Izrael na Evroviziji sodeluje od leta 1973, ko je postal prva država zunaj evropske celine, ki je sodelovala na tekmovanju. Foto: AP
Izrael na Evroviziji sodeluje od leta 1973, ko je postal prva država zunaj evropske celine, ki je sodelovala na tekmovanju. Foto: AP

Pred nekaj tedni je vlogo izraelske evrovizijske predstavnice prevzela 20-letna Eden Golan, ki je sicer odraščala v Rusiji. Izraelska javna radiotelevizija Kan je določila, da mora "glede na zapleteno obdobje" njena pesem, ki jo je interno izbrala komisija iz nabora skladb, ki so jih poslali številni avtorji, vsebovati nekaj hebrejščine.

Sorodna novica Bo izraelska skladba October Rain zaradi političnosti izločena z Evrovizije? EBU še odloča.

Po poročanju medijev pa naj bi pesem October Rain, ki je večinoma v angleščini, a z nekaj hebrejskimi besedami, namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani. S spletne strani Kana, kjer je pesem objavljena v celoti, je namreč razviden verz: "Bili so dobri otroci, prav vsak med njimi." Skladba se sicer konča z besedami: "Ni več zraka za dihanje, ni prostora zame."

Ker je Evrovizija uradno nepolitično tekmovanje, so na njem prepovedane skladbe, ki bi v besedila ali sam nastop neposredno vpletale politiko. Tako obstaja možnost, da bi Evropska radiodifuzna zveza (EBU) besedilo zaradi političnosti zavrnila. EBU naj bi bil trenutno "v postopku preučevanja besedila", končne odločitve še ni sprejel. "Če bo pesem iz kakršnega koli razloga ocenjena za nesprejemljivo, ima nacionalna televizija možnost, da predlaga novo pesem ali spremenjeno besedilo," so sporočili iz EBU-ja.

Kan je poudaril, da ne namerava zamenjati pesmi, na to se je odzval z ultimatom – če skladba ne bo odobrena, Izrael, ki je doslej evrovizijsko krono osvojil štirikrat, pač maja na Švedskem ne bo mogel sodelovati na tekmovanju. Glede nastopa se tako še naprej dogovarja z EBU-jem, rok za prijavo se izteče 11. marca.

Izraelski minister za kulturo Miki Zohar je na družbenem omrežju X zapisal, da bi bila odločitev za diskvalifikacijo skladbe October Rain "škandalozna". Zavrnil je očitke, da ima pesem politično sporočilo, in dodal, da zgolj "daje glas trenutnim občutkom ljudi v državi".

Kljub številnim in vztrajnim pozivom glasbenih skupnosti različnih držav, vključno s finsko, dansko, norveško, islandsko in slovensko skupnostjo, naj EBU z letošnjega tekmovanja zaradi vojne v Gazi izključi Izrael, ta trenutno še vedno ostaja v igri.