Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Tudi letos so evrovizijski oboževalci z vsega sveta množično romali v državo gostiteljico. Med njimi so seveda tudi tisti, ki so prišli podpirat slovensko predstavnico Raiven, obenem pa se tudi zabavat in preprosto uživat v vzdušju, ki ga v mesto prinese Evrovizija. “Že po lanski Evroviziji smo se odločili, da gremo naslednje leto na Švedsko,” je za MMC povedala skupina slovenskih navijačev.

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Ti so na Švedsko prišli pripravljeni – s slovenskimi zastavami in klobučki, ki so med drugim opremljeni z izrazom Slayvenia. Ta domiselna skovanka angleškega glagola slay, ki uteleša nekaj impresivnega in občudovanja vrednega, in Slovenije se je v času tekmovanja izjemno razširila in uveljavila.

Odločitev, da gre v živo izkusit evrovizijski duh, je prijateljska zasedba sprejela že nekaj mesecev pred uradnim začetkom prodaje vstopnic. Četverica se je odločila za vstopnici, ki sta ji omogočili ogled popoldanskih generalk obeh polfinalov. Te so spadale med cenejše – zanje so morali evrovizijski navdušenci skupno odšteti približno 80 evrov.

“Zdelo se nam je dobro organizirano, občinstvo in zaposleni so bili spoštljivi"

Nad svojo prvo evrovizijsko izkušnjo v živo so bili navdušeni. “Zdelo se nam je dobro organizirano, občinstvo in zaposleni so bili spoštljivi. Vzdušje v dvorani je bilo dokaj umirjeno, čeprav smo vsi močno navijali za svoje favorite, kot da bi šlo zares,so Slovenci in Slovenke povzeli svoje doživetje v Malmöju.

Presenetila nas je sproščenost občinstva in seveda to, kako je videti dogodek v živo v dvorani. Dogajanja je bistveno več, kot lahko vidimo na televiziji,so še polni vtisov dejali in dodali, da je vse preseglo njihova pričakovanja. Doživeli so tudi čar gesla glasbenega šova: “Združeni v glasbi” – preprosto in hitro naj bi se povezali tudi z drugimi oboževalci, predvsem s sodržavljani in tistimi iz držav nekdanje Jugoslavije.

"Navijali smo predvsem zelo glasno"

Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Vseeno pa v njihovih očeh ni vse vredno pohvale, razočarala sta jih predvsem evrovizijska vas in tamkajšnje dogajanje. “Sicer je dobro organizirana, a vzdušje do zdaj ni izpolnilo naših pričakovanj. Veliko je glasbenih in drugih nastopov, a jih je precej malo neposredno povezanih z Evrovizijo. Ni bil organiziran niti javni ogled polfinalov, kar se nam zdi velika škoda,” je skupina prijateljev delila za MMC, a obenem poudarila, da je prednost to, da je obisk vasi brezplačen, tam pa je na voljo tudi dovolj pitnikov. Po njihovih besedah je to uporabno predvsem zato, ker veljajo zelo stroga pravila glede tega, kaj lahko tja prinesejo s seboj.

Oba polfinala so si tako ogledali na prizorišču Malmö Live (Euroclub), kjer pa je bila energija po njihovem mnenju odlična. Tam so tako pridno in z vsem srcem podpirali slovensko adutinjo Raiven. “Navijali smo predvsem zelo glasno. Kupili smo tudi švedske SIM-kartice, da smo lahko glasovali zanjo. Očitno se je splačalo!so še rekli slovenski podporniki, ki so v mislih imeli to, da bomo akademsko izobraženo 28-letnico v imenu Slovenije gledali tudi v finalu. Nastopila bo 21.

“Za varnost je dobro poskrbljeno, v času nastopa izraelske predstavnice je bilo čutiti veliko negativne energije"

Letos se je večina dogajanja vrtela okoli sodelovanja Izraela, s čimer številni zaradi stanja na Bližnjem vzhodu niso bili zadovoljni. Napovedi protestov so švedsko mesto privedle do tega, da je poostrilo varnost znotraj arene, pa tudi zunaj. “Zdi se nam, da je za varnost na prizoriščih dobro poskrbljeno. Vidi se, da je prisotnost policije močno okrepljena, a menimo, da to ne vpliva na vzdušje v Malmöju,” je o svojih opažanjih še spregovorila slovenska skupina v svojih 20 letih, ki je videla nekaj manjših skupin protestnikov, ki mirno izražajo svoja stališča.

Je pa bilo čutiti veliko negativne energije v času nastopa izraelske predstavnice,so še priznali. Pred drugim polfinalnim izborom za pesem Evrovizije se je v središču mesta sicer zbrala množica protestnikov v podporo Palestini in proti nastopu izraelske predstavnice. Manjša skupina protestnikov je zasedla okolico arene, policija je uporabila solzivec.