Foto: EPA
Foto: EPA

Po podatkih švedske policije bodo med tekmovanjem za pesem Evrovizije prihodnji mesec v mestu Malmö na jugu Švedske poostreni varnostni ukrepi, predvsem zaradi zelo verjetnih protestov, ki bi lahko povzročili nemire in povečano nevarnost terorizma v tej skandinavski državi, poroča Euronews.

"Varnost bo stroga," je po poročanju švedske televizije TV4 povedala Petra Stenkula, vodja policijske uprave v Malmöju. Propalestinski aktivisti, ki želijo, da se Izrael umakne s tekmovanja za pesem Evrovizije, so napovedali velike shode v središču mesta Malmö, ki je le nekaj kilometrov oddaljeno od prizorišča tekmovanja Malmö Arena. Aktivisti so načrtovali tudi dva velika protesta proti sodelovanju Izraela na tekmovanju. Nekateri glasbeniki so organizatorje dogodka, Evropsko radiodifuzno zvezo, pozvali, naj Izrael izloči iz dogodka zaradi konflikta s Hamasom, ki ga je sprožil napad Hamasa 7. oktobra lani.

Lani je Švedska povišala svojo stopnjo teroristične grožnje za eno stopnjo, četrto od petih mogočih, prvič po letu 2016 zaradi poslabšanja varnostnih razmer po nedavnih sežigih Korana, ki so sprožili zgražanje muslimanske skupnosti. Na Švedskem sicer ni zakona, ki bi posebej prepovedoval sežiganje ali skrunitev verskih besedil, Švedska prav tako nima nobenih zakonov o bogokletju, piše Euronews.

Sorodna novica EBU v obrambo izraelske predstavnice: "Odločno nasprotujemo vsaki obliki sovražnega govora"

Na novinarski konferenci je Stenkula še povedala, da bo švedska policija dobila okrepitve iz vse države, pa tudi iz Norveške in Danske. "Imamo četrto stopnjo teroristične grožnje, a zato ne moremo izprazniti vseh policijskih postaj na Švedskem v času Evrovizije," je še povedala.

Letošnje tekmovanje so pretresale polemike glede udeležbe Izraela, zaradi česar so številni bojkotirali dogodek in zahtevali, da se Izrael izključi z Evrovizije 2024. Številni so pozvali tudi umetnike same, naj spregovorijo proti udeležbi Izraela. Več izvajalcev, vključno z Ollyjem Alexandrom iz Združenega kraljestva, irskim Bambie Thugom, finskim Windows95Man in številnimi drugimi, je izdalo izjavo, v kateri so povedali, da se "ne počutijo prijetno ob molku" glede nastale situacije.