Poklonov Ukrajini te dni v Liverpoolu ni manjkalo. Rumeno-modra barvna kombinacija je bila pogosta modna izbira tako ljubiteljev Evrovizije kot uradnih govorcev in nastopajočih. Foto: Reuters
Poklonov Ukrajini te dni v Liverpoolu ni manjkalo. Rumeno-modra barvna kombinacija je bila pogosta modna izbira tako ljubiteljev Evrovizije kot uradnih govorcev in nastopajočih. Foto: Reuters

Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je v pogovoru za Guardian pojasnil, da je prejšnjo soboto v imenu ukrajinskega predsednika EBU-ju posredoval prošnjo, da bi v velikem evrovizijskem finalu v vnaprej posnetem videu Zelenski nagovoril občinstvo. Pri tem Tkačenko poudarja, da ni šlo "za uradno prošnjo predsednika" in da Zelenski zanjo ni vedel do petka, torej do takrat, ko je EBU v izjavi za javnost sporočil, da prošnji ne more ugoditi, ker je Evrovizija "nepolitičen dogodek".

Sporočilo Evropske radiodifuzne zveze je ministra po njegovih lastnih besedah močno presenetilo: "Zmeden sem. Odkrito povedano, nisem bil samo jaz presenečen." "Kolikor razumem, je bilo povsem jasno, zakaj sem posredoval ta predlog. Ne morem pa razumeti razlage glede politike. Saj ni nobene politike, gre za vojno z ene strani," je ponovil uradno ukrajinsko stališče.

Sorodna novica "Evrovizija je nepolitična" – EBU zavrnil prošnjo Zelenskega, da bi nagovoril evrovizijsko občinstvo

Sam je prepričan, da bi bilo "popolnoma razumljivo", če bi Zelenski nagovoril evrovizijsko občinstvo, sploh glede na "edinstven položaj", ko je Evrovizijo v imenu Ukrajine gostilo Združeno kraljestvo. "Govoril sem z veliko ljudmi in prav vsi so podpirali zamisel," je še pristavil. Na odločitev EBU-ja, da nagovora ne dovoli, sta se med drugim kritično odzvala britanski premier Rishi Sunak in vodja opozicijskih laburistov Keir Starmer.

"Položaj je res izjemen in verjetno bi bilo popolnoma smiselno predvajati kratko, vnaprej posneto sporočilo, pozdrav predsednika države, ki bi kot zmagovalka morala gostiti Evrovizijo," je še dejal v pogovoru za Guardian.

Tkačenko ob tem pravi, da je Ukrajina pripravljena gostiti Evrovizijo takoj, ko bo to mogoče. Priznal je, da ga je EBU opozoril, da lahko Evrovizijo gosti le zmagovalka, a je prepričan, da jim bo katera od držav v prihodnje "odstopila" to čast: "Upamo na znamenje dobre volje. Ampak to vseeno ni tema, s katero bi se lahko ukvarjali zdaj."

Sobotni veliki finale Evrovizije in tudi oba polfinala predtem so bili sicer pretežno v znamenju lanske zmagovalke, tako da bi težko rekli, da si je Združeno kraljestvo Evrovizijo "prisvojilo". Znamenite razglednice so tako letos posneli v treh državah: v državi udeleženki, v Ukrajini in v Združenem kraljestvu, v spremljevalnem programu pa so bili v ospredju pretežno ukrajinski izvajalci, skupaj z nekaterimi britanskimi in drugimi.

Tudi v logotip letošnjega tekmovanja je bila, tako kot pretekla leta, vključena zastava lanske zmagovalke, povrhu pa ni manjkalo niti subtilnejših poklonov Ukrajini, kot je bila na primer izbira oblačil voditeljic, v rumeno-modri kombinaciji.