Veroniko je prvič predstavila januarja, do danes si je videospot na uradnem kanalu Pesmi Evrovizije ogledalo več kot 1,6 milijona gledalcev, na platformi Spotify pa je skladba dosegla že več kot 1,6 milijona poslušanj, podobne številke se vrtijo tudi na drugih platformah. Gre za izjemne številke, kaj te pomenijo Raiven:
Veroniko je prvič predstavila januarja, do danes si je videospot na uradnem kanalu Pesmi Evrovizije ogledalo več kot 1,6 milijona gledalcev, na platformi Spotify pa je skladba dosegla že več kot 1,6 milijona poslušanj, podobne številke se vrtijo tudi na drugih platformah. Gre za izjemne številke, kaj te pomenijo Raiven: "Za enega slovenskega izvajalca je to neizmerna pohvala, vsekakor prvič doživljam tako velik uspeh s pesmijo." Foto: BoBo/Borut Živulović

Akademsko izobražena glasbenica se je po promociji Veronike po več evropskih mestih v dvorani Alme Karlin v Cankarjevem domu družila s slovenskimi predstavniki sedme sile.

Kot je povedala, so predevrovizijske zabave ali prepartyji, kot jim pravijo evrovizijski navdušenci, evforična izkušnja. Kljub temu ne gre za nikakršne zabave, ampak za resno, trdo delo. "V bistvu me zelo izčrpajo, hkrati pa mi dajo veliko zagona za ustvarjanje nove glasbe. Pač ko slišim, kako ljudje, ki ne govorijo slovensko, pojejo Veroniko. To je presenetljivo!" Kot je dodala, je glavni refren pesmi "Jaz sem, ti si Veronika" zelo lahko razumeti v katerem koli jeziku: "S tem smo zelo olajšali delo evrovizijskim oboževalcem, ki ne govorijo slovenščine."

27-letna pevka je hvaležna za vse, kar se ji dogaja: "Hvaležna sem, da so ljudje pesem lepo sprejeli, da jo v večini tudi razumejo in je sporočilo Veronike prišlo do njih."

Kako se Raiven in ekipa pripravljata na Evrovizijo?

Raiven tako kot Veronika mnogokrat razumljena narobe
Kaj pa bi Raiven rada prenesla oziroma sporočila evrovizijskemu občinstvu z Veroniko?"Ne sodite knjige po platnici. Sama se zelo povežem v zgodbo Veronike, zato ker sem bila tudi sama velikokrat razumljena narobe, tako kot je bila Veronika. Mislim, da je tudi njena zgodba velikokrat razumljena narobe v smislu, da vsi govorijo o tem, da je to zgodba o čarovnici, v bistvu pa je bila to zgodba o ženski, ki je bila obtožena nečesa, česar ni storila, a le zato, ker je bila zelo avtentična."

Avtentičen bo tudi njen evrovizijski nastop. Kot je razkrila za MMC, bo nastop "temeljil na organskosti in gibanju, ki je meni naraven". "Pri samem nastopu smo zelo močno izhajali iz tega, kar smo že videli v videospotu. Zagotovo se bo obdržala ženstvenost, temačnost in skrivnostnost, ki se jo lahko čuti tudi v spotu."

Skrivnostna, a obenem razkrivajoča bo tudi njena obleka, za katero bo poskrbela modna oblikovalka AEMONA.

Raiven v prvem polfinalu

Raiven se bo s pesmijo Veronika predstavila v prvem evrovizijskem polfinalu v torek, 7. maja. Nastopila bo pod številko devet.

Oba evrovizijska polfinala in finale boste lahko spremljali na programih RTV Slovenija. Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani evrovizijsko dogajanje na televiziji spremljala Mojca Mavec. Na radiu bo Evrovizijo spremljal Maj Valerij. Slovenske glasove na finalnem večeru bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Vabljeni v našo družbo!

