Murad v sobotnem finalu, v katerem bodo Islandci izbrali svojega evrovizijskega predstavnika, stavi na pesem VESTRIÐ VILLT oziroma Wild West (Divji zahod).

Ta pripoveduje zgodbo o izzivanju meja in lovljenju sanj navkljub vsem, je Murad povedal za Reuters. "Vsi imajo teorije o mojem sodelovanju. In vsi politizirajo moj obstoj, čeprav sem v resnici le človek, ki je sanjal in se pošteno prijavil na to tekmovanje."

V skladu s pravili Evropske radiodifuzne zveze (EBU), ki organizira tekmovanje, sodelujoče izberejo televizijske hiše članice EBU-ja.

Pevci katere koli narodnosti lahko sodelujejo na islandskem izboru, pogoj je, da v prvem polfinalu pesem zapojejo v islandščini. Murad, ki je bil rojen in živi v Jeruzalemu, je dejal, da se je bilo težko naučiti pesmi v islandščini, vendar je opazil nekaj podobnosti z arabskim jezikom.

"Želel sem ponazoriti, skozi koliko ovir moramo kot Palestinci, da nas slišijo. Izključeni smo z vseh prevladujočih platform," je Murad povedal za Reuters.

Na vprašanje, ali želi, da Izrael sodeluje na tekmovanju, je odgovoril: "Seveda ne želim, da je moj okupator tam. Toda moj glavni poudarek trenutno je, da lahko prvič v zgodovini na glavni oder pripeljem palestinski glas."

Pesem VESTRIÐ VILLT je napisal Einar Stefansson iz islandske zasedbe Hatari. Ta je nastopala na Evroviziji 2019, nase pa je opozorila tudi s tem, da je dvignila transparent s palestinskimi zastavami.

Sorodna novica Izrael postavil ultimat: Če EBU zavrne pesem, ne bo sodeloval na Evroviziji

Ali bo Izrael nastopil?
Kljub številnim in vztrajnim pozivom glasbenih skupnosti različnih držav, vključno s finsko, dansko, norveško, islandsko in slovensko skupnostjo, naj EBU z letošnjega tekmovanja zaradi vojne v Gazi izključi Izrael, ta trenutno še vedno ostaja v igri.

Pesem October Rain, s katero se Izrael namerava predstaviti na Evroviziji, naj bi v nekaterih verzih namigovala na napad Hamasa oktobra lani. Če se EBU odloči, da besedilo zaradi političnosti zavrne, Izrael opozarja, da ga na letošnjem glasbenem tekmovanju pač ne bo.