil irski premier Leo Varadkar, ki meni, da je to stvar EBU-ja.

Olly Alexander, ki bo na Evroviziji zastopal Veliko Britanijo, je podpisal propalestinsko izjavo LGBT-skupine, v kateri so dogodki v Gazi opisani kot "zaostrovanje izraelskega apartheidnega režima". Izraelsko veleposlaništvo v Londonu se je nemudoma ostro odzvalo: "Še posebej v tem času je odločitev BBC-ja, da pošlje na Evrovizijo nastopajočega, ki goji tako pristranske poglede na Izrael in promovira tako razčlovečeno izrazoslovje, ko gre za Izraelce, skrajno skrb vzbujajoča."

Slovenijo bo v Malmöju zastopala Raiven. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija
Slovenijo bo v Malmöju zastopala Raiven. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Ogorčen nad idejo o bojkotu Izraela je bil tudi izraelski veleposlanik na Švedskem: "7. oktobra je Izrael brutalno napadla kruta teroristična organizacija, ki odkrito poziva k uničenju naše države. Spodbujati k bojkotu Izraela pomeni podpirati dejanja Hamasa in nagrajevanje terorizma, kar ni skladno z vrednotami EBU-ja in tekmovanja."

Izrael je na Evroviziji debitiral leta 1973 in je vse od takrat član EBU-ja. V izraelskem časniku Jerusalem Post ob tem pišejo, kako se je Izrael vedno odlično odrezal na tekmovanju in kako so mu stavnice za letos kazale prvo mesto (pri tem, da država sploh še ni izbrala svojega predstavnika). Ob tem pa še pišejo, kako se izraelski predstavnik že tako podaja v "sovražno okolje", ker da je Malmö "antisemitska prestolnica Švedske in Evrope".

Izrael ni edina neevropska država, ki nastopa na tem tekmovanju. Sodelujeta tudi Armenija in Azerbajdžan, Belorusija je prvič nastopila leta 2004, a so jo leta 2021 začasno izločili, ker se je njena zmagovalna pesem rogala protestom proti beloruskemu avtoritarnemu voditelju Aleksandru Lukašenku.

Daleč najbolj eksotična tekmovalka na Evroviziji je Avstralija, ki sodeluje na tem dogodku od leta 2015. EBU je naredil izjemo in jo priključil, ker so Avstralci veliki oboževalci tega tekmovanja.

Slovenija čaka na pobudo EBU-ja

Evrovizija bo v 68. izdaji potekala na Švedskem, saj je lani v Liverpoolu zmagala švedska pevka Loreen s pesmijo Tattoo. Finale naj bi potekal 11. maja v Malmöju na jugu države. Slovenijo bo zastopala Raiven s pesmijo Veronika.

In kakšno je stališče Slovenije do potencialnega bojkota Evrovizije? "TV Slovenija bo spremljala pobude na EBU-ju in se na vsakršni razpravi o sodelujočih na Evroviziji zavzela za enak odnos EBU-ja do vseh držav v vojnih razmerah," je za Mladino povedala direktorica TV Slovenija Ksenija Horvat, ki je ob tem poudarila, da RTV veliko programske pozornosti namenja humanitarni krizi v Gazi.

Raiven pa pravi: "Kot predstavnica Slovenije na Evroviziji se osredotočam na predstavitev naše glasbene umetnosti mednarodnemu občinstvu, osebno pa odločno nasprotujem kakršni koli obliki nasilja."