Kaluš Orkestra maja po vrnitvi v domovino. Foto: EPA
Kaluš Orkestra maja po vrnitvi v domovino. Foto: EPA

Österdahl, ki ima sicer uradno funkcijo izvršni nadzornik izbora za Pesem Evrovizije, je v pogovoru z nekdanjim članom zasedbe Abba, Björnom Ulvaeusom, za švedski Radio 4 dejal, da je glavno poslanstvo tega glasbenega dogodka "povezovanje skozi glasbo".

Spomnimo, Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je Rusiji prepovedala nastop na Evroviziji po njenem napadu na Ukrajino februarja letos, tako da država maja letos v Torino ni smela poslati svojega predstavnika. Ruska nacionalna televizija je v odziv zamrznila svoje članstvo v EBU-ju, ki je organizator prireditve. Dokler bo rusko članstvo zamrznjeno, njihovi predstavniki ne bodo mogli stopiti na veliki evrovizijski oder.

Evrovizija kot ogledalo dogodkov v Evropi

Ulvaeus je Österdahla vprašal, ali je bila odločitev o izključitvi Rusije težka. Slednji mu je po poročanju Guardiana odgovoril: "Seveda je bila. Še vedno je. A Evrovizija zelo odseva trenutni utrip v Evropi. Kar ozrite se v preteklost in spoznali boste, da je Evrovizija nekakšen dnevnik dogodkov v Evropi. Pa ne le to, tekmovanje odseva tudi neko razpoloženje v Evropi, celo družbeni kontekst. Seveda ves čas poudarjamo, da na Evroviziji ni prostora za politiko, a v isti sapi se moramo na tem dogodku vedno zavzemati za temeljno vrednoto, to je demokracija. Vsak mora imeti pravico, da je to, kar je."

Dodal je, da upa, da bo Evrovizija leta 2023, ki jo bo gostil Liverpool v Združenem kraljestvu, odražala vrednote, ki morajo biti pomembne – solidarnost, vključenost, povezovanje skozi glasbo.

Na letošnjem tekmovanju je sicer slavila ukrajinska zasedba Kaluš Orkestra s pesmijo Stefania, a bo tekmovanje maja gostilo drugouvrščeno Združeno kraljestvo. Izvedba tako velikega dogodka v vojnih razmerah bi bila namreč preveliko tveganje, so odločili pri EBU-ju.

Slovenijo bo na Otoku zastopala skupina Joker Out, s katero pesmijo, bodo razkrili 4. februarja.