Kakšna so pričakovanja na Evroviziji? Koliko se ukvarja s stavnicami, jo te bremenijo, ima kaj treme? "Normalno je, da imam tremo, normalno je, da se obremenjujem z marsičim, ampak vseeno se trudim predvsem osredotočiti se na stvari, na katere imam vpliv, torej na nastop in na to, kako bom izpolnila svoja lastna pričakovanja, ker se mi kar koli drugega v smislu tega, da bi se pretirano ukvarjala s stavnicami ali poslušala neke kritike in mnenja drugih ljudi, zdi v tem trenutku predvsem izguba časa in vlaganje energije v nekaj, kar ni vredno."

Pričakovanja ob desetletnici kariere
Energijo varčuje za Evrovizijo, pa tudi za razprodani koncert v Cankarjevem domu, s katerim bo to soboto praznovala deset let kariere. Na njem bo združila svetova elektro-popa in opere ter se sprehodila skozi svojo glasbeno retrospektivo.

"Predvsem si želim, da bi mojo glasbo imeli priložnost slišati tudi poslušalci zunaj Slovenije, tukaj mislim predvsem na slovansko-balkanski trg. Mislim, da je moja glasba primerna tudi za tuji trg, to bi bila moja želja. Predvsem pa si želim oddelati zelo dober nastop, na katerega bom lahko ponosna leta in leta," je spregovorila o pričakovanjih.

Kakšne pa so želje za naprej, evrovizijski finale ali kaj drugega? "Finale Evrovizije, potem pa, da Evrovizija ne bi bila edini vrhunec moje kariere."

Člani baletnega ansambla SNG-ja Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik pod koreografsko taktirko Lukasa Zuschlaga – gre za ekipo, ki bo Raiven spremljala tudi na Evroviziji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Člani baletnega ansambla SNG-ja Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik pod koreografsko taktirko Lukasa Zuschlaga – gre za ekipo, ki bo Raiven spremljala tudi na Evroviziji. Foto: BoBo/Borut Živulović
Raiven nestrpno odšteva dneve do odhoda na Evrovizijo

Direktorica Televizije Slovenija Ksenija Horvat je danes Raiven zaželela vso srečo na Evroviziji in izrazila prepričanje, da bo glasbenica nastopila tudi v finalnem večeru. Odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Mario Galunič pa je med drugim vesel, da bo Slovenijo na Švedskem zastopala prav Raiven kot izjemna pevka, umetnica, pa tudi oseba.

Aktualizacija zgodb ikoničnih žensk
Na druženju v Cankarjevem domu so vsi zbrani, med katerimi je bila tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, lahko videli tudi nov videospot za pesem z naslovom Ofelija, ki predstavlja še eno podpoglavje v evrovizijski zgodbi Siren.

Ofelija sledi poti, ki jo je Raiven začrtala z glasbeno-liričnimi aktualizacijami zgodb ikoničnih žensk, med katerimi so Carmen (Habanera), lepa Helena (Ikona), Elektra (Elektrino srce) in seveda Veronika. "Skladba je bila prva, ki sem jo napisala za EP Sirene, pt. 1. Na začetku je imela bolj ritem reggaetona, ki smo ga pozneje spremenili v malo bolj popritem. Poleg Ikone se mi zdi najbolj plesna skladba, ki sem jo do zdaj izdala."

“Ofelijo sem vedno razumela kot žensko, ki nekaj ve, ampak jo imajo vsi za noro. Asociaciji, ki se mi porajata ob njej, sta vedenje in sad spoznanja. Takoj ko sem pomislila na sadež spoznanja, sem se spomnila na Evo in motiv kače ter jabolka, ki ga imam tudi sama tetoviranega na roki. Hkrati s tem videospotom znova pozivam ljudi, da stopijo v stik s svojo neobrzdano, temačno živalsko naravo, ki jo ima vsak v nas in jo potrebujemo, da smo uravnovešeni. Mislim, da nosi Ofelija univerzalno sporočilo, ki ga velikokrat želim predati skozi svojo glasbo," je še pesem opisala Raiven.

V videospotu aktualizacijo Ofelije znova poudarjajo člani baletnega ansambla SNG-ja Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik pod koreografsko taktirko Lukasa Zuschlaga – gre za ekipo, ki bo Raiven spremljala tudi na Evroviziji.